Здравната каса окончателно спря да налага тежки санкции на болниците

...
Здравната каса окончателно спря да налага тежки санкции на болниците
Коментари Харесай

НЗОК не е спирала договори на болници заради нарушения

Здравната каса дефинитивно спря да постанова тежки наказания на лечебните заведения за нарушавания. През 2017 година са прекъснати договорите на 4 лечебни заведения, само че при нито един от случаите това не е в следствие от контролна активност, сочат данните на касата, споделени от вестник "Сега ".

2 от 4-те прекъснати контракта са на 2 диагностично-консултативни центъра в Пазарджик, които са изпълнявали така наречен амбулаторни процедури, при които се изисква престой в лечебното заведение до 48 часа, по тази причина и се води болнична помощ. И при двете поликлиники договорът е спрян по искане на шефовете им, т.е. те сами са решили да прекратят активността си по тези контракти. При другите два случая става дума за болничното заведение в Петрич и за общинска белодробна болница в София. И двете лечебни заведения са станали част от други - болничното заведение в Петрич се вля и стана едно сдружение с тази в Сандански, а белодробната болница стана част от Втора МБАЛ в столицата.

През 2016 година са спрени договорите на 8 лечебни заведения, като още веднъж не става дума за нарушавания, а за преустановяване на активност по амбулаторни процедури на самите сдружения, още веднъж главно поликлиники, или за закриване на цялото сдружение. Все отново тогава има два отчасти отнети контракта за нарушавания - на болница в София и на болница във Враца. Те са за регистрирана активност, която не дава отговор на условията, и то единствено по една пътека, с която лечебните заведения работят.

През 2015 година от касата регистрираха 103 прекъснати договора по пътеки с общо 26 лечебни заведения. Това се дължеше най-много на липса на експерти или на смяна в разрешителното за активност - т.е. лечебното заведение или единствено се отхвърля от въпросната пътека, или кандидатства за друга, изискваща по-добра инсталация или пък по-квалифицирани експерти. Тогава обаче Министерство на здравеопазването лиши разрешителното на цяла болница - частната "Папуров " в Търговище поради редовно отчитане на неизвършена активност. Това си остана първият и финален сходен случай.

От касата настояват, че се пробват да санкционират нарушаванията, само че лечебните заведения апелират в съда съвсем всяка глоба - без значение дали става дума за санкция или за преустановяване на контракт. Обикновено съдът взема решение в интерес на лечебните заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР