Зелената средиземноморска диета (ЗСД) намалява висцералните мазнини с 14%, докато

...
Зелената средиземноморска диета (ЗСД) намалява висцералните мазнини с 14%, докато
Коментари Харесай

Средиземноморска диета побеждава мазнините около кръста

Зелената средиземноморска диета (ЗСД) понижава висцералните мазнини с 14%, до момента в който обичайна средиземноморска - със 7%, а здравословната - с 4,5%. Това открил интернационален екип учени, чието изследване е оповестено в BMC Medicine.

Известно е, че висцералната мастна тъкан (мазнина, която обгръща органите в региона на корема) е доста по-опасна от периферните мазнини, защото човек може да е с плосък стомах и отново да има висцерални мазнини над нормата. Висцералната лой се натрупва с течение на времето сред органите и създава хормони и токсини, свързани със сърдечни болести, диабет, деменция и преждевременна гибел.

Изследователите противопоставили ЗСД на познатата средиземноморска и на здравословната диета в широкомащабно клинично интервенционно изпитване - DIRECT PLUS. То е ръководено от проф. Ирис Шай от университета Бен-Гурион в Негев, Израел, и екип от италиански, немски и американски откриватели.

В 18-месечното изследване взели участие 294 души. ЗСД е модифицирана средиземноморска диета, обогатена с диетични полифеноли и е с по-ниско наличие на червено/преработено месо спрямо обичайна. В допълнение към дневния банкет на орехи (28 грама), участниците консумирали 3-4 чаши зелен чай и 100 г (замразени кубчета) зелен шейк. Водната леща има високо наличие на бионаличен протеин, витамини, минерали, полифеноли, като замества приема на месо.

В предходни изследвания екипът сподели, че ЗСД има разнообразни потребни резултати, вариращи от микробиома до обвързваните с възрастта дегенеративни болести.

„ От резултатите от нашия опит научихме, че качеството на храната е не по-малко значимо от употребяваните калории и задачата е да разберем механизмите на другите хранителни субстанции, да вземем за пример позитивни (на полифенолите) и негативни (на празни въглехидрати и модифицирано алено месо) върху скоростта на диференциация на мастните кафези и тяхното агрегиране във вътрешностите “, споделя проф. Шай.

Източник: здраве.то
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР