Земетресение със сила 7,6 удари Япония в първия ден на

...
Земетресение със сила 7,6 удари Япония в първия ден на
Коментари Харесай

7,6 по Рихтер в Япония, няма опасност за ядрените централи

Земетресение със мощ 7,6 удари Япония в първия ден на новата година. Беше оповестена и заплаха от цунами. Десетки хиляди трябваше да се изтеглят.

От, които са в Япония или възнамеряват пътешестване до там, да съблюдават рекомендациите на локалните управляващи и при потребност да се извърнат към Посолството ни в Токио.

16 часа и 10 минути локално време - моментът, в който трусът трансформира японското крайбрежие в неконтролируема люлка.



Епицентърът е на полуостров Ното в префектура Ишикава в централната част на Япония. За 90 минути са регистрирани общо 21 труса с магнитуд 4 или повече.

В региона на труса е оповестена евакуация, спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. За първи път от 2011-та година е издадена паника за мощно цунами, което значи, че се чакат талази от 5 метра. Часове по-късно степента на предизвестието беше понижена, а вълните, които доближиха японския бряг са към метър - метър и половина.

" АЕЦ Шика е най-близо до епицентъра, не се оповестява за нередности. Смирено приканвам всички жители да бъдат бдителни поради риска от вторични земетресения и апелирам всички в региона да следват инструкциите на локалните управляващи ", сподели Йошимаса Хаяши - основен секретар на държавното управление на Япония.

" Тук сме с група сноубордисти в Нагано. Земетресението беше мощно, всичко се тресеше. Имам другари извън и незабавно им писах дали са добре. Но към този момент няма предизвестие за лавини ", акцентира Балдуин Чиа - екскурзиант от Шанхай.

Съобщава се за най-малко шестима затрупани под руините. Над 36 000 семейства са без ток.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР