Заводът за боклук край с. Яна, , ще се захранва

...
Заводът за боклук край с. Яна, , ще се захранва
Коментари Харесай

Фотоволтаици ще захранват завода за боклук край София

Заводът за отпадък край с. Яна,, ще се зарежда със зелена сила. Общината е оповестила за построяването на слънчева система на покривите на пет от постройките му против 3.5 млн. лева без Данък добавена стойност.

Панели ще бъдат ситуирани върху постройките за биологично сушене, механично отнасяне и сепариране, приемната постройка за боклуци, за предпазване и товарене на RDF и за производството му. Общата конфигурирана мощ ще бъде 1809 kWp, като това би икономисало на ръководещото завода Столично дружество за отнасяне на боклуци (СПТО) по 600 лева на час при сегашните цени на ток. Или над милион икономисан разход за ток годишно.
През какви стъпки минава обработката на софийския отпадък в Столичното дружество за отнасяне на боклуци, по какъв начин наподобяват постройките и какви са процесите вижте.
Идеята за фотоволтаици в двете уреди е заложена в Краткосрочната стратегия за поощряване потреблението на сила от ВЕИ и биогорива на Столичната община 2020-2022 година, призната от общинския съвет преди две години.
Реклама Изисквания към новото зелено
Към доставката и монтажа на панелите върви и система за мониторинг на производството на електрическа сила с благоприятни условия за диагностика и за автоматизирано прекъсване на централата при заплаха от прегряване да вземем за пример. Поръчката е за инженеринг, което значи, че една и съща компания, определена за реализатор, проектира, строи и надзирава построявания обект. Срокът за подаване на предложения е 29 ноември.

При инженеринга се позволява смяна на количества, като водеща е номиналната мощ на централата - тя би трябвало да е равна или над 1809.4 kWp, проектирана като две обособени фотоволтаични системи, всяка с конфигурирана мощ до 1 MW. Изпълнителят би трябвало да покаже предстоящ общо годишно произвеждане на електрическа енергия от най-малко 2 110 504 kWh, написа в техническата документи на общината.

Изискванията към участниците са да има опит с осъществяване на строителство, като през последните 5 години са изпълнявали сходни действия, а точно " планиране и създаване на фотоволтаична система с номинална мощ над 0,5 МW " и други
И още капацитет
В края на август общината разгласи и Прогнозната стойност е малко над 2 млн. лева, а номиналната мощ 281 kWp. Оферти са подали четири компании - обединяване сред " Балканика енерджи ", представлявано от Димитър Георгиев и Аглика Георгиева, компанията " Котек " на Костадин Банков, " Прогрес 2021 " и " Билд Смарт 7 " на Илия Игнатов.
Реклама
По различен план - " Пясъчник за нововъведения ", които покриват личното ѝ ползване. Идеята на зам.-кмета по цифровизация Генчо Керезов беше това да послужи като образец с потвърдени изгоди, който след това да бъде бъде мултиплициран и в други образователни заведения.
Свързани публикации София - изгубеният град 19 август 2022, 06:40 Заради зле работещия цех за отпадък София забърза разширението на депото за 20 млн. лева 3 май 2022, 06:18 София ще пази боклука си с въоръжена защита за 1 млн. лв. 30 март 2022, 16:46 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР