Зеленски забрани дейността на 11 политически партииРуските сили засилиха натиска

...
Зеленски забрани дейността на 11 политически партииРуските сили засилиха натиска
Коментари Харесай

Ден 25-и от войната в Украйна: Русия засилва военния натиск над Мариупол

Зеленски забрани активността на 11 политически партии
Руските сили ускориха натиска над Мариупол като борбата е в решилна фаза, написа Би Би Си. Водят се улични боеве, а градските управляващи споделят, че няколко хиляди поданици са били принудително отведени от противниковите сили в съветски градове през последната седмица, само че Би Би Си отбелязва, че към момента не е удостоверила тази информация.

В следващото си видеообръщение президентът Володимир Зеленски съпостави обсадата на Мариупол с гнет.

„ Блокадата на Мариупол ще остане в историята като военно закононарушение. Да се извърши това, което вършат окупаторите, в един кротичък град е гнет, който ще се помни за епохи. Колкото повече украинците приказват за това, толкоз повече поддръжка ще получават. Колкото повече Русия прави гнет против Украйна, толкоз по-лоши ще са последици за нея” - съобщи президентът.

Той разгласи ограничавания върху активността на 11 политически партии в страната, в това число някои упрекнати във връзки с съветската страна.

В среднощно видеообръщение Зеленски изброи няколко имена, в това число „ Опозиционна платформа - За живот”, една от най-големите проруски партии с представители в украинския парламент.

Ограничения са наложени и на Опозиционен блок, Партия на шериата, „ Наши”, Лява съпротива, Съюз на левите сили, Държава, Прогресивна социалистическа партия на Украйна, Социалистическа партия Украйна, Социалисти, и блокът на Владимир Салдо.

По-късно през днешния ден Зеленски ще направи видеообръщение към членовете на израелския парламент.

Агенция Франс Прес заяви, че един от най-големите железообработващи и стоманодобивни предприятия в Европа – „ Азовстал “, е съществено развален откакто съветските сили обсадиха украинския пристанищен град Мариупол.

Интензивна офанзива с въздушни удари е имало през вчерашния ден и в град Николаев .

При нападението починаха минимум 50 военнослужещи. Общо 200 украински бойци са спали в поделенията по това време. Все още няма формален брой на починалите. Според военни анализатори рухването на Николаев ще открие пътя за съветска офанзива против Одеса.

Над 3,3 милиона бежанци са напуснали Украйна през западната граница от началото на съветската инвазия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР