ЗДРАВА КАМЕНОВА е родена в София през 1979 г. Завършила

...
ЗДРАВА КАМЕНОВА е родена в София през 1979 г. Завършила
Коментари Харесай

Най-щастлива като творец съм в момента

ЗДРАВА КАМЕНОВА е родена в София през 1979 година Завършила е актьорско майсторство за куклен спектакъл при проф. Румен Рачев в НАТФИЗ " Кр. Сарафов ". През 2004 година печели " Икар " за ролята си в " Карлсон и дребосъчето ". През 2006 година нейната пиеса " Отклонения " е измежду лауреатите на " Нова българска драма " в Шумен. Година по-късно взима първата премия в същия конкурс с " Баща ми ". През 2012 година " Праехидно ", която Каменова написа дружно с Гергана Димитрова, печели " Икар " за най-хубав драматургичен текст. Лауреат е на премията " Иван Радоев " на Плевенския спектакъл. Авторка е на повече от 30 текста, измежду тях са " Когато рокът беше млад ", " Дом за овце и сънища " (носител на немската литературна премия за спектакъл " Брюке Берлин " ), " Помощ, имам две деца ", " Жената е необичайно животно ", " Машините са кучки " (съавторство с Гергана Димитрова), " Хитът на сезона ", " Още една жена сподели ", поредицата " Извънредно... ". Бойко Илиев, шеф на Нов спектакъл - НДК, в изявление за ДУМА споделя, че Каменова е едно от явленията на модерни създатели, театрали и актьори, които съумяват да намерят път към фена и да го вършат по образован метод. /> - Подготвяте най-новата си комедия " Изтрий незабавно! ", в която участвате и като актриса. Как се роди концепцията? Какъв е замисълът на пиесата?
- Заедно с режисьора Благой Бойчев работихме върху концепцията, а по-късно и екипът от артисти се втурна с доста жар и всеки додаде от себе си. С Благой Бойчев вършим следващ план ( " Хитът на сезона ", " Апетит " ).
Темата на " Изтрий незабавно! " ме връхлетя предходната година. Усещането, че желаеме да изглеждаме съвършени в очите на другите, в обществените медии, а в действителност доста неща, които споделяме, не ги покриваме с думи. Вредното предпочитание да сме излъскани непременно, даже от това да пострада моралът ни, са нещата, които ни вълнуват. Темата е сериозна, само че се получи извънредно шеметно, бясно, малко музикално и доста комедийно зрелище, в което няма метод да не се припознае всеки от публиката.
Сюжетът се завихря към промоцията на нова сполучлива компания, която може да изтрие грешките от живота на всеки. И по този начин - пренасяме се в неуместен свят, в който хората правят нелепости, само че незабавно отиват и ги изтриват. Никой не помни какво е направил, никой не помни другите какво са правили, оттова идва към този момент и по-философският план - когато не помниш грешките си, дали не оставаш на едно място, и имаш ли късмет за развиване като човек, като дух и смисъл.
Да, постоянно споделяме: " Срамувам се от грешките си ". Но дали те са най-безценните неща, които притежаваме, нашето благосъстояние. Благодарение на неуспехите си сме спечелили най-големите си уроци, взели сме най-важните си решения, станали сме по-умни, преборили сме се с наши качества, трансформирали сме се в това, което сме...
Тази презентация на тази компания стартира грандиозно, до момента в който не се появява моята героиня, връхлита на сцената и прекъсва всичко, тъй като има незабавна потребност от коригиране на неточност, случила се в същата заран по време на синоптичната прогноза в народен ефир. Няма да издавам повече, тъй като нататък обратите в пиесата са много и ще се веселя публиката сама да им се порадва, вместо да ги описвам авансово.
- Кога и къде феновете могат да чакат премиерата?
- На 14 и 15 ноември от 19,30 ч. в зала " Люмиер " в НДК. На 20 декември играем във Варна във Фестивалния и конгресен център. Репетирам с извънредно надарени артисти - Димитър Живков, който познавате от представлението " Живак ", и освен, от функциите му в много сериали, Тони Карабашев, един от най-смешните и занимателни хора, импровизатори на българската сцена, лице на " ХаХаХа ИмПро спектакъл ", и Евгения Роева, извънредно надарена и харизматична куклена актриса, която за първи път ще забележим и в трагично зрелище.
Най-сърдечно поканвам публиката да гледа " Изтрий незабавно! " - моето най-ново дете, екипът е прелестен, силата ни е заразителна, в случай че следите това, което върша и като създател, и актриса, не пропускайте и " Хитът на сезона ".  
- Пишете все по-актуални и хитови текстове, които набират необятна известност измежду феновете, по какъв начин си обяснявате този триумф? Историите, които създавате, претърпени ли са от Вас?
- Винаги, в 80 % от случаите, е история, която ми е разказана, или обстановка, в която съм попаднала. Това нормално става причина да стартира да си мечтая какво би станало, в случай че... Такъв е животът неуместен, повече и от най-смелия създател.
Съвременният създател и изключително жанрът, в който работя - комедията и сатирата, изискват да си покрай живота подобен, какъвто е в този момент, в този откъслек от време, на тази географска широчина, и да черпиш от него. Така успяваш да захраниш с правота и това, което пишеш, и публиката, която желае да се открие в него. Не е значимо единствено да се посмеем, а да знаем за какво се смеем и какво осмиваме.
- От дребното създатели сте, които налагате българските текстове в трагичния спектакъл, което среща утвърждението на феновете. Преди години имаше голям недостиг на български пиеси.             
- Да, и хората не смееха да гледат зрелище, когато видеха, че е писано от български създател. И аз в доста изявленията го загатвам, и няма да спирам да го споделям, че това е борба, която успяхме да извоюваме, една моя задача, която се сбъдна. Много се веселя, че съм от хората, които постановиха вярата на българския фен в актуалния български създател. Слава богу, има прелестни създатели. Бяхме по-малко, в този момент от ден на ден и младежи се осмеляват да пишат. Това е доста положителна смяна.
- Много пътувате в страната и чужбина, където представяте спектаклите си пред друга аудитория, какви са наблюденията Ви?
- Всеки град е друг, само че хората желаят да гледат, съпреживяват, желаят да видят неща, на които да имат вяра, които да имат чувството, че описват техния живот, техния проблем, тогава се оставят на представлението да ги погълне и да не помнят за време и пространство. А когато и през смях се опиташ да им поднесеш всичко това, те стават вярна аудитория, обичлива и безотказно следват обичания си създател, актьор, екип.
Много съм щастлива, тъй като чувствам от няколко години, че имам своя аудитория. Открояват се някои градове, в които магията е непрекъсната, не знам на какво се дължи, такива са Пловдив, Варна, Русе. Много е прелестно и чувството да идеш в нов град да играеш на сцената и да стане такова радушно, като че ли се срещаш с хора, които към този момент познаваш, без това да е действително по този начин.
А в чужбина съм играла по-сериозни текстове, основани в съавторство с Гергана Димитрова. Тя е ученик и на немската школа в театъра и, може би, познавайки напълно новите трендове в европейския спектакъл, тази комбинация сред моя метод на писане и нейното огромно модерно мислене вършат текстовете ни в чужбина одобрявани сносно и харесвани. Няколко наши пиеси са преведени във Франция, Финландия, Португалия. Даже към този момент изпускам пътя на тези наши общи текстове с Гергана Димитрова.
Това е прелестно възприятие - пиесата е като дете, което към този момент е пораснало и има собствен живот, а ти единствено дочуваш, че то е отишло там и там, и му се радваш. Но то към този момент има собствен път и живот, отвън теб. Това е най-щастливото стичане на събитията за един текст.
- Лесно ли е да си самостоятелен създател у нас, по този начин, както Вие работите от години?
- Независимите актьори минават през доста стадии и съм преживявала тежки интервали. Имала съм моменти, в които съм серпантина и да пиша, и да върша представления, и да играя, само че някак животът самичък ми сподели пътя за мен. Радвам се, че сега съм най-щастлива като създател, тъй като даже съм самостоятелна от кандидатстване по стратегии за субсидиране в министерство, в общини. Мога към този момент сама да финансирам своите планове, да поемам сама рисковете си.
- Голям триумф е в действителност.
- За мен е доста значима стъпка, тъй като даже да си самостоятелен актьор, още веднъж зависиш от конкурсните стратегии дали ще бъде финансиран планът ти. А в последно време организацията, която ми е дала най-вече като създател, която постави пътя на самостоятелния спектакъл и е с толкоз интернационалните планове, награди, фестивали, е подложена на същинско оскърбление от Националния фонд " Култура ". ОСАИК " 36 маймуни " е наказана да върне дотация за две години обратно на стойност 180 000 лв., тъй като в четири от хиляди свои постове не е тагнала Национален фонд " Култура ". Постовете са за последното зрелище на компанията, чийто съавтор съм - " 37 клечки кибрит ", интернационална копродукция, а се изисква връщане на всички средства, извоювани за най-малко 5 разнообразни плана, основани, случили се, изиграни десетки пъти. И това са възнаграждения на актьори, композитори, художници, техници, наем зали, реклама, заплати на ПР, счетоводител. Всичко би трябвало да се върне, поради 4 поста.
В последните години се случиха положителни неща в областта на самостоятелния спектакъл, сътвориха се нови стратегии, усещаше се мъчно, само че стабилно ходене напред в синхрон с европейските стандарти. А сходни решения от новото управление на НФК освен демотивират цялата колегия, те погубват една от най-принципните, ефикасни и потвърдили се организации. За страдание, опитът на сътрудници обществено да застанат зад " 36 маймуни " докара до това и те да получат предизвестия за финансови наказания, които още веднъж нямат съществени учредения. Изгубих доверие в тази институция.    
- Какъв е изходът от обстановката съгласно Вас?
- Изход от обстановката е да се основат ясни написани правила, за пропуснат таг - предизвестие, санкция в явен размер, за закъснения в периоди, доклади също. Да се има поради тежестта на провинението по отношение на наказването. Да има открит, доброжелателен разговор сред институцията и артистите. Иначе се получават злоупотреби, както се вижда.
- От дребна се занимавате с писане, като писателка и майка по какъв начин бихте подтикнали днешните деца да четат повече книги?  
- Не знам, да ви кажа, в случай че имаше рецепта... Доста време от детството на децата ми съм чела дружно с тях книги. Също е хубаво да виждат, че възрастните държат книга, което в действителност се отразява върху децата. Ако родителите не си купуват книги и не се вълнуват да четат, няма по какъв начин това да се случи и с наследниците им.
Съвсем скоро ще бъде преиздадена първата ми детска книга - " Боб, металната кутийка с огромно сърце ". Тиражът й от дълго време се изчерпа, а непрестанно имаме запитвания за книжката, взехме решение с издателство " Алос " да я издадем отначало.
Но на първо място, и след края на това изявление в това число, се топвам още веднъж в подготовки в трепетно очакване на вълнуващата среща на публиката и нашето ново театрално украшение " Изтрий незабавно! ". Благодаря ви за отделеното време, бъдете здрави!  
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР