Здравната каса взема решенията за здравния сектор едностранно и без

...
Здравната каса взема решенията за здравния сектор едностранно и без
Коментари Харесай

БЛС: НЗОК се превърна в разплащателна агенция на 5 милиарда вноски на гражданите

Здравната каса взема решенията за здравния бранш едностранно и без диалогичност със съсловните организации. Около това мнение се сплотиха на взаимна конференция ръководителите на Българския лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българската асоциация на експертите по здравни грижи, както и представители на Българския зъболекарски съюз.
Още по тематиката
" НЗОК се е трансформирала в разплащателна организация, в разпоредник на 5 милиарда лв. от вноски на жители ", сподели ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Той уточни, че това са 4,5% от Брутният вътрешен продукт на страната ни. " Реално обаче от него малко над 2% отиват за финансиране на медицински действия, а тяхното финансиране значи всички ние: българските лекари, експертите по здравни грижи, фармацевтите и зъболекарите да работим в страната за почтено възнаграждение. И от тези едвам 2% от Брутният вътрешен продукт с паника установихме, че към края на тази годината 1/12 от тях няма да доближат до българските лечебни заведения. Това нямаше по какъв начин да бъде недоизказано! Ние носим отговорност! И в случай че допуснем българското опазване на здравето за 2021 година да бъде финансирано със сума за 11 месеца, това значи единствено едно: следващата година ще имаме още по-уморени лекари, още по-малко експерти по здравни грижи и още по-голям брой демотивирни фармацевти и зъболекари! ", съобщи доктор Маджаров.

Д-р Маджаров уточни, че има серизони разминавания сред данните за средствата, които остават до края на годината. Според него следващата година ни е належащо да бъдат нараснали цените на медицинските действия най-малко с 20-25%, включително за болнична и доболнична помощ.

" В идната година ни е належащо най-малко с 20%, 25% да бъдат нараснали цените на медицинските действия, в това число и на болнична и отвън болнична помощ. В противоположен случай ще рухнат всички. Дори и да не плащаме 100% от бюджетите, което към този момент е безусловно неправилно, в случай че не сме в рецесия, което е. Ние би трябвало да си плащаме там, където е минал пациентът "

" Нужна е смяна на философията на НЗОК, сподели доктор Светослав Гачев от Българския зъболекарски съюз. По думите му НЗОК би трябвало да " спре да купува " медицински услуги. Съсловните организации не са просяци, добави още той. Председателят на Столична лекарска гилдия на БЛС доктор Асен Меджедиев попита: " Кажете ми през последните 15 години по кое време българският доктор е протестирал? Кога сте чули от българските лекари, че желаят да им се дават в допълнение пари? " Той е безапелационен, че НЗОК не преглежда БЛС като контрактуван сътрудник.

" БЛС би трябвало да взе участие в правенето, договарянето и разглеждането на всеки един подробност. Остатъка от средствата след 30 септември не може да бъде разпределен без нас! Това не са парите на Надзора или на шефа на Касата, това са парите на здравноосигуренитте жители, каквито сме и ние лекарите! ", сподели Меджедиев.

Д-р Асен Меджидиев означи, че през последните 10 години лекарите гледат на НЗОК само като на проверяващ орган.

" Веднъж не съм видял инспекция, която да прегледа здравната част, качеството на лекуване ", уточни той и означи, че в инспекциите не вземат участие лекари. " Идват и ревизират документи, в случай че е сбъркан часът с 15 минути, пътеката пада ", възмути се той.

" Не е редно да се подписва меморандум за съдействие с НЗОК едвам след среща с президента на страната ", пък сподели проф.Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз. По думите й през годините неведнъж са били предлагани положителни фармацевтични практики, които към момента не са възприети в България.

" Ние сме безусловно солидарни към всичко, което прави Лекарският съюз по процеса на договаряне и не сме задоволени от цените на Клиничните пътеки и най-много от метода, по който се случват нещата. Без връзка е безусловно невероятно да се реализира консенсус по нито един проблем! ", безапелационна беше Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Напрежението сред съсловните организации и НЗОК се нагнети, откакто през вчерашния ден се провали срещата им с Надзора на Касата. БЛС не бяха поканени на договарянията, а от НЗОК се оправдаха, че съвещанието е закъсняло, по тази причина са останали с неверно усещане. Очаква се срещата да се състои на следващия ден, само че в кабинета на здравния министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР