Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната

...
Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната
Коментари Харесай

Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

Здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев. Според министъра Плочев е задвижил актуализация на бюджета на касата зад тила на кабинета.

В писмо до ръководителя на Народното събрание и парламентарните групи се показва, че отговорностите на българската към непознати здравни каси нарастват.

Сумата е към 271 млн. лева, от които 133 млн. са просрочени. Парите се дължат за лекуване на българи зад граница.

Плочев моли депутатите да обсъдят опцията за актуализация на бюджета на касата посредством целеви дотации от държавния бюджет за осъществяване на отговорностите.

По предписание за това дали е нужна актуализация на бюджета първо взема решение Надзорният съвет на касата. На нито едно от съвещанията му обаче подобен въпрос не е обсъждан, споделят членовете му.

По думите на здравния министър при срещата му с Плочев той първо е отрекъл да има такова писмо, след това споделил, че това не е неговият автограф, а най-после признал, че го е подписал без да го прочете и заречен да си подаде оставката.

От Здравната каса обявиха, че министърът няма пълномощия да желае оставката на шефа на касата, а същото писмо Плочев е изпратил и на здравния министър още на 2 февруари.

То имало единствено осведомителен темперамент с концепцията да се потърси законодателно решение на казуса.

Премиерът Бойко Борисов съобщи от Германия, където е на посещаване, че ще предложения здравния министъ и шефа на касата на среща.

През целя ден наш екип търси проф. Плочев за коментар, само че той не отговори на мобилния си телефон.

Потвърдил е обаче присъединяване в предаването „ Тази сутрин” в понеделник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР