Здравният министър издаде нова заповед за продължаване на част от

...
Здравният министър издаде нова заповед за продължаване на част от
Коментари Харесай

Министърът въвежда нови мерки до 30 ноември


Здравният министър издаде нова заповед за продължение на част от ограниченията и въвеждане на нови.Срокът на ограниченията е от 12 до 30 ноември.

Преустановяват се присъствените образователни занятия (в т. ч. образователни практики, стажове, изнесени образователни часове, изпити, дуална система на образование и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 000 души население и 15% отсъстващи по аргументи, свързани с поява на признаци на COVID-19, от провеждащите присъствено образование възпитаници за интервала 4-11.11.2020 година

Решението за прекосяване в образование в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при изискванията и по реда на член 105, алинея 6 и 115а, алинея 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и учебното обучение.

Провеждането в присъствена среда на групови извънкласни действия и занимания, действия по ползи, занимални и други се позволява единствено за учебните заведения и паралелките, които организират присъствено образование.

Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за поддръжка на личностното развиване, като се изключи тези, които са проведени по метод, който не позволява разбъркване на деца от разнообразни паралелки/групи.

Преустановява се присъственият образователен развой във висшите учебни заведения, като се изключи практическите извършения, които не могат да се реализират от разстояние в електронна среда.

Изключение се позволява и за практическите извършения по клинични дисциплини, образователната процедура (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по контролирани медицински специалности от професионални посоки „ Медицина “, „ Дентална медицина “ и „ Здравни грижи “, както и държавните изпити за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето, при прецизно съблюдаване на ограниченията за предварителна защита и надзор на инфекциите според Наредба № 3 от 2013 година за одобряването на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболничните инфекции.

Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и питейни заведения, като се изключи тези по т. 9) могат да работят единствено в часовете сред 06.00 и 23.30 ч.

През останалите часове на денонощието се позволяват единствено доставки по домовете.

Магазините за хранителни артикули и аптеките провеждат работата си, като позволяват лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти единствено в часовете сред 8.00 и 10.00 ч.

В посочените часове не се позволяват лица под 65-годишна възраст.

Малолетните и малолетни лица могат да посещават комерсиалните центрове, в това число такива вид МОЛ, единствено в случай че са съпроводени от техен родител, надлежно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична здравна помощ и комплексните онкологични центрове, като се изключи дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.

В осъществяване на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 година шефовете на районните здравни инспекции подхващат дейности и ползват ограничения на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като дефинират наложителен брой кревати за лекуване на пациенти с съществена или с съпътстваща зараза със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 % от оповестените в съответната районна здравна ревизия брой кревати на всяко лечебно заведение за болнична помощ и сложен онкологичен център.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР