Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на практика

...
Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на практика
Коментари Харесай

Ананиев нареди временно да се затворят граничните пунктове с Турция

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която на процедура краткотрайно затваря за прекосяване границата ни с Турция. В възбраната категорично е указано, че се не разрешава допускането на наша територия на лица и пътни транспортни средства, влизащи от Република Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Забранява се влизането и на български жители от Турция.

Изключение се позволява за тежкотоварни коли, транспортни средства със специфичен режим на придвижване, коли пренасящи хора, които се нуждаят от лекуване, както и коли, изпълняващи филантропични задачи.

Забраната е в действие от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април и е обвързвана с обезпечаването на противоепидемични мерки при започване на мюсюлманския празник Рамазан.

Още тази заран шефът на Националния действен щаб ген. Мутафчийски показа на постоянния брифинг, че щабът разполага с информация за готвени пътувания на огромни групи от хора от и за прилежаща Турция поради празника и, че ще бъде поискано подпомагане от управляващите за ограничение на потока.

Междувременно, Главното мюфтийство разпореди да се затворят всички джамии на територията на България и всички службите да се организират при закрити порти. Отправи и апел молитвите да се правят у дома.

С апел към българските жители да се въздържат от всевъзможни пътувания, в случай че не е извънредно неотложно излезе и Министерството на външните работи, като посочи, че апелът важи и за всички български жители, които обитават непрекъснато в чужбина.

„ Отправихме предизвестие към българите да не пътуват при своите родственици в страната или чужбина преди Великденските празници. Сега още веднъж го вършим и при започване на Рамазана. Дори след отпадането на възбраната жителите, пътуващи сред България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете страни при всяко прекосяване на границата “, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя е провела телефонен диалог с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, с който е разискала въвеждането на краткотрайните ограничения, в интерес на жителите и на двете страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР