Здравното министерство смята да разреши на фармацевтите да подменят предписани

...
Здравното министерство смята да разреши на фармацевтите да подменят предписани
Коментари Харесай

Фармацевтите ще могат да подменят предписани лекарства

Здравното министерство счита да позволи на фармацевтите да подменят предписани медикаменти в интервал на изключително състояние. Това излиза наяве от план за смяна в наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Той е оповестен през днешния ден за публично разискване, като срокът за мнения е до 7 април, т.е. смяната ще влезе в действие най-рано след 2 седмици.

Новият текст в наредбата гласи, че при оповестено изключително състояние магистър-фармацевтът, със единодушието на пациента , може да извърши генерично заменяне на лекарско наставление при положение, че в аптеката не е разполагаем предписаният съответен лекарствен артикул.

Със закона за ограниченията при изключително състояние се вкараха редица облекчения при приемането на медикаменти за хронично болните и хората с увреждания. До анулация на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация аптеките могат да отпускат лекарствени артикули единствено по рецептурна брошура, без да е належащо лицата да посещават персоналния си доктор за приемане на  рецепта. Въпреки този текст обаче продължава да има сигнали от пациенти, че аптеките се презастраховат и отхвърлят да дават медикаменти без показана рецепта.

Срокът на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти, който изтича по време на изключителното състояние, също се удължава с два месеца след анулацията на изключителното състояние. Условията и редът за удължение периода на годност на протоколите се дефинират от НЗОК.

Вчера министерството изпрати и експлицитни инструкции до ТЕЛК и НЕЛК да се произнасят единствено по здравната документи на лицата, без да изискват явяването за обзор, както и да уведомят пациентите навреме за тази смяна. Всички ТЕЛК и НЕЛК решения, чийто период изтича по време на изключителното състояние, не престават действието си до два месеца след анулацията му.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР