Земетресението от седма до девета степен по скалата на Рихтер

...
Земетресението от седма до девета степен по скалата на Рихтер
Коментари Харесай

Горна Оряховица си припомни за земетресението от 1913 година

Земетресението от седма до девета степен по скалата на Рихтер от 1 юни 1913 година и последвалите стотина труса изцяло унищожават Горна Оряховица. Спомените за земетресението, взело и 16 жертви, бяха възкресени в изложбата със остарели фотоси и пощенски картички от преди 110 години.  

„ Няколко дни по-късно минава едно унищожително торнадо, нещо рядко срещано за нашите ширини, което в допълнение унищожава това, което земният трус е пощадил “, описа шефът на Горнооряховския исторически музей Пламен Мадемов.  

Музеят в Стрелча показа документи на основоположника на климатологията и сеизмологията в България доктор Стайко Стайков, по чиято формула и до през днешния ден се пресмята епицентърът на земетресенията, разясни музейният шеф Николета Петкова: 

„ По негово гледище се купуват и инсталират първите сеизмографи “.



Държавата и обществото не са готови за нещастия от такива мащаби, макар че се сплотяваме в сложните моменти, разясниха гости на изложбата: 

„ Не е хубаво да ни сплотяват нещастията, само че, за жал, тъкмо това се случва сега “. „ И се молим това нещо да не се случва, аз имам възприятието, че ние сме безусловно неподготвени за буря от сходен мащаб “.
По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР