Зеленски кулминира посещението си във Вашингтон с обещание от Белия дом за $128 млн.

...
Украинският президент Володимир Зеленски направи второто си посещение във Вашингтон,
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски направи второто си посещение във Вашингтон, откакто руските сили започнаха пълномащабно нахлуване в страната му.

Но за разлика от първото си пътуване до Капитолия на Съединените щати, Зеленски се изправи пред конгрес, който беше по-малко склонен да подкрепи военните усилия с големи пакети от помощ, въпреки обещанията на висшите демократи да „застанат зад“ Украйна.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Зеленски на Украйна и Нетаняху на Израел обсъждат израелската подкрепа за КиевУкраинският президент Зеленски планира да посети Вашингтон на фона на дебата за бюджетаЗеленски призовава за глобално единство срещу Русия в речта на Общото събрание на ООНкрай на списъка

В кратки публични изказвания пред кабинета на Белия дом в четвъртък Зеленски изрази благодарност, като нарече преговорите си във Вашингтон „продуктивни“ и „силни“.

„Благодаря ви за всичките тези 575 дни“, каза той, споменавайки продължителността на времето от нахлуването на руснаците през февруари 2022 г. „Благодарение на американския народ, през всичките тези дни те са заедно с нас, с украинците, с обикновените хора, с всички нас.”

Той също така подчерта нова военна помощ на стойност 128 милиона долара, обявена от президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък.

„Има точно това, от което нашите войници се нуждаят сега“, каза той, наричайки го „много мощен пакет“.

Байдън, демократ, използва своите президентски „правомощия за изтегляне“, за да разреши помощта, тъй като допълнителните средства за Украйна се оказват пречка за Конгреса на САЩ.

„Днес одобрих следващия транш от американската помощ за сигурността на Украйна, включително повече артилерия, повече боеприпаси, повече противотанкови оръжия“, каза той. „И следващата седмица първите американски танкове Abrams ще бъдат доставени в Украйна.“

Заседанието на кабинета кулминира бурната офанзива на украинския президент, който пътува до Ню Йорк по-рано тази седмица, за да събере подкрепа сред световните лидери в ООН.

Но тъй като Зеленски се изправи срещу лидерите на САЩ в четвъртък, залозите бяха особено високи.

От началото на пълномащабното руско нахлуване през 2022 г. САЩ са отделили повече пари от която и да е отделна страна за подпомагане на Украйна, като голяма част от тази подкрепа е под формата на военна помощ.

Самият Конгрес на САЩ одобри помощ в размер на над $113 млрд. Но последният път, когато Конгресът гласува пакет от помощи беше през декември - и оттогава контролът върху Камарата на представителите премина от демократите към републиканците.

Въпреки това Байдън призова Конгреса да одобри допълнителни 24 милиарда долара за помощ за Украйна, искане, на което някои републиканци, особено крайнодесните, се отказаха.

Някои призоваха вместо това да се намали финансирането за Украйна в полза на вътрешните приоритети и ограничените държавни разходи.

Тази гледна точка беше напълно показана в четвъртък, когато Зеленски обиколи Капитолия.

Медиите в САЩ съобщиха, че лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти е отказал искането на Зеленски да говори на съвместна сесия на Конгреса по време на посещението му, както направи миналия декември.

И докато украинският лидер се срещаше със законодателите от двете страни на пътеката, 28 републикански членове на Конгреса подписаха и публикуваха писмо в четвъртък, противопоставящо се на допълнителни разходи за Украйна.

Конгресът на САЩ е изправен пред крайния срок до 30 септември за приемане на бюджетно законодателство или ще бъде изправен пред спиране на работата на правителството.

„Американският народ заслужава да знае за какво са отишли ​​парите му“, пишат 28-те републиканци. „Как върви контранастъплението? По-близо ли са украинците до победата, отколкото бяха преди 6 месеца? Каква е нашата стратегия и какъв е планът на президента за излизане?“

Те добавиха, че би било „абсурдно абдикация от отговорността на Конгреса“ да се удовлетвори молбата на президента Байдън за повече помощ, без първо да бъдат получени отговори.

Кореспондентът на Ал Джазира Кимбърли Халкет каза, че контрастът с първата военна изява на Зеленски във Вашингтон, окръг Колумбия, миналия декември е рязък.

„На Капитолийския хълм има много повече отпор, отколкото е свикнал Владимир Зеленски“, каза тя извън Белия дом.

„Първоначално той получи топъл прием, двупартийна подкрепа по отношение на одобрения за финансиране на отбраната на Украйна и овации навсякъде. Но този път имаше  въпроси за това как ще бъдат изразходвани тези пари, къде са отишли ​​предишните пари и дори дали САЩ могат да си го позволят.“

Тя предупреди, че „умора от война“ сред американската общественост ще бъде продължаваща пречка за каузата на Зеленски.


Все пак демократите в Конгреса се събраха в подкрепа на разходите за Украйна, повтаряйки ангажимента на партията да „застане зад“ разкъсаната от война страна.

„Това е борба между Украйна и Русия“, каза лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис на седмичния си брифинг за пресата в четвъртък.

„Но това е и борба на глобалната сцена между демокрацията и автокрацията, между свободата и тиранията, между истината и пропагандата, между доброто и злото. И за нас е важно да стоим зад Украйна, докато победата не бъде спечелена.“

Байдън повтори тези чувства по-късно на срещата на кабинета в Белия дом.

„Целият свят има интерес да гарантира, че никоя нация, нито един агресор не може да завземе територията на съсед със сила. Американският народ никога няма да се поколебае в ангажимента си към тези ценности“, каза той.

Докато Байдън се ръкува със Зеленски и се приготвяше да напусне заседанието на кабинета, репортер извика отстрани, за да попита дали демократът вярва, че Конгресът на САЩ в крайна сметка ще приеме исканата помощ за Украйна.

Байдън направи пауза, преди да отговори. „Разчитам на добрата преценка на Конгреса на Съединените щати“, каза той. „Няма алтернатива.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР