Здравната каса ще плати на болниците всички отчетени дейности, извършени

...
Здравната каса ще плати на болниците всички отчетени дейности, извършени
Коментари Харесай

НЗОК изплаща всичко дължимо на болниците до декември 2021 г.

Здравната каса ще заплати на лечебните заведения всички регистрирани действия, осъществени през декември предходната година. Това оповестиха от НЗОК във връзка писмо от болнични сдружения, в което те по-рано през днешния ден показаха паниката си от понижени бюджети за декември.

Според данните на НЗОК регистрираните от лечебните заведения действия за декември 2021 година, платими през януари 2022 година, са по-малко от избраните с решение на Надзорния съвет.
Властта с План за справяне с COVID-19: Какви са заложените ограничения в него

По-рано сдруженията сигнализираха, че доста лечебни заведения са изправени пред съществени финансови усложнения поради понижените си бюджети. Сигналът е подписан от Националното съдружие на частните лечебни заведения, от Българската болнична асоциация, от Асоциацията на университетските лечебни заведения и от Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване.

Проблемът се чака да е изключително сериозен през този месец поради внезапното повишение на броя на новозаразените с COVID-19 и предстоящото покачване на броя на хоспитализациите, предизвестиха сдруженията.

Причината за създалата се обстановка е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември 2021 година за понижаване на бюджетите на лечебните заведения за същия месец.

Поводът за определянето на обособен бюджет единствено за декември е неналичието на бюджет на НЗОК за 2022 година, от който ще се заплаща активността за този месец. Според законовите условия при липса на годишен бюджет и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година се дефинира 1/12 от миналогодишния бюджет.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР