Здравната каса ще заплаща тестовете за количествено определяне на антитела

...
Здравната каса ще заплаща тестовете за количествено определяне на антитела
Коментари Харесай

Здравната каса ще заплаща тестовете за антитела срещу COVID-19


Здравната каса ще заплаща тестванията за количествено установяване на антитела от клас IgG против спайк протеина на COVID-19. Това плануват промени в наредбата, определяща пакета действия, заплащани от осигурителната институция. Проектът е оповестен за публично разискване и ще бъде импортиран за разглеждане в Министерския съвет малко преди коледните празници.

Според препоръчаните промени НЗОК ще поема разхода за проучване на количество антитела против ковид, като задачата е следене на имунния отговор при преболедували или имунизирани против COVID-19.

Друга част от предложенията плануват осъществяването на действия, които до момента са били в болничната помощ, да може да се случва в профилираната доболнична помощ. Например в доболничната помощ ще се прави проучване на избран туморен маркер, което ще разреши да се направи оценка на риска за малигнизация или метастази при тумори на яйчниците.

Предвидено е още в профилираната извънболнична помощ да се прави и проучване на D-димер, което ще послужи за оценка на риска за тромботични затруднения при разнообразни болести, в това число и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, затруднения при пациенти с коронавирусна зараза. Също по този начин ще се прави проучване за най-малко 14 високорискови канцерогенни видове на папиломен вирус.

От началото на идната година се планува при отчитане и култивиране на здравна и медико-статистическа информация да се ползва нова класификационна система на медицинските процедури, е посочено още в плана.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР