Здравният министър проф. Костадин Ангелов потвърди при посрещането на първите

...
Здравният министър проф. Костадин Ангелов потвърди при посрещането на първите
Коментари Харесай

Здравният министър: Аз ще съм първият ваксиниран срещу Covid-19 българин. Имунизацията започва в три града утре

Здравният министър проф. Костадин Ангелов удостовери при посрещането на първите ваксини на Пфайзер/Бионтех в България, че той ще бъде първият имунизиран на следващия ден.

" Да, аз ще бъда първият имунизиран българин ", съобщи здравният министър.

Амбицията на здравните управляващи е да бъдат имунизирани 70% от българите.

" Броят на искащите да се имунизират се усилва. Постоянно има лекари, които желаят да се включат във имунизацията от първата доставка. Амбицията ни е да реализираме 70% имунизирани българи. След като реализираме това число, ще хвърлим маските, ще стартираме да се виждаме, да виждаме своите близки, да вървим на спектакъл и кино ", добави още Ангелов.

Камионът с първите 9750 дози от препарата на " Пфайзер " и " Бионтех " дойдоха към 7.40 часа пред постройката на Националния център по заразни и паразитни заболявания в София и беше посрещнат от министъра на опазването на здравето, господин Ангелов, ръководителя на Националния имунизационен щаб Красимир Гигов, шефа на Столичната районна здравна ревизия Данчо Пенчев и други

Камионът бе ескортиран от полицейски коли. На входа на НЦЗПБ на бул. " Янко Сакъзов " в София бяха доставени два кашона от имунизацията, съпроводени от прецизни указания за сигурност.

В неделя на територията на цялата страна стартира имунизационната акция.

Ваксините са съпроводени с осведомителни материали, ориентирани към лекарите и пациентите за извличане на задоволително информация. Утре ще стартира имунизирането в три града синхронно - София, Пловдив и Бургас.

С първите ваксини ще бъдат ваксинирани по-малко от 5000 души. След нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози.

Ваксините са поставени във фризера към този момент потеглиха към Пловдив и Бургас. През януари чакаме още колета до постигане на 62 500 дози. Враца и Велико Търново получават имунизациите си от тук на 28 декември, посочи здравният министър Костадин Ангелов.

Първите дози от имунизацията на " Пфайзер " и " Бионтех ", които от на следващия ден ще се слагат, са тъкмо 9750. Това значи, че с тях ще бъдат ваксинирани по-малко от 5000 души. След нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози.

При разтоварването на имунизациите всичко беше обикновено, съобщи ръководителят на имунизационния щаб проф. доктор. Красимир Гигов.

" Остава по-тежката задача - логистиката по места. По 1100 дози ще бъдат разпределени във Варна, София, Пловдив, в Бургас са 950. Желаещите са към 45 000, непрекъснато нараства броят им ", добави Гигов.

Заради специфичната технология на предпазване на тази ваксина бяха доставени фризери, откъдето нужните дози ще бъдат изваждани часове преди имунизацията. Това изисква и доста точна организация на процеса на имунизиране, което е непринудено и гратис след осведомено единодушие на всеки искащ в амбулаторния лист, публикуван от общопрактикуващия доктор след извършен обзор.

Кампанията за слагане на имунизациите стартира на следващия ден по едно и също време във всички европейски страни. В България на първо време се планува да бъдат имунизирани медицинските служащи, които са на първа линия в борбата против Covid-19. Изготвен е народен имунизационен проект, който дефинира реда, по който се провежда имунизирането - лекари, медицински сестри, стоматолози, фармацевти от първа линия са първите, които ще получат доза. От на следващия ден след тях са чиновници в администрацията - основни за действието на страната, следват възрастните хора.

Ваксината на " Пфайзер " и " Бионтех " против Covid-19 се споделя " Комирнати " (Comirnaty). Тази ваксина не би трябвало да се ползва на хора, алергични към дейното вещество или някои от съставките на имунизацията.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР