Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията

...
Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията
Коментари Харесай

Вижте Националния план за справяне с COVID-19, одобрен от МС

Здравното министерство разгласява Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. В него е написано какви ограничения ще се постановат на районно равнище и при какви условия.

Публикуваме цялостния текст:

Въведение

На 30 януари 2020 година Световна здравна организация (СЗО) разгласи неотложност за публичното здраве от интернационално значение, обвързвана с разпространяването на коронавирусна зараза, наречена по-късно COVID-19. На 11 март СЗО, заради мощното разпространяване на COVID-19 и след оценка на ситуацията дефинира обстановката като „ пандемична “.

Ситуацията, зародила с появяването на ковид, е с невиждани до момента мащаби. Това наложи въвеждането на нови ограничения в международен мащаб, което сложи под извънреден напън потенциала на здравните системи.

Предизвикателствата на пандемията от COVID-19 сътвориха невиждано съдействие в границите на Европейския съюз (ЕС), което надвиши обичайна рамка на дейности. Трансграничният темперамент на рецесията наложи търсенето на решения за общи дейности и използването на по-структурирана и всеобхватна политика в границите на Общността, учредена на засилена съгласуваност на всички равнища и приемането на решения с консенсус на равнище Европейски сюъз. Институциите на Общността утвърдиха документи с пакет от ограничения, които обгърнаха все по-голям брой сфери на опазването на здравето и други политики на публичния живот, за съгласуване на дейностите на страните членки и подпомагането им при мониторинга и ограничението на следствията от пандемията.

Възникващите пандемии постановат решения за справяне да се търсят и постановат и на национално равнище. До сегашния миг през страната са минали четири COVID-19 талази, последните две със сериозен напън върху болничната система.

България е при започване на нова – пета вълна, при която преобладаващ вирусен вид се чака да е разновидността на безпокойствие наименуван Omicron.

Предвид следеното избухливо повишаване на броя на новозаразените лица при този вид на COVID-19, водещо до по едно и също време боледуване, уединяване, карантиране и обвързваното със значително отстъствие от работа на значителен брой лица се постанова адаптиране и промяна на националния проект за справяне с пандемията. Необходимо е да се изготви нов приспособен Национален проект, основан на Националния План за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, осигуряващ подготвеност за оптимално съответен отговор при петата вълна на пандемията от COVID-19, и въвеждащ междуведомствен и сложен метод за ръководство на сходни необикновени обстановки, посредством който да се противодейства на обвързваните с всеобщото разпространяване на обещано заразно заболяване неподходящи здравни и публични последствия.

ЦЕЛ

Основна цел на Националния проект за справяне с пандемията от COVID-19 е основаването на съответна организация за навреме предприемане на нужните дейности за:

· ограничение на заболяемостта и понижаване на смъртността от COVID-19;

· обезпечаване на оптимални благоприятни условия за лекуване на заболелите съгласно международно признатите стандарти;

· поддържане на действието на съществени за публичния живот браншове и служби;

· обезпечаване на непрекъсната, достоверна и настояща информация за обществото по отношение на хода на пандемията и подхванатите ограничения.

ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ

Заболяемост от COVID-19

Брой лица, отговарящи на дефиницията за доказан случай на 100 000 души от популацията

Смъртност от COVID-19

Брой умряли от COVID-19 на 100 000 души от популацията

Епидемия

Необичайно огромен брой (над нормалното ниво) болни в избран географски регион за избран интервал от време

Епидемиология

Клон на медицината, който се занимава с разпространяването и контрола на болесттите (Дефиниция на Европейски Съюз от 2012 г.)

Пандемия

Разпространение на заболяване в необятен географски регион (Дефиниция на Европейски Съюз от 2012 г.). Глобална зараза

Заразно заболяване

Заболяване, което се предизвиква от бактерии, вируси или гъбички, излъчени на индивида от други хора, животни или предмети (Дефиниция на Европейски Съюз от 2012 г.)

Имунитет

Степента на тъпота на организма към причинителите на заразни болести

Изолация

обособяване на лица, заболели от заразна болест и на заразоносители за попречване разпространяването на съответната заразна болест

Карантина

обособяване на контактни на лица, заболели от заразна болест или на заразоносители, за попречване разпространяването на съответната заразна болест

Риск

Вероятност за унищожителни последствия или предстоящи загуби (умирания, пострадвания, увреда на собствеността и средствата за прекарване, поразяване на околната среда и икономическите активи), като резултат от естествени или човешки дейности

Оценка на риска

Тя е част от цялостното ръководство на риска и съдържа в себе си оценка на заплахата, оценка на експозицията и оценка на възприемчивостта

Спешност

Внезапна поява на събитие, провокирано от зараза, естествен прелом или софтуерна злополука, изискващо незабавна ответна реакция

Мултифакторен разбор за натоварване

Математически модел за сложен предиктивен разбор и оценка на риска за натоварването на болничната система, включващ комплекс от индикатори: % на натовареност на интензивните кревати, скорост на запълване на интензивните легла; 14-дневна заболяемост

ПРАВИТЕЛСТВЕН ПОДХОД

Министерски съвет (МС) управлява държавната здравна политика, включително и при пандемия от инфекциозно заболяване, като реализира общото управление на дейностите и планува финансови средства за отбрана. При нужда, Министерски съвет предлага на Народното събрание промени в националното законодателство, за предприемане на съответни ограничения за ограничение разпространяването на пандемията на територията на страната.

Правителството, което е с изразена политическа воля за оптимално противопоставяне на пандемията, дефинира виновните лица от всички браншове и административни равнища (държавни органи, неправителствени организации, участници от частния сектор), с съответните им отговорности, основните правила на националния отговор и механизмите на деяние по време на пандемията. От изключително значение е всички лица и служби да са осведомени за отговорностите и отговорностите си, както и да са образувани и работещи ясни структури за надзор и връзка.

Съществуващите структури и механизми за незабавен отговор би трябвало да се употребяват за реакция при пандемия. Координацията сред секторите и другите административни равнища би трябвало да бъде ясно дефинирана, като е посочено кой ще е виновен за отговора на пандемията и това може да се трансформира според от нейната тежест и влияние. Ефикасната съгласуваност е в основата на ръководството на пандемията. Правителството би трябвало интензивно да разпространява дейностите за създаване и поддържане на подготвеност при пандемия, както в държавния, по този начин и в частния бранш.

Работодателите имат значимата роля да обезпечават подобаваща информация за своя личен състав, с цел да го защитят от заразяване и да понижат разпространяването на пандемичния извършител на работното място и по време на пътешестване до работа. Синдикатите са също значими участници в дейностите за подготвеност при пандемия, които ще подсигуряват, че работодателите извършват своите отговорности за информиране и предотвратяване на личния състав.

Водещият знак за прекосяване от един към различен стадий на противоепидемични ограничения е натовареността на системата на здравопазване, измерена посредством броя на наличните интензивни кревати, като прекосяването е надлежно при равнища 50%, >60%, >70% и >80%. Стремежът е, че посредством междуведомствена съгласуваност ще дадем на обществото предвидимост в използването на ограниченията.

Национален пандемичен комитет

Със Заповед № 2 от 2022 година на Министерския съвет бе основан Национален пандемичен комитет (НПК) за осъществяване на Националния проект на Република България за подготвеност при пандемия, признат с Решение № 884 на Министерски съвет от 2020 година

В състава на Наказателно-процесуален кодекс са включени представители на виновните министерства (МЗ, МФ, МТ, Министерство на външните работи, МОН, МТСП, МК, МО, МИИ, МИР, Министерство на правосъдието, МЗем., ММС, Министерство на вътрешните работи и МЕ).

Наказателно-процесуален кодекс осьществява консултативни и оперативни функционалности, свързани с осъществяването на главните действия за подготвеност при пандемия, според Националния проект на Република България за подготвеност при пандемия, признат с Решение № 884 на Министерския съвет от 2020 година, както следва:
Прогнозиране и оценка на епидемиологичната конюнктура, за подготовка на здравните и лечебните заведения и медицинските и немедицинските експерти в тях за деяние по време на пандемия;Създаване на организация за здравното обезпечаване на популацията и за оптимални благоприятни условия за лекуване на заболелите;Сьздаване на организация за осъществяване на противоепидемични ограничения и надзор на територията на страната;Провеждане и усилване на епидемиологичния и лабораторния контрол на заразните болести в България;Изготвяне на народен план/стратегия/указания за обезпечаване, в изискванията на пандемия, с пандемични ваксини и антиинфекциозни лекарствени артикули за предпочитани групи от населението;Изготвяне на предложение за основаване на запас от противовирусни препарати, други лекарствени артикули, персонални защитни средства, инсталация и консумативи като част от държавния запас, ръководен от Дьржавна организация „ Дьржавен запас и военновременни запаси”;Провеждане на изследвания в региона на епидемиологията и профилактиката на пандемичното заболяване и обезпечаване на научно достоверна информация за пандемията за здравната и необятната общественост;Оказване на поддръжка на Министерството на здравеопазването в използването на дейностите за ограничение разпространяването на пандемичното заболяване. По време на пандемия се чака да има засилено безпокойствие и публично терзание, изключително при тежко протичане на болестта и гибел. Министерството на вътрешните работи създава проекти и механизми за работа при липса на чиновници и благоприятни условия за обезпечаване на отбрана от други сходни сектори;Изготвяне на проект за ограничение на рисковете от заразяване и неявяване на личен състав в главните служби по превоз, летища и пристанища, товарни и разтоварващи структури, с което да се обезпечи продължителна доставка на медикаменти и храна. Разработва и механизми за връзка и образование на чиновниците и пасажерите в градския превоз. Осигурява работата на информационните канали по време на пандемия и интензивно взе участие в правенето на комуникационнле проекти на държавното управление и въвеждането на архитектурни и софтуерни решения;Планиране на поддръжката на главната парична наличност, заеми, банкиране, заплащания, заплати, пенсии, фондови прехвърляния и други при доста неявяване от работа. Финансирането на Националния проект във фаза на пандемия е от компетентността на МФ и би трябвало да се основат механизми за незабавно финансиране на дейности;Планиране на кои военни елементи ще активизира при положение на пандемия според от оценката на риска;Надзор и понижаване на риска от заразяване по време на пандемия в общностите. Мониторингът на отсъствието от учебно заведение може да се употребява като знак за предаване на инфекцията в обществото;Гарантиране на главните снабдители на сила да имат добре създадени и тествани проекти за подготвеност. Извършване на оценка на нуждата от правене на различни проекти за енергийни доставки, при положение на обилни разстройства в енергоподаването;Надзор на зоонози и правене на механизми за подготвеност, предварителна защита, оценка на риска и понижаване на вьзможностите за заразяване на хора от животни от инфекции с епидемиологичен капацитет.Съдействие и логистична поддръжка по обезпечаване на персонални защитни средства, съоръжение, дезинфектанти и други действия по обезпечаване на непрекъснатост на сериозни за стопанската система предприятия.Осигуряване на непрекъснатост на обществените действия за рискови групи от популацията и обществено подкрепяне.
Министерствата възнамеряват поддръжката на всички юридически и административни действия по време на пандемия. Разписват се и ограничения за ограничение разпространяването на пандемичната зараза в пандизите и други институции в структурата на Министерство на правосъдието. Плановете за противоепидемичен надзор в посочените институции се тестват взаимно с Министерство на здравеопазването, с цел да се подсигурява вярното използване на правилата на публичното опазване на здравето.

По време на пандемията дейностите от Националния проект за подготвеност при пандемия се ползват посредством осъществяването на оперативни проекти. Оперативните проекти би трябвало да са построени въз основата на съществуващи национални подходи за ръководство по време на бедствия/извънредно положение/извънредна епидемиологична конюнктура и основните институции за справяне с тях, както и да бъдат от време на време ревизирани при смяна в събитията или при съществуването на нова информация. Плановете би трябвало ясно да дефинират последователността на наредбите и отговорностите, които ще се поемат по време на пандемията на регионално и районно равнище.

Отговорни министерства и съществени действия

Основните действия за подготвеност при пандемия са от компетентността на Министерство на здравеопазването и са ориентирани към:
Прогнозиране и оценка на епидемиологичната конюнктура, за подготовка на здравните и лечебни заведения и медицинските и немедицинските експерти в тях за деяние по време на пандемична вълна от COVID-19;Създаване на организация за здравното обезпечаване на популацията и за оптимални благоприятни условия за лекуване на заболелите;Създаване на организация за осъществяване на противоепидемични ограничения и надзор на територията на страната по време на изключителната епидемиологична конюнктура, обвързвана с COVID-19;Провеждане и усилване на епидемиологичния и лабораторния контрол на COVID-19 в България;Изготвяне на предложение за основаване на запас от противовирусни препарати, други лекарства, персонални защитни средства, инсталация и консумативи като част от държавния запас, ръководен от Държавна организация „ Държавен запас и военовременни ресурси “;Провеждане на изследвания в региона на епидемиологията и профилактиката на COVID-19 и обезпечаване на научно достоверна информация за пандемията за здравната и необятната общност.

По време на пандемията от COVID-19 министерствата извършват своите отговорности, според Националната стратегия за отбрана от бедствия, както и следните характерни действия:
Министерство на вътрешните работи ( Министерство на вътрешните работи ) оказва поддръжка на Министерство на здравеопазването в контрола по използването на дейностите за ограничение разпространяването на пандемичното заболяване. По време на пандемия се чака да има засилено безпокойствие и публично терзание, изключително при тежко протичане на болестта и гибел. При тежка пандемия, фактори като напън върху здравните служби, приоритизация на клиничната грижа и на противоепидемичните ограничения, както и евентуалният дефицит на артикули и услуги от първа нужда или спиране за малко време на действието на главните служби може да докара до разстройства или нарушавания на публичния ред. Трябва да се има поради, че всяко искане на полицейска поддръжка евентуално ще бъде в изискванията на понижена полицейска бройка заради заболяване. Министерство на вътрешните работи създава проекти и механизми за работа при липса на чиновници и благоприятни условия за обезпечаване на отбрана от други сходни браншове. Министерство на превоза и известията ( МТС ) изготвя проект за органичаване на рисковете от заразяване и неявяване на личен състав в главните служби по превоз, летища и пристанища, товарни и разтоварващи структури с което да се обезпечи продължителна доставка на медикаменти и храна. Разработва и механизми за връзка и образование на чиновниците и пасажерите в градския превоз. Осигурява работата на информационните канали по време на пандемия и интензивно взе участие в правенето на информационните проекти на държавното управление и въвеждането на софтуерни решения при понижен работен състав. Министерството на финансите (МФ) подсигурява резистентност на обществените финанси, осигурявайки запас за финансиране на главните функционалности на страната съгласно параметрите на признатия от Народното събрание годишен закон за държавния бюджет на Република България и в сходство с утвърдената от Министерския съвет средносрочна бюджетна рамка. В изискванията на пандемия Министерството на финансите ще употребява всички налични законови принадлежности и механизми за обезпечаване на наложително финансиране на действия, заложени в Националния проект. При нужда от застраховане на възможен дефицит на средства Министерството на финансите може да предложи на Министерския съвет актуализация на държавния бюджет Министерство на правораздаването ( Министерство на правосъдието ) дефинира характерни ограничения за отраничаване разпространяването на пандемичната зараза в пандизите и други институции в структурата на Министерство на правосъдието. Плановете за противоепидемичен надзор в посочените институции се съгласуват с Министерство на здравеопазването, с цел да се подсигурява вярното им и навременно използване. Министерство на защитата ( МО ) възнамерява кои военни елементи може да мобилизираза надзор на ограниченията според от оценката на риска. Министерство на образованието и науката ( МОН ) има основна роля в намаляването на риска от заразяване по време на пандемия в общностите. Мониторингът на отсъствието от учебно заведение може да се употребява като знак за предаване на инфекцията в обществото. Министерство на енергетиката би трябвало да подсигурява, че главните снабдители на сила имат добре създадени и тествани проекти за подготвеност. Извършва се оценка на нуждата от правене на различни проекти за енергийни доставки, при положение на обилни разстройства в енергоподаването. Министерство на земеделието има основна роля във връзка с надзора на COVID-19 при животни и в правенето на механизми за подготвеност, предварителна защита, оценка на риска и понижаване на опциите за заразяване на хора със SARS-CoV-2 от животни, както и за осъществяването на формален надзор на обектите за произвеждане, преправка и/или дистрибуция на храни и други детайли на агрохранителната верига. Министерство на стопанската система и промишлеността оказва подпомагане и логистична поддръжка по обезпечаване на персонални защитни средства, съоръжение, дезинфектанти и други действия по обезпечаване на непрекъснатост на сериозни за стопанската система предприятия. Министерство на труда и обществената политика обезпечава непрекъснатост на обществените действия за рискови групи от популацията и обществено подкрепяне.
На регионално равнище, регионалният шеф провежда и управлява дейностите по предотвратяване на популацията при пандемия в региона и управлява осъществяването на превантивните ограничения за недопускане или понижаване на последствията от нея. Дейностите за подготвеност за пандемия се ползват посредством осъществяването на регионални оперативни проекти, които от време на време се развиват и обновяват в взаимозависимост от оценката на риска.

На общинско равнище, кметът на общината провежда и управлява дейностите по предотвратяване на популацията при пандемия в общината и управлява осъществяването на превантивните ограничения за недопускане или понижаване на последствията от нея. Дейностите за подготвеност за пандемия се ползват посредством осъществяването на общински оперативни проекти, които от време на време се развиват и обновяват в взаимозависимост от оценката на риска.

Основните действия, които следва да бъдат подхванати за постигането на тези цели са:

А) Противоепидемични ограничения.

Б) Организация на извънболничната и болничната помощ.

В) Лекарствена политика.

Г) Медийна тактика и политика.

Д) Осигуряване непрекъснатост на работата на главните служби по време на пандемична вълна.

Е) Дългосрочни ограничения.

В допълнение на прегледаните по-долу ограничения, се ползват на национално равнище ограничения за отплата, от съответните министерства – Министерство на стопанската система и промишлеността, Министерство на труда и обществената политика, Министерство на финансите, Министерство на нововъведенията и растежа, Министерство на туризма и други

А) Противоепидемични ограничения

1. Създаване на организация за осъществяване на противоепидемични ограничения и надзор на територията на страната.

1.1. Оценка и прогнозиране на епидемиологичната конюнктура и обмисляне на противоепидемичните ограничения.

1.1.1. Периодично осъществяване на епидемиологични разбори, оценки и прогнози.

Въвежда се математически модел за сложен предиктивен разбор и оценка на риска за натоварването на болничната система с оглед предприемане на съответните превантивни дейности преди постигане на сериозните равнища на натовареност. В този модел са включени следните водещи критерии: % претовареност на интензивните Коронавирус кревати по отношение на оптималния брой интензивни легла; скорост на запълване на интензивните кревати на седмична база; 14-дневна заболяемост.

1.1.2. Планиране на противоепидемични ограничения на база на осъществените разбори - стадии

Развитието на епидемиологичната конюнктура, обвързвана с COVID-19 към 11.01.2022 година сочи наклонност на отчетливо повишаване на главните епидемиологични индикатори, включително броя на новорегистрираните случаи, на лицата, признати за болнично лекуване, както и на тези от тях, които изискват интензивна грижа и реанимация, на броя на умрелите. Регистрираният седмичен растеж на новооткритите инфектирани със SARS-CoV-2 лица в 2/3 от областите в страната е над 100%, което изисква прецизно наблюдаване на обстановката и въвеждане на следващи противоепидемични и нефармацевтични (изолационно-ограничителни) ограничения за справяне с следващата (пета) вълна и понижаване на натиска върху здравната система в страната. Нараства и броят на потвърдените в страната при целогеномно секвениране проби, позитивни за вид на безпокойствие Omicron, като за последната седмица техният брой доближи 10% от общо изследваните за интервала позитивни за SARS-CoV-2 клинични материали.

Основа за препоръчаните стадии са въведените към 11.01.2022 година в страната противоепидемични ограничения със заповеди на министъра на опазването на здравето №№ РД-01-968 от 26.11.2021 година, РД-01-973 от 26.11.2021 година, променена със Заповед № РД-01-991 от 2.12.2021 година и Заповед № РД-01-977 от 26.11.2021 година, променена със заповеди №№ РД-01-1036 от 17.12.2021 година и Заповед № РД-01-4 от 05.01.2022 година

Мерките по деескалация са според от развиването на епидемиологичната обстановка.

1.1.2.1. Прилагане на ограничения за ограничение разпространяването на COVID-19 в просветителната система.

- I- ви стадий: Присъствено осъществяване на образователния развой в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП):
Присъственият образователен развой за учениците от първи до дванадесети клас се реализира при следните условия:
а) основана е организация за осъществяване на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби един път седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, който взе участие в осъществяване на присъственото образование, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или изследване;

б) при положение на противоречие на родителите/настойниците/попечителите за осъществяване на проучване за COVID-19, ученикът не се позволява до присъствено образование и му се обезпечава опция за образование от разстояние в електронна среда.
Преустановява се смесването на възпитаници от разнообразни паралелки в целодневна организация на образователния ден, при занимания по ползи и при групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване.Преустановява се провеждането на проведени действия с възпитаници, включващи визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други Преустановява се присъственото осъществяване на педагогичен препоръки, наставнически срещи, съвещания на публичните препоръки, събрания на учебните настоятелства, подготовка на педагогическите експерти.Присъственото осъществяване на олимпиади и надпревари от календара на Министерството на образованието и науката се позволява единствено при:
а) осъществяване на място на проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, участващи в осъществяване на олимпиадата или надпреварата, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване.

б) обезпечена физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра в залата;

в) носене на защитна маска за лице от всички участници по време на целия престой в учебното заведение.
Индивидуални действия (индивидуални часове, съвещания, самостоятелни действия за обща и спомагателна поддръжка, изпитвания за настояща оценка, изпити и др.) може да се организират присъствено на територията на училището/ЦСОП и без използване на условията за проучване за COVID-19 на учениците с бързи антигенни проби, в случай че самостоятелните действия се организират отвън времето на присъствен образователен развой на паралелките.Всички възпитаници от пети до дванадесети клас, както и педагогическият и непедагогическият личен състав носят защитна маска за лице по време на целия си престой в училищата/ЦСОП, а учениците от първи до четвърти клас - отвън класната стая (при влизане в учебната постройка, в коридори, тоалетни, фоайета и други общи пространства, в които има разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки и персонал), както и в класната стая от идването им в училище/ЦСОП до привършване на проучването на ученика с бърз антигенен тест и отчитане на негативен резултат от теста – в дните на проучване.Дейностите в училищата/ЦСОП се организират при прецизен надзор по съблюдаване на въведените правила по отношение на изключителната епидемиологична конюнктура, указани с Насоки на министъра на образованието и науката.

- II- ри стадий: Ограничаване на други действия
Преустановява се провеждането на занимания по ползи, като се изключи заниманията по ползи в границите на целодневната организация, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.Групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване се организират присъствено след проучване за COVID-19 веднъж седмично с бързи антигенни проби на учениците и на педагогическия и непедагогическия личен състав, като се изключи тези, които разполагат с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване, както и тези, които към този момент са изследвани за реализиране на присъствено образование.

Останалите ограничения от I-ви стадий остават непроменени.

- III- ти стадий: Въвеждане на присъствено образование на 50% от паралелките на ротационен принцип.
Присъствен образователен развой се реализира за 50 % от паралелките с възпитаници от пети до дванадесети клас с въведена ежеседмична ротация.Всички възпитаници от първи до четвърти клас, както и учениците от пети до дванадесети клас в специфичните учебни заведения за възпитаници със сензорни увреждания и учениците от паралелките в ЦСОП при опция не престават да се образоват присъствено, без ротация, след проучване за COVID-19 с бързи антигенни проби при изискванията на II-ри стадий.Изследването за COVID-19 с бързи антигенни проби на всички възпитаници по т. 1 и т. 2, както и на педагогическия и непедагогическия личен състав, се реализира при изискванията на IIри стадий.

Останалите ограничения от II-ри стадий остават непроменени.

- IV -ти стадий: Преустановяване на присъственото образование в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка.

Присъствен образователен развой може да се реализира единствено за възпитаници от първи до четвърти клас след проучване, извършено при изискванията на II-ри стадий или да бъде прекратен за интервал не повече от една седмица.Целодневна организация на образователния ден може да се реализира единствено за възпитаници от първи до четвърти клас без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки или да бъде прекратен за интервал не повече от една седмица.

Допълнителни знаци: При оценката на риска в просветителната система с изключение на посочения фактор „ сложен разбор “ следва да се вземат поради и следните характерни знаци: % на неявяване на възпитаници заради заболяване; % неявяване на персонал; възрастово разпространяване - седмична заболяемост при децата, както и при възрастни на 30-40 година

Когато комплексният разбор и оценката на риска изискват прекосяване към III или IV стадий за съответната област, само че в региона има задоволително на брой свободни болнични кревати за профилирано лекуване на децата от избрана община, в която заболяемостта е 2 пъти по-ниска от междинната за региона, то за учебните заведения от тази община се ползват ограниченията от II, надлежно III стадий, след координиране с Министерство на здравеопазването.

1.1.2.2. Противоепидемични (нефармацевтични) ограничения по отношение на обекти и действия, с публично значение:

- I- ви стадий: Разширяване на обсега на обекти и действия, по отношение на които са въведени противоепидемични ограничения.

Осигурена физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра, тук-там според заповеди на министъра на здравеопазването;

Носене на защитна маска за лице, тук-там, избрани със заповед на министъра на здравеопазването;

Наблюдение за спазването на избраните със заповед на министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения, установяване на виновни институции и лица за надзор за съблюдаване на ограниченията, разширение при нужда на контролиращите органи, надзор за съблюдаване на мерките;

Подобряване на техническите благоприятни условия за инспекция на цифрови документи от държавните здравни инспектори, посредством обезпечаване на подобаващи устройства за валидиране на QR кодове.

- II- ри стадий: Синхронизиране на метода „ Зелен документ “ с издаваните Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз посредством:
Наблюдение по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и предприемане на дейности за промени при нужда, след експертно разискване, критерии за досегаемост.
- III-ти стадий: Въвеждане на ограничавания до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за публичното здраве, въвеждане на работно време до 22 часа, при съблюдаване на метода „ Зелен документ “.

- IV -ти стадий: Преустановяване на работата на обектите и дейностите със значение за публичното здраве. Преустановяване на метода „ Зелен документ “. Функционират единствено търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори.

Допълнителни знаци: възрастова конструкция на COVID-19 (седмична заболяемост по възрастови групи), териториална характерност на епидемиологичния развой (регистрирани епидемиологични гърмежи, спорадично/повсевместно разпространение).

Въвеждането на ограничения по отношение на учебни заведения, обекти и действия със значение за публичното здраве се вкарват на общинско/областно или на национално равнище, според от степента на разпространяване на COVID-19 и равномерността на неговия териториален обсег.

Контролът по осъществяването на ограниченията ще се осъществя от районните здравни инспекции, Министерство на вътрешните работи, регионални и общински управляващи и техните структури, БАБХ и други оторизирани институции.

1.1.2.3. Въвеждане на противоепидемични ограничения от работодателите

I- ви стадий:
правене на инструкции, формирани от способените органи по браншове, за понижаване на риска на работното място от заразяване със SARS-CoV-2;изготвяне на проекти за непрекъснатост на работния развой, посредством повишение отбраната на работещите посредством въвеждане на метода „ Зелен документ “, работа от разстояние и др.;въвеждане на метода „ Зелен документ “ от държавна и общинска администрация, други ведомства и структури, след обсъждане;предприемане на дейности по понижаване на интервала на изолираност и карантина съгласно научнообосновани данни;осигуряване непрекъснатост на работния развой на сериозните структури.-ти стадий: Въвеждане на рекомендация за отдалечена работа до 50% от личния състав и съществуване на зелен документ, след разбор.
III-ти стадий: Задължително въвеждане на отдалечена форма на работа и съществуване на зелен документ, очестяване графика за придвижване на транспортните средства от градския превоз, при опция и след разбор.
-ви стадий : Функционират единствено търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други.
Контролът по осъществяването на ограниченията ще се осъществя от районните здравни инспекции, Министерство на вътрешните работи, регионални и общински управляващи и техните структури, БАБХ и други оторизирани институции. Следва да се има поради, че ограниченията, касаещи въвеждането на режим на работа от разстояние, условие за „ Зелен документ “ за достъп до работните места и/или ротация на личния състав са използвани за стеснен кръг от стопански действия, свързани най-вече с администрация и ръководство, както и действия, които се правят в офис, както и за случаите, в които активността на съответното предприятия разрешава тяхното въвеждане напълно или отчасти.

1.1.2.4. Опазване на страната от импорт на COVID-19 посредством въвеждане на здравни условия по отношение на идващи от страни с друга степен на разпространяване на пандемията:
въвеждане на в допълнение проучване и карантина, според Препоръка 9603/21 от 10 юни 2021 година на Съвета за изменение на Препоръка (ЕС) 2020/1475 на Съвета от 13 октомври 2020 година по отношение на съгласуван метод за ограничение на свободното придвижване в отговор на пандемията от COVID-19 (въвеждане на механизъм, наименуван „ спешна спирачка “);периодичен обзор на разпространяването на COVID-19 по страни и актуализация на листата с страните и задморските територии по цветови зони, страните, за които е налице информация за открита забележителна отрицателна смяна в епидемиологичната ситуация;промяна в условията за влизане в страната при нужда на база налична информация в света или Европейски Съюз за появяването и разпространяването на разновидности на безпокойствие, в това число регламентиране на условията за влизане в страната;осигуряване тук-там за изолираност и карантина на задгранични туристи в страната;осигуряване на наложително 24/7 наличие на граничните здравни инспектори на избрани за задачата Граничен контролно-пропусквателен пункт на територията на Република България.
Контролът по осъществяването на ограниченията ще се осъществя от профилирани звена и екипи за граничен надзор в структурите на районните здравни инспекции и Министерство на вътрешните работи.

Таблицата отразява в систематизиран тип описаните нагоре ограничения и стадиите за тяхното използване.

Етапи

Образование

Обекти и действия с публично з начение

Работодатели

Граничен надзор

I стадий

Изследване за COVID-19 с бързи антигенни проби един път седмично на учениците и на педагогическия и непедаг
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР