Зеленият сертификат в България ще бъде премахнат при 2 условия

...
Зеленият сертификат в България ще бъде премахнат при 2 условия
Коментари Харесай

Държавата обяви кога ще махне зеления сертификат

Зеленият документ в България ще бъде отстранен при 2 условия - в случай че 60% от популацията се имунизира или в случай че броят на заетите кревати от пациенти с Covid-19 в интензивни отделения спадне под 5%. Това оповестиха на брифинг министър председателят Кирил Петков, здравният министър Асена Сербезова и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

При 60% имунизирани зеленият документ в България ще отпадне, безапелационен е министър председателят Петков.

За всички, които желаят България да работи, да не се затваря и да не са нужни документи - би трябвало да стигнем най-малко до 60%, с цел да сме сигурни, че интензивните кревати няма да се запълват, прикани Кирил Петков. Той напомни директната връзка сред % имунизирани и болнитет, признати в интензивните отделения.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Зеленият документ би трябвало да е наложителен за чиновниците...

Вторият аршин е заетите интензивни кревати от пациенти с Covid-19 да паднат под 5%. Когато вълната към този момент е минала и има невисок риск за системата, предлагаме зеленият документ да отпадне, изясни министър-председателят.

Сертификатите обаче остават наложителни при пътешестване отвън България, защото това е общоевропейско условие.
Ограничителни ограничения на Запад и на Изток

През идната седмица ще бъдат въведени нови противоепидемични ограничения в огромна част от страната. Ограниченията ще бъдат наложени на регионално равнище в цяла Западна България и по-голямата част от Югоизточна България (до Стара Загора и Ямбол).

Регион 1, който включва и София, ще влезе в стадий №3, който стартира с ограничнителни ограничения. Същото се отнася и за район №5, част от който са Ямбол и Бургас. Ще наложим ограничаващи ограничения след 5 дни, министър председателят Петков. Хубавото е, че при всяко налагане на сходни ограничавания ще даваме по 5 дни предупреждение.

Държавата е разграничена условно на 5 района, тъй че тежко боледуващите пациенти по-лесно да бъдат прехвърляни в интензивни отделения в прилежащи области. Благодарение на този модел на деяние областите ще бъдат затваряни единствено в краен случай, когато в целия район има дефицит на интензивни кревати.

Карта с настоящото положение на всеки от районите ще бъде оповестена на националния здравен портал coronavirus.bg, тъй че всички ще можем да следим обстановката всекидневно. " Оттук нататък тази карта ще бъде водеща при установяване на ограничаващите ограничения. ", сподели Петков. На уеб страницата ще бъдат разказани и ограничаващите ограничения, които се ползват при всеки стадий, както и плануваното държавно подкрепяне за чиновниците и бизнесите.

Макар че Омикрон се популяризира доста бързо, досега интензивните кревати не се запълват с толкоз високи темпове, регистрират здравните управляващи.

Ако бяхме употребявали старите модели и съдехме само по заболеваемост на 100 000 души население, към този момент цяла България щеше да бъде затворена, призна Кирил Петков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР