Здравейте, приятели! Затворът е място, което лишава хората от свобода

...
Здравейте, приятели! Затворът е място, което лишава хората от свобода
Коментари Харесай

Да избягаш от Алкатрас



Здравейте, другари! Затворът е място, което лишава хората от независимост и вероятно място за превъзпитание.

Съществуват затвори за нормалните нарушители, където имат специфичен режим и ръководство, само че съществуват и затвори, което да се попадне в тях е равно на гибел, от тях няма дори и 1% опция да се избяга.

Именно към такова институция се отнася пандизът Алкатрас, който се намира в Съединени американски щати и е работил от 1861г. до 1963 година, институцията е свръх предпазено и е било предопределено единствено за най-опасните нарушители.

Той е бил ситуиран на остров, от пандиза до най-близкият бряг – дистанцията е било 2 км.
Съдбата на хората попаднали тук се определя  единствено един път и то е вечно.

За цялата история на пандиза, 34 индивида са се пробвали да избягат от него – охраните са ги намирали, прибирали са ги назад или са ги застрелвали, някой дори сами са се предавали, не знаейки по какъв начин да стигнат до брега.

И всичко това е почнало с един неповторим човек, който в изискванията на строга изолираност със външният свят освен съумял да откри съидейници, съгласни да избягат дружно с него от пандиза, само че и сполучливо да приключат замисленото.  

18 Януари 1960 година в Алкатрас е бил докаран Франк Ли Морис от Атланта, с необикновена богата престъпна автобиография.

Той не се явява палач или изнасилвач, само че е имал толкоз дълъг лист с наказване, че са решили да го затворят на острова.

Когато той е 11 годишна възраст  остава сирак, и стартира своята престъпна история на 14 години. Специализирал се е в кражбите, по-късно е почнал да ограбва банки, а по-късно и продажба на опиати.

Започвайки през 1949 година той е бягал от всеки един затвор,  не се е страхувал от нищо, от пандиза Алкатрас той е съумял да избяга цели 5 пъти, задачата му е била да излезе на независимост и точно през целият му живот той е съумял да избяга общо 11 пъти от пандизите в които е попаднал.

Когато са го докарали в Алктрас, това по никакъв метод не е умъртвило устрема му към независимост, употребявайки своето високо IQ, той е почнал да строи проекти за следващото бягство.

Да се избяга от сходно институция е било невероятно без помощ от охраните, той е намерил двама братя Джон и Клас, също по този начин и Алън Уест, те са били в идващите затворни камери, което е облекчило общуването и подготовката.
Братята са имали огромно предимство, а точно да плуват, с цел да е сработил проекта е трябвало да се работи по едно и също време.

В дружество, което се е намирало на острова са се произвеждали облекла, обувки за военните, мебели, работата е разрешавала на хората умерено да си приказват, в допълнение предимство на тези пандизчии е било, че те са попадали в най-рядката група – нарушители, които не са правили насилствени дейности към хора.

Именно за това, на Морис и неговите съидейници им е била предоставена опция свободно да се разхождат.

Всеки от пандизчиите е отговарял независимо за своята част и е бил задължен да излезе от своята затворна камера в избраното от тях време.

Братята са създавали примамки за охраните – подправени глави, кукли, които са трябвали да стоят под одеялото през цялата нощ на всяко едно от леглата.

Морис благодарение на хармоника се е опитвал да надуе избавителна жилетка.

Главният инструмент, който им е оказал помощ да избягат е била дребна дрелка, която е била изобретена от железни лъжици споени с откраднат мотор на прахосмукачка и благодарение на сребърен никел.

Пробивали са единствено по час дневно, когато в пандиза са пускали музика. Всеки ден от 5 до 9 часа, всеки от пандизчиите е пробивал своята камера, задачата е била да съумеят да се доберат до вентилационната шахта, старите стени на постройката са били подкопани от солената вода, която непрекъснато е изтичала от битовите тръби.

Спасателните жилетки са били направени от ветровки и гумирани якета, те са били излъчени съвсем незаметно към другите пандизчии, греблата са били изобретени от шперплат, закрепената дата на бягството е 11 юни 1962 година.

След като са изгасили светлините, групата се е втурнала в бягство, само че непредвиденото се е случило, - Алън Уест не е съумял да се промъкне, тъй като той погрешно е пресметнал размерите на дупката, в продължение на един час Морис и братята са помагали на Алън, само че опитът е бил несполучлив, и са взели сложното решение, да оставят Алън в пандиза.

При най-малкият звук, охраните са могли да се усетят, че нещо не е наред и проектът им би се развалил.

Те са съумели да избягат от вентилационната шахта, което ги е изкарало на покрива, след което са се пуснали на брега. Те са надули своето откритие,  и към 22:00ч. са отплавали посока континента. До сутринта тяхното бягство не е било видяно, Алан Уест е продължавал да копае с вярата да догони своите приятели, той е съумял да се измъкне, и когато се е качил на покрива той е забелязал, че неговите приятели към този момент са отплавали, той е имал единствено две решения – да скочи във водата и да плува няколко километра или да се върне обратно и да си сътрудничи с управляващите, той е избрал второто решение. Той е разказал всичко на охраните, по думите на Алън, те са възнамерявали да доплават до прилежащият остров, по-късно да откраднат кола и облекла и да се разделят.

След инспекция са открили, че на прилежащият остров не е билв откраднат нито един автомобил, което привеждало към три вероятни разновидността. 

- Алън е дал неточна информация

-Те са се отзовали на друго място на което не са възнамерявали

-Просто са потънали

Официалното следствие на ФБР е останало безуспешно и през 1997 година ФБР са прекратили търсенето, дори с напредващите технологии не са съумели да открият диря от пандизчиите,

На идната година племенниците на братята са оповестили, че те живеят в Бразилия дружно с чичо им. През 1975 година се появява фотография на която са изобразени избягалите братя, при проучване на фотографията, правосъдният специалист е удостоверил, че това са те.

През 2018 година Федералното Бюро е отворило делото още веднъж, оказало се е, че преди 5 години в полицията на Сан-Франциско е пристигнало писмо от Джон Енглин, той е разказал за шокираща информация за пандиза. Те сполучливо са избягали от острова през нощта, брат му е доживял до 2011 година, а Морис е умрял още през 2008 година в Аржентина с друго име, също по този начин създателят на писмото е желал помощ с лекуването и е бил склонен да опише всичко, в случай че му понижат присъдата. Резултатите от следствието са незнайни, защото са минали 5 години откогато е питал за здравна помощ, допустимо е и последният участник да е умрял.

Голяма част от обстоятелствата приказват за това, че трима пандизчии при строго изработен и спазван проект са съумели да избягат от най-строго охраняемият затвор в Съединени американски щати. Да, те са го създали нелегално, само че по-късно никой дори не слушал и не ги е виждал. 

Какво е вашето мнение за историята, другари? Видеоклипа хареса ли ви? Ще се веселя да споделите вашето мнение долу в мненията, също по този начин не забравяйте да харесате, коментирате и споделите видеоклипа с ваши близки и другари. Чао, другари и до скоро! 
--> --> --> -->
КоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди Напиши коментарИме:Коментар:
Последни вести Форум--> -->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР