Зебрите са известни с красивите си черно-бели ивици по тялото.

...
Зебрите са известни с красивите си черно-бели ивици по тялото.
Коментари Харесай

Изключително рядко бебе зебра с точки вместо с райета се роди в Кения

Зебрите са известни с красивите си черно-бели линии по тялото. Тези знаци ги отличават от останалите представители на животинското царство и елементарно могат да бъдат видяни отдалеко.

Една зебра обаче е по-уникална от останалите представители на своя тип – или най-малко по този начин наподобява.

Професионалният фотограф Антъни Тира прави фотоси и видеоклипове на животни в резервата Маасай Мара в Кения, когато обектива му улавя нещо извънредно. Той бил сигурен, че фокусът му е върху зебрите, които тичат свободно в дивата природа, когато вижда нещо, което приличало на зебра, само че без линии.

 Зебра като калинка или калинка като зебра: фотограф снима нещо доста забавно в кенийски резерват

Фотографът бил замаян от хубостта на животното. Жребчето било толкоз рядко срещано, че той не бил изцяло сигурен дали в действителност гледа млада зебра, или това е друго животно, изгубило пътя си в дивата природа.

Оказа се, че това, което фотографът е снимал, е по този начин наречената “черна зебра ”.
Това, което Антъни снимал, бил необичаен тип зебра, който се виждал за първи път в резервата и въобще в Кения. Жребчето не било на повече от седмица.

Бебето зебра, което по-късно кръщават Тира, в действителност има генетично положение, известно като „ псевдомеланизъм “, което предизвиква аномалии в линиите на зебрите, както изяснява Рен Лармаун, биолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, пред Кейти Стейси от National Geographic.

Благодарение на преимуществата на линиите за изстудяване на температурата им, тези животни усвояват по-добре храната си. Тяхното храносмилане се счита за по-малко дейно от това на другите животни, по тази причина съответната температура оказва помощ за поддържане на здравето им.

Друг метод, по който тези линии оказват помощ на зебрите, е като ги маскират от техните врагове и хищници. Това са някои от хипотетичните изгоди, които учените са споделяли през годините, свързани с линиите на зебрите.

Вижте невероятната хубост на черното бебе зебра във видеото по-долу.

Споделете тази публикация с вашите другари!

Източник: mozache.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР