Здраве в бутилка оцет – това произвежда семейство от монтанското

...
Здраве в бутилка оцет – това произвежда семейство от монтанското
Коментари Харесай

Семейство от монтанско село произвежда 8 вида биосертифицирани оцети

Здраве в бутилка оцет – това създава семейство от монтанското село Долно Белотинци. То е измежду пионерите в производството на биопродукти в страната ни и през днешния ден към този момент е измежду най-хубавите.

 © Снимка: Архив
Лидия и Ивайло нямат нищо общо със Северозапада, до момента в който не получават земя в региона и стартират да отглеждат ябълки.
Ивайло Зарков, производител на оцет: И се оказа след време към този момент – 5-6 години, когато стартира да ражда сносно към този момент ябълката, че няма къде да я продаваме.
Годината е 2010-та, пазарът е залят с полски и македонски плодове и те не могат да пласират продукцията си даже в преработвателни предприятия.

Ивайло Зарков: Там се оказа, че не изкупуват ябълки или в случай че изкупуват, изкупуват на 10 стотинки и с това не може да се заплати даже за брането.
В голямата тогава планина от ябълки обаче Лидия вижда опция за нещо, което до оня миг липсва на пазара.

Лидия Заркова: Стигнахме до извода, че ние би трябвало да вършим естествен оцет – подобен, какъвто нямаше в действителност в България.
Първата бутилка ябълков оцет се появява след дълга и сложна подготовка, след това двамата доразвиват концепцията.

Лидия Заркова: След ябълките взехме решение, че е добре да пробваме и с други типове плодове: малина, арония, годжи бери, бъз.
Така посредством само на личните си старания, дребното дружество на Лидия и Ивайло към този момент създава 8 типа биосертифицирани оцети.
Лидия Заркова: Истинският оцет е мъждив. Той е нефилтриран, непастьоризиран, тъй че това са едни от белезите на натуралния артикул.
Освен здравословни, оцетите от фамилния мини завод са и с неповторими предписания. Това усложнява процесът на производството, само че и двамата са безапелационни, че резултатите си костват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР