Здравейте, скъпи съучастници и строги слушатели на “Новини с добавена

...
Здравейте, скъпи съучастници и строги слушатели на “Новини с добавена
Коментари Харесай

„Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Фашизмът и селските пръчки

Здравейте, скъпи съучастници и строги слушатели на “Новини с добавена стойност ” - един бюлетин в жанр исторически пънк-рок.

Аз, да ви кажа, съм огромен герой против фашизма и милитаризма.

Обаче виждам, че тая дума фашизъм се използва малко случайно, малко почти.

Обществото е приело, че това е някаква неприятна дума - значи е подобаваща, в случай че искаш да оскърбиш съперника. Все едно да кажеш дънер или чукундур. Кратуна, тиквеник, магаре. Дъска, талпа, селска пръчка. Овца.

Всички тия еротични думи са контекстови синоними и хората ги използват безсистемно като равностойни термини.

А то има известна разлика. Фашизмът не е селска пръчка, а вързоп с пръчки.

Фасциите в античния Рим са били тъкмо това - вързоп с пръчки, знак на властта и единството.

От тия фасции на умрелия латински език произлизат термините фашо и фашизъм.

Снопа с пръчки съм сигурен, че го разпознавате като знак - знаете по какъв начин остарелият Хан Кубрат лежащ на смъртния си одър, па извикал синовете си да им съобщи този урок.

Подобни предания имат горе-долу всички европейски нации.

Мотивът за снопа с пръчки е много античен и се открива още при Езоп, прародителя на сатирата. Езоп има такава напълно къса легенда за селянина и неговите синове, които доста се карали, пък той им посочил образно урока с пръчките. Една по една селските пръчки се чупят елементарно, но когато са обединени и свързани в вързоп, са непобедими. Това нещо Езоп го разправял на древногръцки още в 6-я век преди Новата епоха, а несъмнено и той го е чул отнякъде. Впрочем самият Езоп, доколкото е съществувал, нямал никакво обучение и бил плебей, само че с огромния си разум правел на простак господаря си, който бил ужким огромен мъдрец.

Да се върнем на фасциите в Рим, кръстниците на фашизма. Тия фасции, с които се поддържала правосъдната система и римското право, не били просто вързоп пръчки, а към тях имало привързана секира. Така че, скъпи съучастници - единствено със селски пръчки не се прави фашизъм, би трябвало си и секира!

Но на първо място би трябвало обединяване и корелация.

И като прескочим двайсетина века заедно с италианския фашизъм и немския нацизъм, идваме до наши дни, когато македонците назовават българите фашисти поради някакви остарели обиди и корелации, а в българския парламент депутатите вършат шоу със същата тази думичка.

Депутатите ни се назовават фашисти и въртят риторични фигури, тъй че да завоюват благосклонностите на пръчките от своя вързоп. Опонентите пък се вършат на ударени и не отнасят към себе си епитета, ами го трансферират към суверена и се сърдят от името на популацията: вие нарекохте българския народ шепа нещастни фашисти!

Руснаците и украинците по същия метод се фашосват един различен, изключително като се струпат повече войски по границите.

Украинците назовават руснаците фашисти или рашисти, руснаците също викат на украинците фашисти - и всеки вади някакви подправени причини от предишното.

И ние с македонците по този начин си приказваме с подправени исторически причини, като забавното е, че нито една от двете страни не вижда гредата в личното си око.  

Едно време нашият президент Желю Желев горе-долу първи в света призна новата македонска страна.

Д-р Желев беше мъдрец, само че същински, не като господаря на Езоп. Той има една доста хубава философска книга “Фашизмът ”. В тая книга доктор Желев разказа в детайлности характера на тоталитарната страна - посредством исторически разбор на италианския фашизъм, немския нацизъм и режима на Франко в Испания. И по този начин добре ги разказа тия режими, че без да назова нито един съвременник фашист - комунистическият режим се саморазпозна и забрани книгата веднагически. Хем тая книга е написана от марксически и комунистически позиции.

В Северна Македония употребяват по наш адрес думата фашисти, тъй като по този начин написа в техните учебници по история, които ние не харесваме. Изобщо доста работи не харесваме в македонците, доколкото ги разграничаваме от себе си. Действително, хората в Македония са отровени от антибългарска агитация, само че за това ние също имаме своя принос, който не желаеме да видим.

Но какъв брой по-големи страни, че и по-умни, с опрощение, не са решили тия въпроси с общата история, та ние ли ще пренапишем учебниците на Балканите!

Примерно Съединените щати и Англия - първи другари в интернационалното състояние, само че и те си имат минали обиди в общата история. И когато си надникнат един на различен в читанките, ужасно се възмущават. Полша и Германия също - един до друг и ботуш до ботуш в евроатлантизма, обаче и те си имат остарели сърдитко-петковщини.

Имам една другарка депутатка - доста симпатична, строга и обективна, аз на нея доста разгадавам за всякакви промени и законодателни начинания. Обаче малко се скарахме, щото си имаме всякакви общи истории.

Вчера ѝ рекох: депутатке блага, приятелко от предишните дни. Хайде да ми платиш тока, пък аз ще приказвам нелепости, с цел да те развличам.

И тя се ококори и ми се развика: но ти си бил огромен фашист бе, Г-н Балев, гледай го ти, тока му ще заплащам, безсрамник, блудник, резурекционист!

Ти, вика, би трябвало да носиш наказателна отговорност за нелепостите, дето ги приказваш. Тия нелепости имат налягане от 1003 хектопаскала, което е над междинното за месеца!...

Внезапно иде сметката за тока -

като фашист в студените ни дни!

Опитвам се да преживея шока -

о, селска пръчко, тока ми заплати!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР