Здравната ни система е бюрократична и ненасочена към интереса на

...
Здравната ни система е бюрократична и ненасочена към интереса на
Коментари Харесай

Адв. Шаркова: Системата не отчита спешността на случаите при лечение в чужбина

Здравната ни система е бюрократична и ненасочена към интереса на пациента и неговите близки, когато би трябвало да се обезпечи лекуване в чужбина. Това сподели юристът по здравно право Мария Шаркова пред bTV във връзка акцията за обезпечаване на средства за 9-годишния Мишо, който страда от рядко генетично заболяване, образуващо тумори по нервната му система. Детето е на лекуване в Италия, само че периодите за заплащане, сложени от болничното заведение, са доста къси и родителите на детето не могат да се вместят в тях, кандидатствайки пред НЗОК. От началото на акцията в петък досега по сметката на Мишо са събрани 111 000 лева, а от Здравната каса са дали обещание цялостно подпомагане.

„ Системата е по този начин проведена, че ангажира хората, които се нуждаят от лекуване или пък околните на децата, за къс интервал от време да събират разнообразни по тип документи, да провеждат преводи или да търсят предложения от лечебни заведения. Когато имате болен човек у дома или вие самият сте болен, това е извънредно мъчно, а от време на време и невероятно. Тази система в действителност не регистрира спешността на доста от случаите, както и когато потребността от лекуване се поява, до момента в който хората са в чужбина “, сподели адв. Шаркова.

По думите й пътят на пациента въобще не е явен и постоянно зависи от субективните качества на медицинския експерт, при който е попаднал.  

„ Често хората търсят помощ в чужбина сами. Те са комплицирани и нямат доверие в нашата система. Дори от време на време, когато лекуването може да се реализира в България, поради този безпорядък и неналичието на информация, помощ, поддръжка и познание за пътя на пациента, хората избират да се лекуват в чужбина “, разяснява адв. Шаркова.

Тя добави, че точно сложността на процеса кара хората да търсят средства посредством дарителски акции, а не от страната.

„ Част от документите би трябвало да бъдат издирени от родителите, да отидат при лекарите, те да ги изготвят. Има и случаи, в които лекари отхвърлят да изготвят избрана документи или забавят правенето. Описано е, че доста дребна част от документите Здравната каса може да ги изиска служебно. Още по-малко са документите във връзка с възрастните хора. В Наредбата за тази активност процедурите са извънредно дискриминационни към хората над 18 година Когато младежът стане на 18 година, от на следващия ден той се оказва без услуги или в доста усложнена процедура “, сподели адв. Шаркова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР