Земеделските производители в цяла Европа през тази година, убедени, че

...
Земеделските производители в цяла Европа през тази година, убедени, че
Коментари Харесай

Русия печели световната зърнена война

Земеделските производители в цяла Европа през тази година, уверени, че неволите им се дължат на евтината украинска продукция, която се популяризира през границата, написа " Политико ".

Масовите демонстрации принудиха държавните управления на страните от Европейски Съюз от Варшава до Париж да създадат големи отстъпки на фермерите и отслабиха политическите връзки на Киев със западните му съдружници след началото на съветската инвазия преди повече от две години.

Новоизбраният съветски президент Владимир Путин вероятно радостно потрива ръце.

В последна сметка той е същинският мозък зад рецесията.

Основната причина, заради която фермерите от Европейски Съюз не могат да продават личната си стока тази година, няма нищо общо с Украйна и нейния голям селскостопански бранш.

В дъното е Русия, чиято лична рекордна селскостопанска продукция и преобладаващ в света експорт са свалили цените на реколтата дотам, че всички фермери са пострадали.

" Абсолютно правилно е, че Русия употребява своя експорт на храни, изключително този на пшеница, като форма на мека мощ ", съобщи Кейтлин Уелш, шеф на Глобалната стратегия за хранителна и водна сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания и съавтор на неотдавнашен документ за възходящото владичество на Русия на международните селскостопански пазари за сметка на Украйна.

Подпомогната от извънредно удобното време, през последните две години Русия отгледа невиждани количества пшеница и я продаде на ниска цена на международния пазар.

Това обърна пика в цените на зърното и ги смъкна до равнищата отпреди войната, които са нерентабилни за фермерите в страни като Полша. Те дадоха отговор, като при започване на тази година, обвинявайки източната си съседка за нерентабилността на личната им годишна продукция.
 Русия упреква Запада в двуличие за украинското зърно
Русия упреква Запада в двуличие за украинското зърно

Блокираните ГКПП-та на границата с Полша показвали същинското положение

Това е макар обстоятелството, че полското държавно управление през предходната година. Мярката беше в отговор на пренасищането на доставките след нахлуването на Русия през февруари 2022 година и блокирането на главния изхабен маршрут на Украйна към международните пазари през Черно море.

След като през юли предходната година, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации, за възобновяване на износа на Украйна през Черно море, Киев сътвори собствен личен с помощта на който бе отстранена огромна част от натиска върху сухопътните направления за експорт през територията на Европейски Съюз.

Протестите заплашиха нежното съдружно държавно управление на Полша, принуждавайки премиера Доналд Туск да разчита на чара си, с цел да убеди други страни членки на Европейски Съюз в нуждата от ограничение на вноса на украинско зърно в блока. Последният, който той завоюва на своя страна, бе който е също подложен на напън от фермерите в страната си.

С цялото внимание, ориентирано върху украинския импорт, няколко страни от Европейски Съюз не престават да се възползват от евтината съветска продукция. Испания, Италия и Франция са постоянни купувачи на съветско зърно.

Подтикната от Полша, Латвия, Литва и други източноевропейски страни, Европейската комисия е подготвена да върне митата върху вноса от Русия, което на процедура ще удвои цената на съветската продукция и ще смаже търсенето ѝ.

Анализаторите на пазара обаче виждат този ход по-скоро като разпръскване, в сравнение с като действително решение на сложната икономическа обстановка, пред която са изправени европейските фермери.
 Румънските фермери желаят възбрана за вноса на украинско зърно в страната
Румънските фермери желаят възбрана за вноса на украинско зърно в страната

Румъния е една от петте източни страни от Европейски Съюз, наред с България, Унгария, Полша и Словакия, които означиха скок

Вместо да се карат за въздействието на украинския или съветския импорт върху фермерите, по-добре е страните от Европейски Съюз да оказват помощ на Украйна да изнася личните си селскостопански артикули, с цел да предотврати световното владичество на Русия, изключително в страните с по-ниски приходи, настояват анализаторите.

Киев е склонен с това.

" Трябва да приемем съществено тази идея, че Украйна би трябвало да бъде върната към обичайните си пазари в трети страни, с цел да изтласка Русия ", акцентира висшият търговски представител на страната Тарас Качка. " Това е безусловно явно и ние към този момент го вършим ".

На фона на политическите разтърсвания в Европейски Съюз Русия значително съумя да отклони вниманието от себе си , пренасочвайки големия си експорт на пшеница към други райони на света, където се стреми да резервира геополитическо въздействие.

През миналата година Москва изнесе стотици хиляди тонове гратис зърно за страни в Африка и Азия , правейки услуга на властническите режими там и помагайки им да предотвратят гражданските безредици.
 Русия унищожила 300 000 тона украинско зърно от юли насам
Русия унищожила 300 000 тона украинско зърно от юли насам

Киев обиви Москва в опит да задълбочи продоволствената рецесия

Руският външен министър Сергей Лавров подписа преференциални покупко-продажби и с Бразилия, Мексико и други страни от Латинска Америка , чиито лични реколти са унищожени от рисковото време.

За разлика от други огромни експортьори на зърно, Москва не играе по разпоредбите, тъй че има дълготрайни опасности от тази възходяща взаимозависимост от съветски артикули, мята Джоузеф Зигъл, шеф на проучванията в Африканския център за стратегически проучвания, основан във Вашингтон.

" Русия изнася единствено два продукта в Африка: зърнени храни и оръжия ", регистрира той. " Африканските страни стават основни за Москва заради възходящата ѝ интернационална изолираност ".

Като се има поради непредсказуемостта на Русия обаче, тези страни би трябвало да се опитат да диверсифицират своите източници, добави Зигъл.

Русия желае да предотврати това.
 5 еврочленки, измежду тях и България, желаят мита за импорт на украинско зърно
5 еврочленки, измежду тях и България, желаят мита за импорт на украинско зърно

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до ЕК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР