Земетресение в планините на Непал разтърси тази сутрин западната област

...
Земетресение в планините на Непал разтърси тази сутрин западната област
Коментари Харесай

Най-малко 6 загинали при земетресение в Непал

Земетресение в планините на Непал раздруса тази заран западната област Доти. Най-малко шестима души са починали, четирима от които деца, а ранените са петима, оповестява Българска телеграфна агенция.

Земетресението е усетено в Делхи, на към 400 километра западно от епицентъра. Няма известия за вреди на индийска територия, макар че земетресението е събудило доста поданици на индийската столицата, заяви Европейският-Средиземноморският сеизмологичен център (ЕССЦ).

Според предварителна оценка на Националният център за наблюдаване и проучване на земетресенията в Непал трусът е бил с магнитуд от 6,6. По данни на Геологическия топографски институт на Съединени американски щати магнитудът е бил 5,6, на дълбочина от 15,7 км. и епицентър на 21 км. източно от селището Дипаял.

Калпана Шреста, началник на локалната власт в област Доти, съобщи, че шестима души са починали, затиснати при сривания в домовете си в отдалечено, едва обитаемо планинско село. Земетресението е станало към 2:12 ч. локално време. Хората в планинските села под паника са избягали от домовете си и доста от тях са прекарали цялата нощ навън, сподели Шреста и добави, че в отдалечените селища са изпратени сили за сигурност, които да оказват помощ в избавителните интервенции.

Най-малко двама души се водят за изчезнали, съобщи представител на непалската войска. На място е изпратен избавителен екип на армията, а два хеликоптера, ситуирани в околните градове, са в подготвеност да се включат, добави той.

До доста от селата се доближава единствено пешком и няма пътища, по които да се движи тежкотоварна техника, която да помогне при спасяването.

Във видеоклипове, оповестени в обществените мрежи, се вижда по какъв начин хора разчистват отломките, с цел да открият жертви, затрупани под разрушените къщи.

Министър-председателят Шер Бахадур Деуба съобщи, че е наредил на държавните служби да окажат незабавна помощ на жертвите и техните фамилии и да обезпечат нужната здравна помощ на ранените.

Земетресенията са постоянно срещано събитие в Непал, където се намира и най-високата планина в света - Хималаите. През 2015 година при земетресение с магнитуд 7,8 починаха към 9000 души, бяха разрушени цели градове и вековни храмове, а нанесените на стопанската система вреди бяха на стойност 6 милиарда $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР