Здравните специалисти в момента са в центъра на кризата с

...
Здравните специалисти в момента са в центъра на кризата с
Коментари Харесай

Беларус погна и здравните работници

Здравните експерти сега са в центъра на рецесията с човешките права в Беларус, написа в на ``Амнести Интернешънъл``. Десетки медици, които са взели участие в митингите против властта в страната или са я подлагали на критика, са били уволнени, а на мнозина е неразрешено да практикуват специалността си.

Здравните служащи в Беларус, които са предоставяли незабавна здравна помощ по време на антиправителствените демонстрации или са давали информация за смъртните случаи и пострадванията на протестиращите, са изправени пред жестоки репресии от управляващите, съобщи организацията. Въпреки острия дефицит на личен състав, десетки здравни служащи са били уволнени като част от продължаващите държавни репресии против критиците на беларуския президент Александър Лукашенко.

``Амнести Интернешънъл`` разказва историите на четирима здравни служащи, които описват по какъв начин всеобщите уволнения и отнемане от независимост са съдействали за пагубната обстановка в доста лечебни заведения.

Една такава история е на Халина, здравна сестра и дългогодишна активистка, задържана предишния септември. Администрацията на болничното заведение ѝ споделя да подаде оставка. След като отхвърли, Халина била застрашена от двама мъже, че децата ѝ ще ``изчезнат``. Страхувайки се за сигурността на фамилията си, тя напуща и в този момент не може да си откри нова работа.

Авторите на отчета напомнят и историята на анестезиолога от Спешна помощ Артьом Сорокин, който бе наказан дружно с журналистката Катерина Борисевич за това, че са разгласили информация за смъртта на спокойно протестиращия Роман Бондаренко. Сорокин е санкциониран и получава условна присъда, а Борисевич, с изключение на санкцията, е наказана на затвор.

Oрганизацията приканва интернационалната общественост ``да не оставя тази обстановка незабелязана и да се разгласи против засилващите се репресии в Беларус``.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР