Зимните деликатеси от свинско вече набират скорост във фейсбук платформите

...
Зимните деликатеси от свинско вече набират скорост във фейсбук платформите
Коментари Харесай

Сланина с кафе и джоджен за крушова ракия

Зимните деликатеси от свинско към този момент набират скорост във фейсбук платформите за домашни деликатеси. Там към този момент могат да се купят всевъзможни суджуци, буркани с птиче, свинско, свинска мехлем, пикантни сланини. Но това, което провокира в последните дни голям интерес, е габровското мезе от свински кожички, като една разфасовка стигна 20 лева Грамажът не беше разгласен, написа " Телеграф ".

Домашна

Въпреки големия избор, който въображението и кулинарният талант на българина оферират, простата сланина си остава едно от най-предпочитаните мезета. Дотолкова, че евентуални клиенти пускат фотоси с деликатеса по какъв начин тъкмо желаят да наподобява това, което ще купят. Към този миг потребителският интерес варира сред простата осолена сланинка с кожичка, през троянската опушена до пикантната наложена с праз, чесън, червен пипер и, несъмнено, къде без българската чубрица.

На дядо

Най-бързата, елементарна и вкусна рецепта е наследена от бабите и дядовците, които са я предали на внуците. Ето по какъв начин да я приготвим най-бързо вкъщи. Рецептата е потребна и за хора, които живеят в апартамент, нямат мазе или в случай че имат, помещението в блок с парно не прави работа за предпазване на зимнина.

Тенджера

Предлагаме ви най-простата рецепта, която може да се усъвършенства с разнообразни подправки. Купуваме сланина от пазара, нарязваме я на баклавички, щедро поръсваме с морска сол, само че може и готварска. Вземаме тенджера, подреждаме частите и слагаме в хладилника на към 4 градуса. Температурата би трябвало да е равномерна, по тази причина не е удачно да престоява на терасата, където денем слънцето огрява и се получават разлики с градусите през нощта. Сланината си поема нужната сол, до момента в който узрее. След това вадим късчета, режем на фино и хапваме.

Арамеева супа

Има и различен тип, която се подготвя с арамеева супа, или по този начин наречения зелев сок. Първо обаче би трябвало да се съблюдава горната рецепта, като сланината би трябвало да престои единствено в сол най-малко една седмица. След това се подрежда в буркани, сред частите се поставят дафинов лист, може и черен пипер. Залива се със зелева супа, кипва се за към пет минути.

Хрян

Пиперосаната и направена с подправки сланина е едно от най-пикантните мезета за студената зима, когато се сервира като мезе и за люта ракия и руйно вино. Да си я приготвим по никакъв начин не е мъчно. Отново използваме базовата рецепта, разказана нагоре. Сланина, подредена с морска сол и престояла 1 седмица в хладилника. След това смесваме ситно накълцат праз, настърган хрян, чубрица, балканска чубрица, червен пипер, към това може да прибавим, в случай че обичаме люто, и начупим на ситно люти сухи чушлета. Насипваме на фино от гърмящата примес върху фолио и завиваме всяко парче в него. След това съхраняваме във фризера. Това е метод да имаме нежна сланинка.

Зимна екзотика

Може да звучи необичайно, само че сланина може да се подготви и с кафе. Приготвя се безусловно по същия метод като горните предписания. Използваме базовата, след една седмица осоляваме с червен пипер, чубрица, която в тази ситуация можем да сменяем със изсъхнал джоджен, а в сместа слагаме и две шепи смляно кафе. Получава се другоземен, само че изтънчен мирис, а мезето е уместно за кайсиева или крушова ракия.

Доматен сок с праз и парченца сало на огън

Едно от най-простите, само че вкусни, потребни и засищащи ястия за зимата е парченца сланинка върху препечени филийки. Поднася се с домати от буркан, в който има нарязан на ситно праз. Към студената чорба могат да се прибавят и препечени сухи люти чушлета. Това е изключително ефикасно, в случай че настинката би трябвало да мине бързо или някой е пипнал грип.

На това ядене изключително се впечатляват чужденци, попаднали в България през зимата, изключително от средиземноморските страни. Те реагират с учудване, удивление и по-късно са подготвени да ядат и зеле на фурна със свинско, само че нямат нищо срещу и без месо. Сланината и киселите туршии дотолкоз ги очароват, че си потеглят най-малко с два буркана. Единият с кисело зеле за сарми, другият за капама. А сланината за лукс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР