Зеленикавите петна или бялата паяжина съвсем не са безобидни -

...
Зеленикавите петна или бялата паяжина съвсем не са безобидни -
Коментари Харесай

Защо хлябът мухлясва?

Зеленикавите петна или бялата паяжина напълно не са безобидни - може да провокират алергии и стомашни проблеми

Българинът твърдо смени мястото, където съхранява хляба - той към този момент е в хладилника вместо в шкафа или в познатите кухненски кутии за тази цел.

Причината? Определени, само че всеобщи марки мухлясват даже за часове, а цената, която скочи с 50% през предходната година, а за 10 години се е удвоила, усилва внезапно разноските за храна, написа.

Когато закупувам самун, постоянно виждам периода на валидност и предпочитам с по-дълъг. От месеци обаче все по-често той мухлясва, дни преди да е пристигнала датата. Едно време казвахме, че хлябът е остарял и изсъхнал, през днешния ден няма късмет - непосредствено позеленява.

Описанието прави Марина Георгиева. Като множеството българи тя купува фабричен опакован самун, само че към този момент го държи в хладилника, с цел да не го изхвърля на втория или третия ден. Живее сама и по този начин има за цяла седмица.

Спестяването на разноски и неспазването на софтуерни условия са повода хлябът да мухлясва още преди да е изминал срокът му на валидност.

През последните години надали има българин, който да не е откривал зеленикави петна - от време на време даже в преди малко платен самун. Или в подобен, чиято опаковка е била отворена едвам предната вечер. По някои типове петната може да са с ръждив цвят, а при други образуват бели паяжини

И това се случва надалеч преди да е изминал срокът на валидност на пакетирания, който по БДС е 3 денонощия, само че производителите постоянно го удължават.

Мухълът напълно не е безопасен и не трябва да мислим, че консумираме подготвен пеницилин. Този в хляба няма нищо общо и с благородната мухъл при някои сирена или върху естествената обвивка на колбаси.

Гъбичките, които са в основата на мухъла, са токсични и според от организма на индивида, който ги е поел, може да провокират алергия, стомашни проблеми и даже срив на имунната система.

Мухълът мъчно се отстранява от хляба, а и не трябва да се прави, даже да сте забелязали единствено едно-две петънца. Защото даже в непоразените елементи сигурно са проникнали микроскопични гъбички. Единственият метод да се отървем от него е като изхвърлим целия самун.

Нормално елементарният самун с времето изсъхва и се втвърдява, до момента в който не се трансформира в сухар. Макар трайността му да е предходна, той не е неспособен за консумация и по-предвидливите домакини или го вършат на крутони, смилат на галета или подготвят вечеря с яйчена заливка.

Но това не може да се случи, когато е хванал плесен. Първоначално черни или сиви и доста дребни, петната скоро стартират да получават зеленикав цвят и да се разрастват. Буквално за часове завземат целия хляб, а в случай че е нарязан, всяка филийка става неизползваема. Да не приказваме за характерната неприятна миризма.

“Основната причина за мухъла в хлебните произведения е пакетирането ”, счита Димитър Людиев, производител от Бургас, който до неотдавна бе и ръководител на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Той изясни, че положителните индустриални практики изискват изваденият от пещта самун да преседи няколко часа в настрана помещение, с цел да намалее влажността му. Това обаче рядко се спазвало. А когато топлият още самун се постави незабавно в найлонова опаковка, влагата се задържа вътре и се образува конденз.

Докато продуктът стигне до магазина, кондензът към този момент не се вижда, само че процесите на мухлясване са почнали. Затова, когато човек отнесе покупката у дома и отвори плика, се натъква на плесен. Ако не незабавно, то на идващия ден.

Има още една причина, която ускорява вероятността хлябът бързо да мухляса – спестяването на добавки в него.

Според българския държавен стандарт срокът на валидност на заводския самун би трябвало да е най-малко 72 часа и това не е променяно повече от 30 години. През последното десетилетие обаче производители са почнали да прибавят подобрители, които удължават годността на 4, 5 и даже 6 денонощия. На българския пазар има и огромен избор от диетични хлябове, които изкарват даже месеци.

Подобрителите не са рискови и са позволени, само че поради повишаването на суровините има производители, които икономисват разноски и не поставят тези добавки. Българските пекарни употребяват главно две – белгийска и френска. Рекламират се като “средства, които покачват гъвкавостта при хлебопроизводството ”. От уеб страниците обаче не може да се разбере какъв брой костват, тъй като са артикули, които не са предопределени за всеобща приложимост и се доставят единствено след поръчка.

През 2022 година обаче хлебопроизводителите се изправиха пред огромни провокации с цените на суровините. Пшеничното брашно нарастна с към 30%, а разноските за газ даже с повече. За да задържат повишаването на хляба в границите на към 20% за цялата година, хлебарите явно икономисват разноски.

Неспазването на софтуерни условия също е метод да се пести. Помещенията, в които престоява преди малко изпеченият самун, би трябвало да са с избрана мокрота и температура, а това значи по-големи сметки за ток.

Производители хитруват, като поставят остарял самун, върнат от магазина, в тестото за новата партида. Но той към този момент е почнал да мухлясва и заразява и прясно изпечения.

Друга хитрост за бързо изпичане на хляба, с което да се усили производството, е прибавянето на бакпулвер, което пречи на тестото да узрее и основава хранителна среда за гъбички. Технолози изясняват, че може да се резервира по-дълго без плесен в хартиени опаковки

Това също не давало 100% гаранция, само че влагата ще е доста по-малко от найлоновия плик. В този случай обаче хлябът изсъхва доста бързо, а хартиените опаковки са много по-скъпи.

При социализма хлябът стигаше до магазините в големи касетки, които побираха по 30 броя. Продаваха се без опаковка и не мухлясваха, само че за сметка на това изсъхваха за ден.

Днес е неуместно някой да допира с голи ръце хляба, само че даже да се пипа с ръкавици, има риск от преместване на летящите из въздуха спори на гъбичките. В този случай, в случай че влагата и киселинността са високи, мухалът е обезпечен. Ако пекарната е автоматизирана, след изпичането хлябът отива в охладител, а по-късно в автоматизираната опаковъчна машина.

Хлябовете със семена мухлясват по-малко, само че също не са предпазени

В тях нормално плесента стартира да се развива към семената.

Няма метод да се отървем от мухъла, в случай че той към този момент е поразил хляба. Единственото несъмнено и тествано средство да се избегне е преди малко купеният самун да се прибере в ледник и даже да се замрази във фризера. Само че преди всяко хранене би трябвало да се вади част от него и да се подгрява.

Солта също понижава мощно опцията за формиране на мухъл, само че е неуместна за потребление. Защото на процедура филията би трябвало да е доста обилно подсолена, с цел да сме сигурни, че няма плесен. А и това би трябвало да се прави, преди плесента да се е появила.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР