Зеленият чай е популярна напитка, известна с ползите за здравето

...
Зеленият чай е популярна напитка, известна с ползите за здравето
Коментари Харесай

Кофеинът в зеления чай

Зеленият чай е известна напитка, известна с изгодите за здравето ни. Напитката понижава риска от сърдечни болести, бори хроничното инфектиране, подкрепя битката с непотребните килограми, понижава риска от развиване на някои типове рак, също така е цялостен с антиоксиданти и на процедура не съдържа калории. Точно както черния- и зеленият чай сдържа несъмнено количество кофеин, което може би е притеснително за някои хора.

Кофеинът в действителност е естествена съставна част, която се намира в листата или зърната на над 60 растения, измежду които и листата на чаеното дърво (от което се създава чай). Той съставлява тип стимулант за централната ни нервна система, който бори умората и ни прави по-концентрирани. Доказано е, че той има доста изгоди за здравето ни. Някои хора обаче демонстрират сензитивност към него и избират да го заобикалят.

В чаша зелен чай (около 250 мл) се съдържат към 35 мг кофеин. Количествата обаче варират – съгласно времето на ферментация на чаените листа, както и съгласно типа на растенето. По-старите листа да вземем за пример имат по-малко кофеин. Обикновено повече кофеин се съдържа и в чая на пликчета, а този на листа е по-слаб. Значение има и варенето: колкото по-дълго варите напитката си, толкоз по-силна ще е тя.

Важно е да знаете, че кофеинът в зеления чай в действителност не е по никакъв начин доста.

Чаша инстантно кафе да вземем за пример съдържа сред 30 и 180 мг кофеин;

 Зелен чай

Чаша еспресо – сред 240 и 720

- Черният чай – сред 25 и 110;

енергийните питиета – сред 72 и 80 г (всички количества са за 250 мл).

Вероятно тези стойности нямат значение за вас. За да ги вкараме в подтекст, би трябвало да знаете, че безвредната дневна доза за възрастни е към 400 мг кофеин на ден, или 6 мг на кг тегло.

Препоръчително е това количество да бъде разграничено на 2 пъти по 200 мг или на по-малки дози. 200 мг кофеин обаче са повече от 4 чаши зелен чай. Това значи, че съпоставено с останалите кофеинови питиета зеленият чай е с най-ниско наличие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР