Здравният министър Костадин Ангелов обясни пред депутатите в парламента защо

...
Здравният министър Костадин Ангелов обясни пред депутатите в парламента защо
Коментари Харесай

Здравният министър защити в НС онлайн обучението: Има подем на заболели ученици

Здравният министър Костадин Ангелов изясни пред депутатите в Народното събрание за какво се постанова по-големите възпитаници да учат онлайн. Това стана по време на петъчния парламентарен надзор в отговор на въпрос на народния представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов.

Министърът стимулира заповедта си от 27 октомври с настоящата епидемиологична конюнктура, която сочи, че се следят непрестанно възходящи индикатори, включително на 14-дневната заболяемост, която на национално равнище надвишава 120 на 100 000 население. Освен това на броя на приетите в болница и на броя на умрелите, като такава наклонност има и към сегашния миг.

" Наблюдава се основна ескалация в интензивността на епидемиологичното разпространяване. Най-засегнати от новия ковид са лицата в млада и дейна възраст, като е регистриран напредък в заболяемостта при учениците в гимназиален курс - 15-19-годишни и в прогимназиален курс 10-14 години ", акцентира той, представен от Българска национална телевизия.

" Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична демонстрация е въведена съответна мярка за спиране механизма на предаване на инфекцията, ограничение опцията за заразяване на контактни лица измежду педагогичен личен състав . Мярката цели закъснение развиването и интензивността на пандемията ", добави министърът.

Той подсети, че преустановяването на образователния развой е мярка, която е прилагана в страната до момента и при сезонния грип.

Проф. Михайлов репликира, че с прекосяването на онлайн образование се основават условия за " просветителна злополука " . Той цитира проучване на Френската педиатрична асоциация, в което се вижда, че тъкмо тези групи от популацията боледуват безсимптомно и помоли министъра деликатно " да таргетира противоепидемичната си политика ".

" Тъй като при отворен режим на придвижване на популацията, при работещи заведения за публично хранене, при придвижване на всички жители, свързани с работни функционалности в обществото, изключването на учащите се в един или различен %, няма по никакъв метод - и това се вижда от политиката на огромните страни, които отвориха своите учебни заведения - ние сътворяваме условия за просветителна злополука ", сподели проф. Михайлов.

Той прикани министъра да се вземат най-точните и динамични решения, с цел да не изпадаме в състояние " на триците - скъпи, на брашното - евтини " .

Министърът отговори, че учениците боледуват безсимптомно, само че вземат участие и спомагат за пътя на разпространяване на болестта.

За отворените заведения за хранене Ангелов сподели, че там се съблюдават епидемиологични ограничения за отдалеченост и експлицитни инструкции за разстояние.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР