Здравният министър проф. , директорът на "Пирогов" и инфекционистът доц.

...
Здравният министър проф. , директорът на "Пирогов" и инфекционистът доц.
Коментари Харесай

Скандал пред Борисов: Здравният министър и шефът на Пирогов срещу доц. Мангъров за карантината

Здравният министър проф., шефът на "Пирогов " и инфекционистът доцент Атанас Мангъров се скараха пред премиера Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по отношение на карантината у нас.

"Считам, че би трябвало да се откри метод за разтоварване на лечебните заведения. Ако вкараме всички инфектирани с ковид в лечебни заведения, няма да ни стигнат местата. Важно е да включим и доболничната помощ ", сподели доцент Атанас Мангъров при започване на съвещанието на Министерски съвет.

.

В този миг доцент Мангъров бе пресечен от премиера Борисов, който изясни, че той към този момент е отпуснал 5 млн. лева за персоналните лекари, които да оказват помощ в битката с ковид.

"Личните лекари да спрат с телефонната медицина, а да се захванат с процедурите. Те в последна сметка са хората, които да преценят кой пациент да влезе в болница. Личните лекари да си влязат в ролята и да станат същински лекари, а не да се крият ", сподели още инфекционистът.

Трябва да се разхлабят карантинните ограничения. Хората с позитивни проби биват карантинирани дружно с всичките си близки. Какъв е смисълът, откакто е бил инфектиран няколко дни преди този момент и е обикалял измежду хората? Какъв е смисълът от строгите карантинни ограничения, попита още Мангъров.

"Трима некарантинирани позитивни хора заразяват 455 души в границите на седмица. Това ще е извънредно тежко за здравната система. Нека карантината се съблюдава, а хората да афишират контактните си лица ", безапелационен бе шефът на "Пирогов " проф. Асен Балтов.

"Нека позитивните да не чакат РЗИ, а сами незабавно се карантинират - да не заразяват околните си и по този начин да натоварват здравната система ", прикани проф. Балтов.

"Никога не съм си разрешавал персонално мнение или усещане да дава резултат в науката. В медицината има доказателства и би трябвало да стъпваме върху тях. Най-ниското равнище е персоналното мнение, идващото е медицина по отношение на обстоятелства в предишното, след това обстоятелствата от сегашното, а най-сигурни са метаанализите и огромните перспективни изследвания. Всички тези изследвания, с изключението на мнението на един човек, са истината. Проучване в 131 страни демонстрира, че когато има позитивен човек, то той би трябвало да бъде изолиран. Един позитивен би трябвало да бъде карантиниран, с цел да се приключи пътят на разпространяване на инфекцията. Крайно време е лекарите, които не са епидемиолози, да спрат да приказват за епидемиология. Науката споделя това - няма значение какво мисли един човек ", обърна се здравният министър към доц.Мангъров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР