Здравното министерство разпореди спешна проверка в центъра по хемодиализа във

...
Здравното министерство разпореди спешна проверка в центъра по хемодиализа във
Коментари Харесай

Авария спря хемодиализата във Видин, здравното министерство започна спешна проверка

Здравното министерство разпореди незабавна инспекция в центъра по хемодиализа във Видин, който спря работа поради повреда в системата на отделението. 

Гръмнала е част от системата, която омекотява водата. През системата минава водата, която по-късно влиза във всички самостоятелни апарати. Служители на водоснабдителното сдружение са привели системата в спешен работен режим, а от болничното заведение са предизвестили пациентите, че ще могат да употребяват апаратите за хемодиализа, само че има риск от затруднения поради твърдата вода. 

Тази заран умря един от пациентите, чакащи за хемодиализа. Лекарите оповестиха, че няма връзка сред гибелта му и повредата. 

От болничното заведение обясниха, че в понеделник пациентът не се е явил за хемодиализа. Във вторник му е препоръчано да бъде откаран в Монтана, само че той е отказал, а през днешния ден е откаран от Спешна помощ във видинската болница, където умрял, преди да му бъде включен апаратът, заяви bTV.

Здравното министерство заяви, че по случая стартира незабавна инспекция в центъра, а зам.-министър Бойко Пенков ще отиде на място. 

Създадена е организация пациентите да бъдат превозени гратис до Монтана и Лом, откакто пациентите, които са се страхували да употребяват апаратите във Видин, са пътували до другите градове на лични разходи.

В същото време стана ясно, че до дни министерството ще даде 180 000 лева за закупуване на нови хемодиализни апарати, кревати и водоочистваща система. Средствата са отпуснати от Министерския съвет в края на септември, прецизираха от ведомството.

Очаква се повредата в центъра да бъде отстранена до края на седмицата и от понеделник апаратът да работи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР