Земетресение с магнитуд 4.9 по Рихтер разтърси западния турски град

...
Земетресение с магнитуд 4.9 по Рихтер разтърси западния турски град
Коментари Харесай

Паника след 4,9 по Рихтер в Измир: Има ранени, скачали през прозорците

Земетресение с магнитуд 4.9 по Рихтер раздруса западния турски град Измир. Трусът е провокирал суматоха, а 31 души са потърсили болнична помощ, до момента в който под паника са се опитвали да изоставен домовете си и са скачали от прозорците в ранните утринни часове. Четирима са признати в болница, един от тях е в реанимация. Сринато е минарето на локална джамия.

Трусът е разлюлял 2,5-милионния Измир в 3:29 ч сутринта. Епицентърът е в квартала му Бука, заяви Службата за ръководство на бедствията и повредите (AFAD). Дълбочината му е 10 км – по данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Автоматизираната система на ЕССЦ записва 13 вторични труса през идващите часове.

Кметът на Измир Тунч Сойер успокои пред телевизия HaberTurk, че няма данни за огромни вреди, с изключение на за срутеното минаре.

Земетресението е предизвикало пукнатини в 20-ина здания. Екипи на министерството на околната среда, градоустройството и климатичните промени ревизират на място вредите.

Сойлу настоя, че “сградният фонд на Измир се нуждае от незабавна смяна ”, визирайки уязвимостта на по-старите здания към вреди от трусове. “Едно земетресение с по-висок магнитуд може да има тревожни последствия ”, предизвести министърът.

Въпреки че към дузината вторични трусове към този момент са слаби шефът на Дирекцията за земетресенията проф. Орхан Татар предизвести, че може да има и вторични земетресения с магнитуд до 4 по Рихтер и прикани хората да са бдителни. 13-те вторични труса, станали до момента, са с магнитуд под 3.

Измир е заобиколен от към 18 дейни разломни линии. Последните трусове са били в североизточния завършек на разломна линия, която се простира от квартал Газиемир до залива Доганбей, обясни професорът.

Разломната линия под кв. Бука е дейна, само че не може да провокира земетресение с магнитуд над 6 – разяснява ръководителят на центъра за проучване на земетресенията в университета Dokuz Eylül в Измир професор Хасан Сьозбилир пред осведомителната организация Demirören News Agency (DHA).

Земетресението стана дни, откакто Измир уважи паметта на жертвите от, станало на 30 октомври 2020 година То лиши живота на 117 души.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР