Здравните власти в Канада обявиха в понеделник, че спират да

...
Здравните власти в Канада обявиха в понеделник, че спират да
Коментари Харесай

Канада блокира ваксината на АстраЗенека

Здравните управляващи в Канада оповестиха в понеделник, че стопират да оферират имунизацията против COVID-19 на компанията " АстраЗенека " на хора под 55 години и желаят нов разбор на изгодите и рисковете от имунизацията по възраст и пол, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Стъпката е подхваната след известия от Европа за редки, само че съществени случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - гибел след имунизация, най-вече при млади дами. В Канада, където са сложени към 307 000 дози на " АстраЗенека ", не са регистрирани сходни случаи, отбелязва организацията. Националният съвещателен съвет по имунизация уточни, че от известните все още данни, има основна неизясненост за изгодите от имунизацията на " АстраЗенека " при лица под 55 години. До момента 40 % от хората, които са получили кръвни съсиреци, са умряли, само че този % може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече сходни случаи, означи съветът.

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и гибел от COVID-19, а затрудненията от имунизацията в тази възрастова група наподобява са по-редки, по тази причина тя може да бъде предлагана с " осведомено единодушие ", разгласи комитетът.
Организацията " Хелт Канада " съобщи в изказване, че ще добави нови условия и условия за издаване на позволения за потребление на ваксини, в това число " условие към производителите да дават подробна оценка за изгодите и рисковете от имунизацията по пол и възраст в канадски подтекст ". " Хелт Канада " към този момент е поискала такава информация от " АстраЗенека ".

Спирането на слагането на имунизацията на лица под 55 години се отнася за двете версии на препарата, утвърдени в Канада - на " АстраЗенека " Канада и на Серумния институт на Индия, който създава лична версия по лиценз, и канадския му сътрудник " Верити Фамъсютикълс " (Verity Pharmaceuticals). Много европейски страни краткотрайно стопираха използването на имунизацията на британско-шведската компания " АстраЗенека ", до момента в който течеше следствие на случаите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да употребява имунизацията, като уточни, че изгодите надвишават рисковете.

Почти всички страни по-късно възобновиха използването на имунизацията на " АстраЗенека ". Франция не се съобрази напълно с рекомендацията на европейския лекарствен регулатор и съобщи на 19 март, че ще слага тази ваксина единствено на лица на 55 години и повече. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора. Канада чака 1,5 милиона дози от " АстраЗенека " тази седмица от Съединени американски щати, където тази ваксина към момента не е позволена за приложимост. Канада е поръчала над 20 милиона дози от " АстраЗенека " и Серумния институт на Индия. Канадските регулатори утвърдиха имунизациите на Пфайзер/Бионтех, Модерна, " АстраЗенека " и Джонсън енд Джонсън. Канада е поръчала от Пфайзер до 76 милиона дози, а от Модерна - до 44 милиона. Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, с цел да могат да имунизират с най-малко една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, осведоми Асошиейтед прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР