Зенитна ракета, изстреляна от Сирия по израелски самолети тази нощ

...
Зенитна ракета, изстреляна от Сирия по израелски самолети тази нощ
Коментари Харесай

Бойна ракета падна в Кипър, по чудо няма жертви и ранени

Зенитна ракета, изстреляна от Сирия по израелски самолети тази нощ е паднала в Кипър откакто е прелетяла рисково покрай гъсто обитаемата столица Никозия. Ракетата е С-200 земя-въздух, евентуално доставена от Русия, сочат първичните заключения от почналото следствие.

Ракетата се е разрушила в планински регион в окупираните територии в Северен Кипър и е провокирала мощна детонация, последвана от огромен пожар към един часа след среднощ на към 20 км северно от Никозия, съобщи Ройтерс. По това време израелски самолети за следващ път са атакували цели на сирийската войска и на разположените на територията на страната ирански военни в региона на Хомс и покрайнините на Дамаск. Сирийската противоракетна отбранителна система е дала отговор на офанзивата, оповестиха държавните медии.

Официални лица от кипърско-турското политическо управление потвърдиха, че причина за случая на кипърска територия е ракета съветско произвеждане, най-вероятно С-200. Тя е била задействана като част от системата за противовъздушна защита на Сирия в отговор на ударите на израелските изтребители по-рано тази нощ, съобщи БНР.

Ракетата е пропуснала задачата, отклонила се е и се е взривила още във въздуха над Кипър, преди да падне, като на земята не се е образувал кратер. Върху откритите железни остатъци, разпръснати на повърхност от 200 - 300 метра, има надписи на съветски език, демонстрират публикувани фотоси от региона.  Не е ясно на този стадий за какво не се е задействала системата за самоунищожаване на боеприпаса.

По знамение няма ранени и жертви няма. От съображения за сигурност и за задачите на следствието са евакуирани къщи от околните села.

Днес се чака да дойдат военни специалисти от Турция, които ще проверяват случая. Местните поданици попадат за първи път под " кръстосания огън " на сирийския спор и са съществено разтревожени 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР