Зехтинът се произвежда предимно в Европа (Испания, Гърция, Италия, Франция).

...
Зехтинът се произвежда предимно в Европа (Испания, Гърция, Италия, Франция).
Коментари Харесай

Какво съдържа зехтинът и защо е полезен?

Зехтинът се създава най-вече в Европа (Испания, Гърция, Италия, Франция). Всеобщо мнение е, че екстра върджин зехтин е една от най-полезните за здравето ни лой. Не съдържа въглехидрати или протеини. Всичките калории в зехтина (14 г зехтин обезпечават 119 калории) идват от мазнини (предимно мононенаситени мазнини), което го прави здравословно допълнение към диетата ни.

Зехтинът е извлечен от по този начин вкусните за множеството от нас маслини (плодовете на вечнозеленото маслиново дърво). Производственият развой е в действителност елементарен. Маслините могат да бъдат пресовани, с цел да се извлече маслото им, както и има редица нови, модерни способи за приемането му.

От голямо значение е какъв вид зехтин купувате. Той може да варира по цвят и усет. Има три съществени класа зехтин - пречистен, занемарен (100% автентичен, не е нагряван или химически обработен) и екстра върджин (съдържа най-вече хранителни субстанции, по-ниска киселинност от тази на необработения зехтин, съвсем не гранясва и има най-наситен усет на маслини).

Състав на зехтина

 Зехтин екстра върджин

Екстра върджин зехтинът се счита за най-здравословния тип зехтин. Има характерен усет и е с високо наличие на фенолни антиоксиданти, което в действителност го прави толкоз потребен и издирван на пазара.

Екстра върджин зехтинът е много хранителен. Съдържа дребни количества витамини Е (поддържа здрави клетките и ги защищава от свободни радикали, като в същото време покачва имунитета) и К (играе значима роля в минерализацията на костите) и доста потребни мастни киселини.

Консумирането на зехтин обезпечава и калий на организма. Калият подкрепя здравословната функционалност на бъбреците и сърцето.

1 с.л. зехтин (13.5 мл) съдържа също:

- наситени мазнини: 14 %;

- мононенаситени мазнини: 73 % (предимно олеинова киселина);

- витамин Е: 13 % от дневната стойност (DV);

- витамин К: 7 % от DV.

Ползи от зехтина

Антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, са биологично дейни и някои от тях могат да оказват помощ в битката със съществени болести.

Смята се, че хроничното инфектиране е измежду водещите мотори на доста болести, в това число сърдечни, ракови, диабет, артрит и други Установено е, че олеиновата киселина (най-известната мастна киселина в зехтина) понижава възпалителните маркери.

Зехтинът пази мозъчната функционалност. Изследвания демонстрират, че потреблението на зехтин може да обезпечи отбрана от когнитивен крах.

Екстра върджин зехтинът защищава от сърдечни болести посредством голям брой механизми: понижава възпалението, усъвършенства здравето на кръвоносните съдове, оказва помощ за ръководството на съсирването на кръвта, намалява кръвното налягане.

 Зехтин

Някои учени считат, че 50 мл екстра върджин зехтин имат непосредствен резултат до този на 10 % от дозата на ибупрофен за възрастни.

Зехтинът не предизвиква наддаване на тегло и затлъстяване.

В 30 месечно изследване измежду над 7000 бр. испански студенти се открива, че потреблението на прекалено количество зехтин не е обвързвана с наддаването на тегло.

Зехтинът може да понижи риска от диабет вид 2, а също по този начин има антибактериални свойства, защото съдържа доста хранителни субстанции, които могат да инхибират или унищожат нездравословните бактерии.

Зехтинът се употребява и за грижа за косата (в маски), като ѝ придава искра, мекост, издръжливост и разтегливост.

Ако имате ксероза (много суха кожа) или атопичен дерматит (червена и сърбяща кожа) и прилагате зехтин локално, с цел да облекчите сърбежа, това деяние може да утежни тези положения.

Съхранявайте зехтина на мрачно и хладно място или в ледник. Ако се съхранява вярно, зехтинът ще резервира усета и питателните си свойства до 2 години от датата на бутилиране.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР