Земеделци от цяла Европа разположиха тракторите си през нощта и

...
Земеделци от цяла Европа разположиха тракторите си през нощта и
Коментари Харесай

Гневът на земеделците: тракторите влязоха в Брюксел

Земеделци от цяла Европа разположиха тракторите си през нощта и тази заран към Европейския парламент в Брюксел, преди започващата през днешния ден среща на върха на водачите на Европейски Съюз. Десетки трактори се стекоха край Европейския парламент. Очакват се няколкостотин съгласно уредниците, пише " Фигаро ".

Европейската „ Зелена договорка “, заплахата, надвиснала над фермерите, е един от знаците на селския протест. Вече отслабени от растящите цени на силата и отварянето на вътрешния пазар за украински артикули, земеделците нямат задоволително сурови думи, с цел да опишат „ Зелената договорка “, показва изданието.

Стартираната от Урсула фон дер Лайен през 2019 година, европейска „ Зелена договорка “ ангажира страните от Европейския съюз (ЕС) да реализират въглеродна индиферентност до 2050 г. От 2021 година бяха признати над петдесет законодателни акта на равнище Европейски Съюз. Ако „ Зелената договорка “ визира всички браншове на активност, то нейната селскостопанска вариация, наречена „ От фермата до вилицата “, провокира гнева на фермерите.

Въпреки отстъпките на Брюксел (угари, украински внос), където европейските водачи ще се срещат този четвъртък, гневът на фермерите в Европейски Съюз не стихва, изключително във Франция, където блокирането на стратегически пътища продължава четвърти следващ ден. В сряда френски и белгийски фермери заедно блокираха граничен контролно-пропускателен пункт сред двете страни. Във Франция фермерите не престават да оказват напън над автомагистралите към Париж. Напрежението набъбна нощес с първите арести на фермери, които желаеха да блокират пазара в Рюнжи. 91 души бяха задържани през вчерашния ден следобед след навлизане в тържището, където са нанесли " повреди ", прибавя " Фигаро ".

Европейската комисия предложи през вчерашния ден за тази година да бъде отсрочено приложението на някои от условията за активността на земеделците в Европейски Съюз. Решението бе обявено на фона на митингите на земеделците в доста страни от Европа и идването на трактори в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция. Предложената отстъпка е обвързвана с каузи на площите обработваема земя. Предложението е в отговор на опасенията за приходите на земеделските производители, се показва в известие на Европейска комисия. Европейските правила плануват земеделците да съблюдават условия в региона на опазването на околната среда, с цел да получат средства от Европейски Съюз. Собствениците на земя с повърхност под 10 хектара са освободени от някои условия, а вчерашното предложение планува облекченията тази година да се ползват за всички стопани.

Второто предложение на Европейска комисия е да се запазят за още една година безмитният импорт и анулацията на квотите за Украйна и Молдова. Облекченията бяха въведени през 2022 година и се преглеждат като част от поддръжката за украинската стопанска система, изумена от войната с Русия. Комисията прецизира, че планува в същото време ограничения в отбрана на европейските земеделци, в това число със незабавно преразглеждане на безмитния режим и изключително при вноса на птиче месо, яйца и захар. Ако вносът от двете страни надвиши междинните количества за последните две години, Европейски Съюз ще може да възвърне митата, се показва в известието. За да влязат в действие, тези оферти подлежат на утвърждението на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. 

Общият импорт в Европейски Съюз от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 2023 година, а за 2021 година - преди началото на войната - е бил 24 милиарда евро, демонстрират данните на Европейска комисия. Вносът от Молдова се е нараснал от 1,8 милиарда евро през 2021 година, до 2,6 милиарда евро през 2022 година

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас разясни на конференция в отговор на въпрос, че новите оферти вкарват опцията за преоценка на предоставените на Киев и Кишинев облекчения при положение на негативно районно влияние. По неговите думи до момента не се предвиждаше опция обособена страна от Европейски Съюз или група страни да оповестят, че безмитният импорт визира локалните пазари. Занапред ще може засегнатите страни да подават данни към комисията и на тази основа да се преценя дали има потребност от ограничения против несъразмерен импорт на украински и молдовски аграрни артикули.


Инфо: " Фигаро ", Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР