Земетресение с магнитуд 5 бе регистрирано тази сутрин в Егейско

...
Земетресение с магнитуд 5 бе регистрирано тази сутрин в Егейско
Коментари Харесай

Силно земетресение разлюля Атина

Земетресение с магнитуд 5 бе записано тази заран в Егейско море край крайбрежията на Гърция, демонстрират данни на Геофизичния институт на Съединени американски щати. Няма потърпевши, опустошения и жертви от мощния трус край Атина.

 Земетресение от 6 по Рихтер раздруса остров Крит, усетиха го и в Турция Виж още

Земетресението е с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер, посочи Геодинамичният институт към Националната обсерватория на Атина. Епицентърът на първичния трусе в 6 часа и 32 минути през днешния ден е бил край югоизточния бряг на острова на дълбочина 13,3 километра, заяви Геодинамичният институт към Националната обсерватория на Атина.

Няма информация за потърпевши или вреди, макар че учебните заведения в Каристос, покрай епицентъра на труса, са получили нареждания да останат затворени през днешния ден.

Порой от вторични земетресения последва, като до 7:30 сутринта са усетени три в басейна на Атика, най-силният е с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер.

Земетресението изненада експертите, тъй като до момента в този регион няма регистрирани мощни земетресения . Сеизмолозите наблюдават явлението и не могат да кажат, че първото земетресение е главното. Фактът, че има вторични земетресения обаче демонстрира, че явлението отслабва.

Миналата седмица мощно земетресение от 5,5 по скалата на Рихтер удари североизточно от Крит. Епицентърът на труса е беше в морската зона сред Крит и островите Касос и Карпатос. Не бе обявено за вреди.

През октомври 2022 година земетресение с магнитуд 5,0 удари южно от Крит, без да аргументи вреди или ранени. Гърция се намира в мощно сеизмично деен район. По-голямата част от земетресенията обаче не предизвикват вреди или пострадвания.

 Земетресение от 6 по Рихтер раздруса остров Крит, усетиха го и в Турция Виж още

През септември 2021 година обаче стотици домове и компании бяха развалени след мощното земетресение от 5,8 по Рихтер, което удари централен Крит. Стотици хора в засегнатия регион на Крит прекараха няколко нощи в палатки и паркове или спаха в колите си след труса, който удари село Аркалохори, убивайки един човек и ранявайки минимум двадесет.

През октомври 2020 година земетресение, което удари източногръцкия остров Самос в Егейско море и близкия турски бряг, умъртви двама души на Самос и минимум седемдесет и пет души в Турция.

Страната е ситуирана в комплицирана геоложка гранична зона в източното Средиземноморие сред Африканската и Евразийската плочи. Северната част на Гърция лежи върху Евразийската плоча, до момента в който южната част лежи върху плочата на Егейско море. Плочата на Егейско море се движи на югозапад във връзка с Евразийската плоча с към тридесет милиметра на година, до момента в който Африканската плоча се движи на север под плочата на Егейско море със скорост от към четиридесет милиметра на година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР