Заводските цени продължават да растат като през юли се покачват

...
Заводските цени продължават да растат като през юли се покачват
Коментари Харесай

Заводските цени са нараснали с 3% през юли

Заводските цени не престават да порастват като през юли се повишават с 1.3% по отношение на предходния месец. За година обаче повишаването е по-голямо - с 3%, демонстрират данните на Националния статистически институт.

На годишна база нарастване на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.8%, в добивната индустрия - с 1.7%, и в преработващата индустрия - с 1.1%.

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 4.5%, при производството на облекло - с 3.5%, и при производството на хранителни артикули - с 2.9%. Намаление на цените има при производството на съществени метали и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 0.4%.

Спрямо юни по-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.2%, и в преработващата индустрия - с 0.7%, а в добивната индустрия се следи понижение с 0.5%.

Най-голямо нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 1.4%, и при производството на химични артикули - с 0.6%. По-значително понижение е записано при производството на съществени метали и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 0.8%.

За вътрешния пазар цените нарастват повече

Данните демонстрират, че за вътрешния пазар годишното повишаване е по-високо от междинното - с 3.9%. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.2%, и в преработващата индустрия - с 1.4%, а в добивната индустрия е регистрирано понижение с 3.2%.

За година най-значителен растеж на цените в преработващата индустрия е регистриран при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 6.7%, при производството на химични артикули - с 4.2%, и при производството на транспортни средства, без коли - с 4.1%.

Най-съществено понижение е записано при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи, без косъм - с 1.9%, и при производството на тютюневи произведения - с 0.3%.

На месечна база повишаването е с 1.4%. Покачване на цените се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.1%, в добивната индустрия - с 0.7%, и в преработващата индустрия - с 0.5%.

Най-значително покачване на цените се следи при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 2.1%, и при производството на химични артикули - с 0.9%. По-съществено намаляване на цените е регистрирано при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 0.6%, и при производството на облекло - с 0.5%.

Индекси на цените на производител на интернационалния пазар

Цените за интернационалния пазар през юли нарастват с 1% по отношение на предходния месец и с 1.7% по отношение на съответния месец на 2018 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР