Зеленчукопроизводството на открито отбелязва спад тази година, сочат данните от

...
Зеленчукопроизводството на открито отбелязва спад тази година, сочат данните от
Коментари Харесай

Намалява производството на зеленчуци на открито

Зеленчукопроизводството навън отбелязва спад тази година, сочат данните от разбор на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Оранжерийната продукция обаче е по-богата по отношение на миналогодишната.

Прогресивното понижаване на засадените площи при множеството култури също оказва въздействие върху реколтата. Производството на зеле и полски домати е надлежно с 16,5% и 27,9% по-ниско. Причините са свързани с понижение както на площите, по този начин и на междинните добиви. При пипера на открити площи към този момент се следи леко закъснение на продукцията - с 2,4%, което се дължи на по-късното прибиране на реколтата.

По-богата продукция се следи единствено при една просвета. В резултат на нарасналата работливост от единица повърхност, добитото количество картофи надвишава с 3,1% миналогодишното. Средният рандеман е повишен с близо 9%, достигайки до 1807 кг/дка. Така макар по-малкото засадени (-7,2%) и реколтирани (-5,1%) площи, добивът на картофи тази година е повече - общо 187 664 тона.

Оранжерийното произвеждане се е нараснало. Въпреки че тази година са засадени по-малко от главните зеленчуци (домати и краставици), междинните добиви са скочили. От началото на 2021 година досега в оранжериите са създадени 40,5 хиляди тона домати и 48 хиляди тона краставици, което е респективно с 2,6% и 6,8% повече по отношение на същия интервал на 2020 година

При търговията на едро с главните зеленчуци се регистрират разнопосочни седмични ценови промени. Средните цени на едро на картофи, пипер (зелен и червен) и зеле за страната означават покачване с сред 2,4% и 7,3% на седмична база, до момента в който вносните домати, оранжерийните краставици и оранжерийните домати поевтиняват от 0,5% до 3,2%.

От МЗХГ осведомят, че като цяло, сеитбата на главните есенни култури продължава да се движи с по-бави темпове по отношение на предходната година.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР