Зехтинът е основна част от средиземноморската диета и култура от

...
Зехтинът е основна част от средиземноморската диета и култура от
Коментари Харесай

Зехтинът поскъпва, а пазарът е залят от ментета

Зехтинът е съществена част от средиземноморската диета и просвета от хилядолетия. Преди да се появи на трапезата, той се е употребявал за лечебни и религиозни практики и е получил прозвището " течно злато " в " Илиада " -та на Омир.

През вековете маслиновото стръкче се трансформира в знак на мира и просперитета, а пикантните екстра върджин и върджин маслинови масла са първокачествен международен експорт. През 2022 година пазарът на маслиново масло, оценен на 22,3 милиарда $, се чака да нарасне експоненциално през идващото десетилетие.

Но зад най-популярните екстра върджин зехтини в света, създавани в Италия, Испания и Гърция, се крият също толкоз доходоносни незаконни предприятия, които печелят като продават подправено " течно злато ", за чието произвеждане се употребява слънчогледово или рапично масло, а цената на литър в Съединени американски щати доближава 30 $.

В края на ноември управляващите в Испания и Италия, работещи взаимно с правоприлагащата организация на Европейски Съюз Европол, оповестиха, че са арестували 11 души, свързани с една такава незаконна група, като са задържали 12 варела, съдържащи към 260 000 литра подправен, екстра върджин зехтин.

Освен това са конфискувани още 5200 литра качествено масло, което е било готово за експорт. Властите настояват, че той е " неспособен за консумация ", макар подправените етикети, които показват, че зехтинът е 100% италиански или испански.

Властите откриват също по този начин 91 000 евро (почти 100 000 долара) в брой, четири автомобила от висок клас, фалшифицирани етикети и документи, в които се показва, че маслото е испанско и италианско, до момента в който тестванията на пробите демонстрират, че е по-вероятно то да е създадено посредством разбъркване на странични артикули от зехтин с други типове масло.

Търсенето на маслиново масло и неотдавнашната слаба годишна продукция доведоха до внезапно повишение на цената на маслиновото масло.

" Съчетанието на разнообразни фактори, като общата инфлация на цените, пониженото произвеждане на зехтин и възходящото търсене, сътвори идеална среда за лъжливи производители ", се споделя в изказване на Европол.

" За страдание, подправянето на екстра върджин зехтин е постоянно срещана процедура, заради което битката против него е приоритет на правоприлагащите органи - изключително в страните производителки ", добавя правоприлагащата организация.

Фалшифицирането на първокачествен зехтин с по-нискокачествени артикули се е трансформирало в нормална процедура, защото възходящото търсене на средиземноморски зехтин за експорт се сблъсква с по-ниските равнища на произвеждане, провокирани от все по-суровите климатични условия, споделя Coldiretti, главната селскостопанска организация в Италия.

През 2023 година добивът на средиземноморски зехтин ще намалее с 41%, споделя Coldiretti. Изключително влажната пролет значи, че маслиновите дървета цъфтят по-малко, а рекордните горещини през лятото изсушават маслините.

Това е довело до неспособност на производителите да задоволят търсенето на пазара.

Така наречената " земеделска мафия " в средиземноморските райони, произвеждащи зехтин, се пробва да запълни празнините в предлагането, развивайки интервенции за произвеждане на подправен екстра върджин зехтин.

" Смесването на маслиново масло от потребителски клас с други възможности от по-нисък клас разрешава на нарушителите да оферират конкурентни цени, като в същото време се включват в законните вериги за доставки ", споделят от Европол.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР