Здравейте в поредното издание на Лидерите говорят – стратегии на

...
Здравейте в поредното издание на Лидерите говорят – стратегии на
Коментари Харесай

Антон Хекимян: Гражданите активно ще участват в процеса на управление на общината

Здравейте в следващото издание на " Лидерите приказват – тактики на фокус “. Създадохме този формат с Агенция " Фокус “, " Медия Груп 24 “ и Радио " Фокус “, с цел да може вие гласоподавателите, когато отидете до урните на 29 октомври, да знаете кой какво предлага, за какво го предлага и по какъв начин са го направи. Тук в студиото на Радио " Фокус “ към този момент е следващия претендент от по този начин най-водещите имена, които към този момент ни гостуваха, Антон Хекимян, подсилен от ГЕРБ. Здравейте .

Добър ден. Благодаря за поканата. И добър ден на нашите фенове и слушатели, несъмнено.

Точно по този начин. Ще приказваме всъщност – тематиките за всички вас са едни и същи. Те са обемни, огромни, имат доста нюанси, само че вие надлежно ще изберете в тях кое е най-важното за вас. Първата, несъмнено, е Градоустройство и инфраструктура; по-късно Чисти зелени и умни градове; Град-приятел на децата – тук това е една дефиниция на УНИЦЕФ, която аз одобрявам, и всеки кой както я реши, по този начин ще интерпретира; Пътна сигурност – това е наше голяма задача тук, в Радио " Фокус “, знаете какво се случи в последните години, какъв брой убийства имаше в София безусловно на пътя, какъв брой жестокости, какъв брой безбожничество. Така че това в действителност е наша основна тематика. Разбира се, извънредно значимо е да приказваме за опазване на здравето, тъй като общината в действителност е огромен снабдител на здравни услуги. И най-после нещо основно от последните години: транспарантно и отговорно ръководство.

Темите са извънредно значими и ще се веселя освен да изложа моите визии, тези визии, които пък имаме и с екипа, с който ще работим през идващите години, само че и вие да влизате в елементи. Защото това е най-важното: да бъдат и питани, само че и да получат отговор основни въпроси, които засягат хората.

Със сигурност, тук пребивавам, тук съм родена, само че започваме с екипа ви, тъй като вие на няколко пъти го споменавате и в обществените си изяви, и в този момент. Върху вашия екип нормално се товарят греховете на този на госпожа Фандъкова. Кой е вашият екип, на какво разчитате, кои са хората вътре?

Ще опиша и за екипа, и за всичко, което планираме с него, не желая хората в самото начало да знаят, че аз, жителят Антон Хекимян, желая да пребивавам в по-чист, по-подреден и по-сигурен град. И това е нещото, което заложих още в самото начало. В тези две седмици сме работили с хората, които построиха и програмата, с които дружно заложихме цели в това София в действителност да дава отговор на тези три критерия. Защото те пък в себе си събират една огромна част от тематиките, за които и вие споменахте: по-чист град, в който желаеме да живеем, обвързван с екологията и боклука, за по-сигурен град, който обгръща тематиката за пътна сигурност, която е сигурно и персонална моя идея, тъй като не желая да виждам хора, които да са убити на пътя от джигити. Защото ще приказваме и за това в елементи, само че има хора, които се качват пили и дрогирани. Това за мен е съзнателно ликвидиране.

Има обаче и доста пропуски в инфраструктурата, само че като стигнем до там ще приказваме.

Разбира се. По-чист, по-сигурен, по-подреден град, което пък значи спазването на всички стандарти, от това по какъв начин наподобява един тротоар, по какъв начин наподобява един огромен инфраструктурен план, и доста значимо: по какъв начин стартира, по какъв начин се строи и кой го управлява до неговия край. Това са нещата, които считам, че като жители и аз, и вие, и нашите слушатели и фенове ги вълнуват. Разбира се всяка една тематика си има доста подточки и доста ако-та. Тъй като стана въпрос за екипа, извънредно признателен съм на хората, с които работим през миналите две седмици, тъй като съм сигурен, че тези пък, които наблюдават и медийните ми участия, виждат моята подготовка. Изключително интензивно работим по всяка една от тематиките, обвързвана с София, от претендентите за общински съветници, които сега са в листата, до всичките претенденти за районни кметове.

Доколко той се покрива с предходни хора от екипа на госпожа Фандъкова?

Г-жа Фандъкова има собствен личен екип, с който работи в общината, това са заместник-кметовете, и несъмнено, администрацията. И аз не съм почитател на това някой да пристигна и да изреже всичко да основи. Започването на чисто и на гола поляна то не е и продуктивно, тъй като има хора с доста огромна опит в администрацията, този опит би трябвало да бъде употребен и съм сигурен, че всеки би желал да го употребява.

Въпросът е да не се репликират грешките – това, от което софиянци са изморени. Знаете, че при застрояването, тъй като ни е първа тематика, градоустройството и инфраструктурата доведоха до безусловно раждането на чудовища в " Манастирски ливади “, и в този момент в " Кръстова вада “, блок против блок се издигат, и двата са с изрядна документи. И в последна сметка там една улица свършва в нищото и продължава отникъде. Това е по този начин олицетворението за " Манастирски ливади “. Какво може да се направи на местата, които към този момент са толкоз комплицирани?

Където пребивавам и аз апропо, тъй като по адресна регистрация съм в " Манастирски ливади – Запад “, само че действително съм на ръба сред " Манастирски ливади - Запад “, Борово и Бъкстон, и доста добре познавам проблемите освен тъй като от години към този момент пребивавам там, а и тъй като преди този момент сме отразявали липса на улица, липса на тротоар. Идеите, които залагаме, са по тази причина да има законови промени, които да лимитират по допустимо най-ясен и прецизен метод всички хора, които желаят да заобиколят първо закона, да лимитират строителството и да създадат отстоянията сред съществуващи здания и тези, които са новостроящи доста по-големи, с цел да не си подаваме солта през балкона или пък да не може да достигнеш до прането на прилежащия апартамент.

Колко време ще лишават обаче тези законови промени?

Голяма част от законовите промени, особено в Закона за устройство на територията сигурно би трябвало да бъдат на национално равнище, да бъдат изменени на национално равнище. Направихме няколко срещи и със строителите, и с вложителите, и с проектантите, и всяка една от тематиките, която директно ги визира, в работата ни към този момент сред общината и тях би трябвало да се качи на по-високо равнище. Но имам вяра, че Столична община може да бъде и ще бъде самодейна в това да се желае смяна в законодателството. Защото София с изключение на най-големия град е и столица, и тя би трябвало да задава модела на всички останали градове. И в случай че в някой от градовете няма толкоз огромен проблем със строителството, въпреки че съм сигурен, че има, доста от хората, в това число и в Пловдив и във Варна несъмнено също са им издигнати кооперации в междублоковите пространства, те също ще бъдат облагодетелствани от проактивността на столицата и на столичния кмет когато се промени главният закон.

А какво да се прави обаче с към този момент презастроените квартали? Пак да приказваме за " Манастирски ливади “, където явно живеете, и " Кръстова вада “ – има ли решение този ребус там?

Има решение и може да бъдат задължени вложителите. Това е била една концепция, знаете ли, която е срещнала доста огромна опозиция. За нея също ми описаха сътрудниците – концепция на основния архитекти, на Столичната община и на госпожа Фандъкова в това число, да не се дава позволение за градеж на постройка, в случай че не бъде подготвена улицата и инфраструктурата.

Колко е елементарно.

Колко е елементарно – в случай че регулацията не бъде уредена авансово. А регулацията какво значи – да имаш тротоар, да имаш улица, освен подземната инфраструктура да бъде построена, тъй като това и вложителите в това число го вършат. Тогава обаче, в случай че не ме лъже паметта през 2019 година, е срещнал отпора в това число и на омбудсмана, човек, който пък би трябвало да пази публичния интерес. Тук огромният конфликт е сред интереса на вложителя, който също е уредена в случай че щете и в Конституцията: всеки има право на частна благосъстоятелност и да разполага с нея, само че всеки би трябвало да се преценява.

И да печели от нея.

Включително и да печели. Само че кой е огромният губещ? Някога огромният губещ са жителите, а те би трябвало да са печелившите. Те би трябвало да си купят апартамент в нова кооперация, която първо да е издигната добре, само че да могат и да доближава до нея. Една от концепциите е била да нямаш позволение за градеж или да завършиш улица, която да не се окаже, че по-късно би трябвало да бъде сменена. Между другото когато приказваме за нови квартали, към този момент подобен вид концепция е осъществена: в случай че частен вложител има парцел в междублоково пространство, самодейно и общината, и той да работят по този начин, че този терен да бъде сменен с различен, който е в периферията на квартала, а това място да остане градинка или пък да бъде детска площадка – нещо, което няма да е следващия блок. А защото приказваме и за инфраструктура, общината има указател на своите парцели, само че страната няма подобен. И в случай че се работи в посока интензивно да се набележат всички терени, апропо които са и държавни, тогава съм сигурен, че ще преминем и към тази тематика, тогава ще намерим и доста по-лесно и облекчено ще имаме терени за детски градини и за учебно заведение, такива, каквито липсват в същите квартали. Затова поставям този проблем тук, тъй като не е единствено улицата и тротоара, а са и учебните заведения и детските градини, здравните центрове в случай че щете. Защото в кой от тези нови квартали има построено ДКЦ? Ами няма, и на мен това не ми харесва.

Повечето от новите квартали са нефункционални, в случай че би трябвало да бъда почтена. И до момента в който сме на инфраструктура – " Витошката яка “ една от по този начин наречените зони на " влиятелните и скъпи квартали “, които се радват и на септични ями в границите на своя авторитет – кой ли не е обещавал, че там или и с вложители в това число съм говорила, които желаят да се реши този проблем, тъй като са доста мечтани. Там казусът също е остарял и също по този начин наподобява нарешим.

Говорим за тротоарите или за канализацията?

А и за двете.

Разбира се. Като приказваме за канализация – 100 км се довършват в този миг и 75 км канализация са подготвени като планове за новите квартали. И да, диалогът е експертен, само че когато става въпрос за експертност бих засегнал и друга тематика, и тя е в действителност чисто политическа, тъй като през последните години, и изключително по време на ръководството на държавното управление на " Промяната “, знаем и ние като публицисти, че бяха спрени доста пари за София, дали съзнателно или дано нашите фенове и слушатели да преценяват, само че 200 милиона са били отрязани от Плана за възобновяване и резистентност тъкмо за канализация в " Драгалевци “, в северните региони на София. И това е дърпане на ръчната спирачка на града, съгласно мен най-вероятно политически, с която в случай че наказваш кмета или съответна партия, обаче по-скоро наказваш жителите.

Не знам какви са били причините обаче, в случай че се приказва за транспарантно и тъкмо осъществяване или чисти публични поръчки, най-вероятно това също би могло да бъде повода. Но защото визира хора, които не са в студиото, да продължим с вас с пътната инфраструктура. И другите претенденти преди вас споделиха: да, тя не ефикасна, не сме съумели да свалим водачите от колите, действително Цариградско шосе е в непрестанен " джем “, нали на британски казано, в едно извънредно запушване. И като цяло каква е вашата визия за това, защото нали приказваме и за по-чист, това е част от вашите три думички, град: с цел да стане по-чист, би трябвало да свалим хората от колите – по какъв начин ще го извършите?

За да свалим хората от колите, защото и аз постоянно се придвижвам с автомобил, въпреки че сега нямам апропо, ние би трябвало да променим разбирането на хората за това по какъв начин желаят да се придвижат и по какъв начин желаят да живеят да в града, да променим разбирането, че с автомобил стигаш по-бързо.  Хората би трябвало да бъдат уверени в това, че употребявайки градския превоз и метрото ще могат да стигнат по-бързо. И освен да бъдат уверените, те би трябвало да го знаят. Ако те го усещат, чисто стопански в това число могат да го усетят по джоба си, тъй като в случай че си купят карта за цяла година, те ще заплащат по един лев, употребявайки целия градски превоз и цялата мрежа на дневна база в границите на този един лев. Но това в действителност е малко по-различна тематика. Трябва да се даде опция.

Работеща.

Работеща опция, което значи, че би трябвало да се подобрят връзките на градския превоз – нещо, за което аз персонално желая да работя, тъй като това значи, че хората ще знаят, качвайки се на рейса, че ще стигнат доста по-бързо. Аз и в този момент най-вероятно ще стигна по-бързо, само че в моето схващане е, че с колата стигам 10 минути по-рано, само че там пък има още 10 минути, с цел да намеря място за паркиране. Така че слагането на везните е доста, доста добра основа всеки за себе си. За да използваме предпочитано градския превоз, би трябвало да развиваме линиите. Планираме да създадем нови довеждащи линии, тъй като в огромен огромна част от кварталите има такива – това от вкъщи си, от блока си да стигнеш до спирката на метрото. И несъмнено, огромният инфраструктурен план, който промени лицето на София през последните години, може да кажем към този момент десетилетия, е метрото, и той не би трябвало да стопира.

В никакъв случай, само че отново споделям, там, където е най-натоварената артерия, нямаме метро опция – Цариградско шосе, под него няма. Целият този транспортен възел към Орлов мост е жертван, в случай че не се развие нанякъде, нагоре, надолу, в каквато и да било посока.

За страдание в този миг центърът на града е пресечна точка сред хората, които желаят да стигнат от единия до другия край. Тъй като приказваме за трафик, ние просто би трябвало да изтеглим колите на друго място от центъра, те просто да не минават от там.

Как?

И тук стигаме до идващия стадий, защото едното е да дадем опция на хората с градския превоз, тука е едната стъпка, по която ще работим и коя по която интензивно ще се работи особено за метрото. Следващата е завършването на кръговете на София, в това число и Околовръстния път, който е част от този максимален кръг, в случай че по този начин можем да го назова, към София. Пробиват, който и сега се работи, от бул. " България “, в случай че си визиите мола, в посока Симеоновско шосе, той би трябвало да бъде приключен. И сега там също ще има шестлентов път, по три ленти във всяка посока. Та,  разширяването на бул. " Тодор Каблешков “, в това число секторът на " Филип Кутев “, който ще стигне до Симеоновско шосе, малко над Зоологическата градина, всеки, който е минавал, знае че там се строи. Завършвайки тези кръгове, пътят от " Младост “ до " Люлин “ няма да мине безусловно през Цариградско шосе, въпреки че там би трябвало да бъде приключен Околовръстния път, с цел да е напълно комфортно, само че трафикът ще бъде пренасочен на други места. И това ще облекчи центъра, тъй като там е огромният " джем “, както казахте, там е огромното запушване, там е най-големият проблем – всички хора, които желаят да се спуснат по бул. " България “, с цел да слязат долу. Така че в действителност многокомпонентно е решаването на казуса с трафика. Хората, които желаят да стигнат до центъра с цел да работят, и да употребяват градския превоз, и тези, които желаят да се придвижват от точка " А “ до точка " Б “ в другите краища на София, които би трябвало да употребяват огромните кръгове. И това сигурно би трябвало да се случи. Между другото защото приказвах за проактивност на Столичната община е добре да се знае, че стадият на довеждане докрай на Околовръстното от бул. " България “ до автомагистрала " Струма “ или " Люлин “, както ще да я назоваваме, той е разграничен на два стадия. И плановете там за единия стадий особено са подготвени. Общината даже е свършила малко повече работа, с цел да може да се забърза. Но страната е тази, която би трябвало да стартира процедура по отчуждаване на парцелите и по избиране на вложител. Когато това се случи, ще стартира строителството. И Столичната община е в този миг, доколкото знам, упорства идната година, 2024-та, да стартира най-малко за една от правите отчуждаване на процедури и търсене на вложител. Това е основният обект, който ще отвори трафика на София сигурно.

Отчуждаването е в действителност много основен проблем от години.  

Който продължава с години.

Който продължава с години. Натрупаните дължими суми са големи, и в действителност, това е едно от главните обвинявания, които се отправени към ГЕРБ, че не е намерил волята, силата и метода да разключи тези проблеми. Но аз ви предлагам да минем към чисти, зелени умни градове, тъй като превоз разумно ни стопира в това.

Ами има частна благосъстоятелност апропо, защото приказваме за обвинявания, аз тук не съм в ролята на бранител на някого или адвокат…

Разбира се. Ние приказваме като обстоятелства справедливи, това е по този начин.

Да, факт е, ти имаш частен терен и ти би трябвало да отидеш да разговаряш със притежателя, той може да желае да го продаде на една цена, която най-вероятно е доста над пазарната в това число, и оттова се стартира цялата тази процедура. В другите страни знам, че казусът е решен с това в действителност да има категоризация на зоните – в  тази зона парцелът коства толкоз, в другата…

Логично е.

Да, разумно е, само че това не се прави. И още веднъж става това прекачване сред институциите на национално равнище.

Но виждам, че вие имате концепция категоризиране на тези парцели по пазарен принцип.

Но това от страната би трябвало да се осъществя и на пазарен принцип, да.

Преминаваме към тематиката " Чисти, зелени умни градове “. Много обичаме да приказваме за умни градове, изключително когато съм във Виена на техните конгреси за зелен преход, съм респектирана да чуя техния проект за отопление до 2030 година, както и 2040 година, в които се приказва за геотермално отопление на града. Т.е. ние там приказваме за действителни тактики и абсолютен…

Скок в бъдещето.

… скок във бъдещето с пътна карта за това. Ние тук повече приказваме за интелигентен град в сравнение с сме. Нали, тъкмо пред нас, тук на " Тодор Александров “ е доказателство за един от тези топлинни острови, при които имаме два сезона от двете страни на постройката. Така че вашата идея за чист зелен и интелигентен град, една от думичката от вашите три?

Да, чиста град значи и чисто въздух, тъй че мога да мога да прегледам и да се върна към отоплението особено. Но когато приказваме за една от най-важните, основни тематики за софиянци, в този момент не знам дали ще стигнем скоро до геотермалното отопление, до подобен проект за развиване на града, само че ние би трябвало да бъдем енергийно топлинно самостоятелни, и това може да се случи единствено и само посредством модернизацията на " Топлофикация “, посредством построяването на когенерационни мощности, които да създават ток в равно количество с топлината сила, която да се създава, в това число да бъдат включени и енергоизточници вид зелена сила, за какво не фотоволтаици или други, които да въртят турбините. Тогава и цената най-вероятно ще стане по-ниска или най-малко ще успее " Топлофикация “ да си смъкна надолу цената. Затова приказваме за интелигентен град. Умен град значи вярно да изразходваш ресурса на града или най-малко вярно да го разпределяш. От умните светофари, тъй като има такава система, до контролна трафика, до дигитализацията, която е извънредно значима, с цел да не тегне сянката освен на Столична община като цяло над институциите, тъй като няма да се лъжем, има корупция. Ако ти имаш цифровизирани процеси и човешкия фактор е понижен до минимално, тъй като няма по какъв начин да бъде заобиколен имам вяра в България околните години, та, когато той, човешкият фактор, е понижен в действителност допустимо минимум, това значи две неща: експедитивност и бистрота. Защото както и в този момент, записваш детето си на детска градина, това се случва по цифров път – оставаш диря, никой не може да манипулира този развой.

Така може да бъде и в опазването на здравето апропо - дигитализиране,  принцип, който да важи и за ръководството на Столична огромна община и районните кметства.

Нещо, за което приказваме от години и го знаем в качеството си на публицисти. Но доста значимо е когато приказваме за цифровизация, още веднъж да има човешкия надзор, човешкият фактор като надзор. Какво имам поради? Зад интереса, изцяло разбирам, да запишеш детето си на детска градина или на ясла, там стоят наставнически организации, които наблюдават целия развой, и когато има нещо неправилно - те подвигат ръка и споделят. И ми се желае жителите доста интензивно да вземат участие в процеса на ръководство на общината. Защото това в случай че се случва на другия стадии с разнообразни организации, доста по-лесен ще е разговорът. Да, звучи несъмнено като някаква химера, само че не е невъзможна –  случва се с родителските организации.

Скочихте в последната тематика, която е доста значима, изключително за имиджа, който сътвори ГЕРБ: " Казваме това на конференция и се прибираме назад “. То това е по тематиката " Честно и намерено ръководство “, към която ще се върнем по-късно.

И други партии апропо, защото съм проследявал този процес…

Не, не, този модел ние като публицисти го знаем. В последните години да излъчваш интернет послание от у дома си е нещо напълно обикновено. Но по този начин или иначе…

Да, мисля че ГЕРБ дават отговор на въпроси, само че хайде да не влизаме във тази фаза.

Добре. Към " Чисти зелени умни градове “ има още един доста основен въпрос - адаптирането към климатичните промени. А София не е издигната по този начин, че да бъде климатично адаптивна. Тук фактически се оформят доста топлинни острови. Трябва да се премине към радикално друг вид избор на материали, метод за отопление и изстудяване, изкопаеми горива съвсем да не се употребяват - това са още веднъж европейски наставления. И мисля че градоначалникът би трябвало да бъде основна фигура в тематиката Климатични промени и ръководството им.

Със сигурност. Но не трябва да бъде изключван и фактора географията, защото София е заградена от планини, и това също дава своя резултат, изключително зимата когато се натрупва този гъст пласт било то…

Зелените клинове са били измислили за това – с цел да се води.

Да се води, да. Тъй като приказваме за екология и за непорочност, в това число и на въздуха, зелените клинове са нещо извънредно значимо за София, популярност Богу, законът ги пази, тъй като там реституцията също е върнала доста парцели. Това е значимо да го знаят софиянци, че тези терени са предпазени, там няма да се строи. Създаването на нови паркове – имаме хрумвания за основаване на седем нови парка.

Къде?

Единият от тях е в " Младост “,  където строителство може да стартира напълно скоро. Парк " Кукуряк “ в " Овча купел “ има такива терени. Много от парковете би трябвало да бъдат реновирани, осем сме заложили, един от обичаните ми апропо " Заимов “, който също може да бъде реновиран не тъй като е в централната градска част, сантименти ме свързват с него, и в действителност той заслужава да бъде още по-красив. " Вси  светии “ в Район " Студентски “ може да бъде отначало построен. Има такива хрумвания. Парковете са заложени. Чистят въздух – по оперативна стратегия знаете, че бяха сменени над 10 000 печки на твърдо гориво през последните години, това би трябвало да продължи. Това се случва изцяло гратис И апропо от 55 000 семейства, които се отопляват на твърдо гориво, са се отоплявали, броят е паднал на 35 000, само че знам, че и това е огромно число и той би трябвало да бъде понижен. Включването на електрическите уреди, като отоплителен вид и намаляването броя на печките ще усъвършенства честотата на въздуха изключително през зимата. Над 50% от фините прахови частици са замърсителите през зимните месеци.

Мерките за старите коли и тяхното нахлуване в централната градска част бяха отсрочени, обаче. Не трябваше да виждаме в центъра избран брой многогодишници, които…

Многогодишниците би трябвало да спрат да влизат в центъра, апропо има и такива инсталирани камери, които ще наблюдават този развой от декември месец, в случай че не се неистина тази година. Така че тези региони в центъра на града ще бъдат облагодетелствани от това да не влизате тези многогодишници, които знаем какво изкарват след себе си. А говорейки за чист въздух, огромна част от замърсяването, и аз постоянно съм си мислил – да, миенето на улицата би трябвало да продължат, би трябвало да не се прави кампанийно, само че знаем какъв брой огромна част от сред блоковете пространства и градинките там са превърнати в кални точки –  така се назовава, придобил е гражданственост този израз. Това са едни отвратителни места съгласно мен, където качват хората колите си. После тази кола, когато е кално и вали дъжд излиза на открито, популяризира тази тиня по улиците, след това тя изсъхва и след това се подвига в атмосферата. И това е част от замърсяването.

Но паркингите се част от огромните наследени проблеми на София. Има един първи многоетажен в случай че - в " Надежда “.

Да в " Надежда “ е, бях там.

И точка.

Не е точка.

Не може ли да се репликира?

Не, може.

Многоточие ли е?

Многоточие е, тъй като от идващия подобен се построява в Район " Слатина “ до " Ситняково “,  има още пет плана за такива многоетажни паркинги. Но за какво заговорих за градинките, тъй като по стратегия, която е планувана да се случи, 100 кални точки на година могат да бъдат премахвани, което значи асфалтиране на част от терена, нареждане на колите в тази зона и облагородяване към тях, тъй като би трябвало да се запазят и зелените пространства. Хората не желаят да живеят в напълно асфалтирани пространства сред блоковете си.

Мислили ли сте за други материали, тъй като асфалтът в действителност е най-неефективен от позиция на предаваната топлота. Всъщност и поради това имаме топлинни острови, поради асфалта. Нали, освен на Запад, само че доста места, няма да давам образец с пространство пред Лувъра в Париж, който си е чист трошляк и никой няма да го асфалтира в никакъв случай, само че да речем с трошляк или камъни, т.е. материали, които не излъчват толкоз мощно топлота.

Възможен вид са и знаете тези плочи, които могат да бъдат подредени, през които пораства трева. Но считам, че на Запад когато даваме образци с на Запад или по-развитите страните, тези, към които се стремим, има в това число и доста тротоари, които са от асфалт. Да, има го този проблем със зоните, за които говорите: асфалтът се нагрява и е проблем, само че е част от решаването пък на други проблеми. Наистина планувани са 100 километра, както и да ви звучи, доста несъмнено звучи като километри нереалистично, даже невероятно, 100 км тротоари, които могат да бъдат построени в София в съответни квартали.

Със скосявания, които дават отговор на стандартите ли?

Точно по този начин. Да, такива.

Като човек, който дълго време е работил с хора с увреждания, знам, че тъкмо там, там има стандарти, в безусловно всяка една документи те би трябвало да бъдат предпазени, те са първите, които падат под знака на това да намесим още нещо вътре, да стане тази рампа неизползваема, тъй като с изключение на хора с инвалидни колички оттова минават всички майки или бащи с колички. И действително тези скосявания, които са наложителен европейски стандарт, и тука го има, доста рядко са факт, и би трябвало безусловно хора с инвалидни уреди да се молят, да се пазарят с хората, които сега ремонтират тъкмо този съответен тротоар, единствено и единствено да може да бъде наличен за тях. Достъпността е доста основен миг.

Много неща бяха направени апропо. Като казахте работа с хора инвалиди, ние постоянно сме се опитвали да оказваме помощ. Говоря в качеството си и аз на публицист, и помня, че един от репортажите ни беше за човек, тъй като сме в избирателен интервал, който не можеше да отидете гласоподава. Нали, даваме си сметка, че през всичките тези години и доста тротоари бяха скосени, и учебните заведения станаха налични за хора с проблеми.

Много неща се направиха настина, факт.

Много неща се направиха. Но да, тротоари 100 км на година за четири години могат да бъдат построени 400 км, което да си го представям, че е от тук до Бургас съвсем.

Достъпни за всички?

Достъпни, да. А защото говорихме за калните градинки и интензивността на жителите, което пък е значимо за мен, жителите могат да аплайват по стратегия " Зелена София “ и 200 пространства пред блока мога да бъдат ремонтирани, тъй че да се трансфорат в хубава градинка с еднотипни кашпи, с еднотипни пейки, с пространство, което да е като беседка примерно. Бях апропо в Район " Илинден “ през вчерашния ден, обикаляме с районните кметове, и те също ми демонстрират места, които са облагородили и са съумели да влагат в тях. Там е все едно не си в София, изключително в тази част на " Захарна фабрика “ – дребни блокове, облагородени пространства. Не върша реклама, нали това не са минути за реклама, това са действителни неща, които са свършени, и хората го виждат и го правят оценка. И това като стратегия може да продължи. Защо споделям, че е значимо за жителите? Защото те отиват, аплайват, те сами си облагородяват пространството и по-късно ще го пазят, което също е не е за подценяване. Защото пък доста детски площадки са построени, които доста постоянно се трансформират в контейнери, там има насъбрани отпадъци, и това е още веднъж поради гражданската съвест, по тази причина да дали ще пазиш едно място по-късно или няма да го пазиш.

Това е огромна тематика, само че да минем през нашите шест, тъй като времето ни в действителност доста напредна. Град-приятел на децата – доста обичам този термин. Той е основан от УНИЦЕФ преди време, и значи извънредно доста. Означава смяна на това кого и какво слагаме в центъра на тактиката си. Отново във Виена го видях, за бъдещата Виена те са дали на деца, 100 деца да рисуват какво си показват, и по-късно се предиздвикали дизайнери да вкарат всичко в една рисунка. И в действителност това е техният проект за деяние – не е ли превъзходно? Как едно дете си показва града когато порасне.

Да, тъй като то си показва бъдещето може би по най-красивия метод. Град за деца – София би трябвало да бъде подобен и съм сигурен, че можем да го създадем подобен. Има проект за създаване на 37 детски градини за по-малко от 3 години. Започвам с тази тематика, тъй като тя е най-болната, обвързвана с децата. И върша тази диференциация, тъй като детската градина е от три до шест години, там липсват 2000 места, които тези 37 детски градини могат да изпълнят. Трябва обаче и е хубаво да се знае, че има районни кметове, които не са си свършили рабо-тата, но пък са много критикуващи винаги. Да, те не са от ГЕРБ-СДС, но все така някой от тях или са забравили, или не са направили детска гради-на, или са разкрили една група в реновирана постройка, какъвто и в Район " Слатина “ образецът. Трябва всеки да е самодеен в дейностите си, защото детските градини тяхното създаване е нещо, което е делегирано на районните кметове, както и поддръжката примерно на зелените площи и косенето най-общо казано.

Вие ще работите ли добре с районните кметове, несъмнено в случай че сте определен за кмет на София, ще работите ли добре с кметове, които не са от вашата партия? Защото това напрежение пречеше на София, факт, и взаимни обвинявания от двете страни.

Това напрежение, то най-вероятно е съществувало, само че аз желая да го залича, не за нещо друго, а тъй като когато аз изисквам нещо да бъде направено, ще го изискам надлежно от районния кмет, и ще работя ръка за ръка с него.

Независило от коя партия е.

Независило от коя партия е. И оттова към този момент чисто политически някой желае просто да прави на инат, нещо, с което започнах и доскоро – режем от парите за София за метрото, каквото е направено от държавното управление на " Промяната “, режем от канализацията, не даваме пари за строителство на детските градини – това са обстоятелства, които не могат да бъдат отречени. На кого е навредено: на госпожа Фандъкова или на жителите? И тук нашата обща работа би трябвало да бъде да не вредим на жителите, да не вредим на обществото ни, тъй като след четири години да не се окаже, че отново приказваме за това. Но защото направих диференциация сред детски градини и яслите, остават огромният проблем - яслените групи. Там са над 7000 изчезнали места. И това ще продължи да бъде по-големият проблем, който би трябвало да се взема решение редом с построяването на детски градини, тъй като от време на време се построява детска градина единствено като култивиран групи, от време на време и ОДЗ, където има включени и яслени такива или пък единствено ясли. Искаме ли да решим един проблем, би трябвало да го създадем. И знам, че това е нещо, което е обещавано с годините, само че тези 37 детски градини за по-малко от три години могат да отворят порти, могат да бъдат издигнати и построени като уреди.

Това звучи като заричане, с ясни параметри за време и брой, тъй че го одобряваме за стихотворец ангажимент. Темата е: " Пътна сигурност “. Аз пребивавам над бул. " Сливница “, където бяха убити, пресичайки пешеходна пътека - Явор и Ани. Целият квартал ни беше покъртен, това все едно са моите деца, по този начин го одобрих. До ден-днешен няколко месеца по-късно макар митингите, обещанията за още камери, патрулки, които да бъдат там, всяка вечер сега, в който се стъмни, аз не преставам да слушам джигитите. И никой нищо не направи до момента.

Контрол. Наистина би трябвало да има надзор. Има такава концепция, която създаваме, тя записана апропо и в програмата по тази причина да се усилят глобите за тези, които форсират колите си и моторите си, само че това е взаимна работа и с полицията, и взаимна работа сред всички наранени в обществото, по този начин ще го кажа. Защото тук би трябвало да се включат и политиците, и публицистите, за жалост включват си и хората, които са изгубили своите деца, своите близки, виждаме какъв брой митинги вършат.

Те са подготвени да се включат.

Те са подготвени и те желаят това нещо самодейно. Смятам, че има социална сила, която би трябвало да бъде употребена, тъй като доста животи загубихме.

Преди да изпаднем в обезверение, факт.

Ами те доста от тези хора към този момент са изпаднали в обезверение поради правосъдните процеси, които са почнали по-късно. Но доста от тях споделят и всеки един от тях споделя " Не желаеме да има още. Не желаеме да има още деца, които да бъдат убити на пътя от такива хора, които са пили и дрогирани “. Неслучайно го споделям.

Момчето, което умъртви Явор и Ани беше с нула промила алкохол, само че там просто могат да се вдигнат 100 км/ч. Как ще извършите по този начин, че на " Черни връх “, на " Сливница “ и на доста други пътни артерии, да няма опция да се подвига такава скорост. Както стана на Кресненското дефиле с прословутите колчета – откогато ги сложиха няма произшествия. Това са елементарни, само че работещи инфраструктурни решения.

Факт. И апропо нито е по-бавно, нито е по-трудно на Кресна, доста е по-добре даже. И човек някак си се усеща подсилен от институциите, само че след толкоз доста години. Да, само че е нужна и смяна в съзнанието ни. Ние това би трябвало да го изградим. Затова споделям: в проекта ни, особено за пътната сигурност, която както казахте и вие, е идея за вас като радио, идея и за мен, има над 700 камери, които управляват трафика в София. И аз персонално ще упорствам да има законова смяна и тези камери с лека трансформация в тях самите и в софтуера им, да могат да наблюдават скоростта и тези водачи да знаят, че няма да останат ненаказани. Когато се форсират тези коли от едното до другото кръстовище или от точка " А “ до точка " Б “ в един съответен сектор, тези хора би трябвало да знаят, че би трябвало и ще бъдат глобени.

Трябва да са сигурни в това, и съдени по безусловно ефикасен метод.

И освен съдени, би трябвало в действителност да бъдат намирани по най-бързия метод, да им бъдат излъчени призовките, да знаят, че това наказване няма да отменимо, да няма мърдане. Когато няма мърдане, когато знаеш, че ще се получиш наказването, тогава и ти няма да форсираш автомобила си. Разбира се, то би трябвало и да не е 5 лв., тъй като знам, че огромна част от хората пък, които карат първокласните си коли по пътищата, това няма да ги засегне по никакъв метод.

Законодателството към този момент много се изостри в това отношение, само че мисля, че контрола както и вие казахте…

Извинявам се, само че в действителност повдигнати пешеходни пътеки би трябвало да се изградят. Разговарях през вчерашния ден с един човек, защото обикаляме София, и той ми сподели: " Знаете ли, в Германия в Мюнхен, - не съм бил скоро апропо, единствено един път съм бил и не съм гледал за пешеходните пътеки, - само че там няма пешеходни пътеки, няма светофари, само че те са едни хора, които са хора на реда нали най-общо казано германците по този начин може да ги назовем “. Българинът до този миг знае, че ще понижи скоростта преди пешеходна пътека когато тя е повдигната, с цел да не си счупи колата.

За тази инфраструктура приказвам – която просто пречи на джигитите да подвигат 100 в града. Това е цялата работа.

Затова предвиждаме увеличение на броя на тези повдигнати пешеходни пътеки, осветление на пешеходните пътеки, и тр
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР