Земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения в столични

...
Земетресение от 6,1 по Рихтер с частични разрушения в столични
Коментари Харесай

Учение тества реакция при земетресение от 6,1 по Рихтер в София


Земетресение от 6,1 по Рихтер с частични опустошения в столични квартали. Това за благополучие не е действителна обстановка, а сюжет на компютърно подпомагано обучение, което се организира във Военна академия „ Г.С. Раковски ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Компютърно подпомаганото обучение „ Съвместни старания “ е за реакция при бедствия и повреди на образуван действен щаб. То се организира в партньорство сред Военната академия, Столична община и Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”. Темата на учението е за деяние на щаба на столична община за осъществяване на проект за отбрана при бедствия.

Оповестяване на щаба и взимане на решенията за осъществяване на избавителни и неотложни аварийнно-възстановителни работи при земетресение е един от стадиите при осъществяване на учението. Днес ще се отработят дейности при случай при енергиен обект, а на следващия ден при наводнения.

Най-общо, изясняват специалисти отбраната от бедствия има 4 стадия: разбор и планиране; предварителна защита и обучение; реакция, и четвърти - възобновяване на естествената житейска обстановка.

„ Столичната община има създадени проекти за реакция при рецесии за разнообразни бедствия като трусове, пожар, наводнения, както и за реакция при химически повреди в разнообразни обекти ”, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че някои от тях са проигравали и до момента, само че за първи път организират сходно обучение с подобен мащаб и такава съгласуваност. Кметът акцентира, че няма нищо по-добро от това в умерено време да се създадат тренировките.

„ Учението е неповторимо единствено по себе си с обстоятелството, че се организира за първи път в този си формат във Военна академия и би било добре да употребявано за напред освен от столична община ”, сподели началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов. Той уточни, че системата би могла да се употребява за тестване на проектите на всички общини и регионалните управи, които имат отношение по дейностите при повреда и злополучие и да се упражняват техните щабове във ВА.

„ Сигурен съм, че със взаимните старания до края на годината ще успеем на база на този тест в цялата страна да актуализираме регионалните и общински проекти. Вече приказваме за ръководство на риска, за понижаване на риска от злополучие, освен за реакцията ”, сподели шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” основен комисар Николай Николов.

В осъществяване на задача „ Принос към националната сигурност в спокойно време “ общо армията поддържа 94 модулни формирования за разнообразни бедствия, като наводнения, пожарни и други „ В тези модули са ангажирани някъде към 2 000 индивида и над 1000 единици профилирани техника ”, сподели началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев. Армията има подготвеност, в случай че се наложи и на спомагателни сили и средства. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР