Завеждането на претенции на основание сключен договор за задължителна застраховка

...
Завеждането на претенции на основание сключен договор за задължителна застраховка
Коментари Харесай

Как да поискаме обезщетение по застраховка Гражданска отговорност?

Завеждането на искания на съображение подписан контракт за наложителна застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите се прави в застрахователното сдружение, с което виновният лидер е сключил контракта за застраховка.

При завеждане на претенцията следва да визиите на застрахователя цялостни и точни данни за вашата банкова сметка, по която да бъде преведено избраното застрахователно обезщетение, изясняват специалистите от Комисията за финансов контрол.

В случай че желаете компенсацията да бъде преведено по банковата сметка на друго лице, то тогава е належащо да визиите на застрахователя категорично документално пълномощие с нотариална легализация на подписите за съответната застрахователна рекламация или заплащане, в което се съдържа изказване, че сте уведомен/а, че имате право да получите заплащането персонално (чл. 338, алинея 1, изр. 1 от КЗ), след което компенсацията ще бъде преведено по банковата сметка на другото лице.

В деня на завеждане на претенцията застрахователят следва да ви уведоми за доказателствата, които би трябвало да визиите за определяне на основанието и размера на претенцията ви.

Възможно е застрахователят да изиска представянето на спомагателни доказателства. Това се случва в период от 45 дни от представянето на доказателствата, изискани при завеждането на претенцията, и то единствено когато нуждата от тях не е можела да се планува при завеждане на претенцията.

Не се позволява условие на доказателства, с които ползвателят на застрахователната услуга не може да се достави заради съществуващи нормативни спънки или заради неналичието на правна опция за обезпечаването им, както и на такива, за които може да бъде направена рационална преценка, че нямат значително значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят голословно закъснение и удължение на процедурата по споразумяване на претенцията.

Застрахователят би трябвало да се произнесе по претенцията ви в период до 15 работни дни от представянето на всички доказателства по член 106 от КЗ.

В случай че не визиите всички изискани доказателства, срокът от 15 работни дни за изговаряне на застрахователя не стартира да тече. Въпреки това, според член 496 от КЗ, застрахователят би трябвало до три месеца от предявяването на претенцията да се произнесе дефинитивно по същата.

Следва да имате поради, че сключването на съглашение сред Вас и застрахователя не е наложително изискване за погашение на застрахователно обезщетение. 

За " изговаряне “ се смятат само определянето и изплащането на размера на компенсацията или застрахователната сума от страна на застрахователя или постановяването на стимулиран отвод за заплащане.

Когато сте дали единодушие вредите да бъдат отстранени от приближен сервиз, тогава също в границите на 15 работни дни от представянето на всички доказателства застрахователят би трябвало да издаде възлагателно писмо до сервиза. Ремонтът трае в границите на рационален за осъществяването период, в случай че сте договорили друго със застрахователя.

При вероятно противоречие с произнасянето разполагате с опцията да подадете тъжба за преразглеждане (възражение) до застрахователя, като според член 290, алинея 2 от КЗ той би трябвало да прегледа и отговори на жалбата ви в едномесечен период от постъпването ѝ.

В случай на противоречие с избрания размер на застрахователното обезщетение, можете да подадете тъжба до застрахователя с искане за даване на фактическа и правна аргументация на избрания размер, като според член 108, алинея 6 от КЗ застрахователят е задължен да ви даде писмена аргументация в 7-дневен период.

Можете да поискате и сключването на съглашение със застрахователя, в което да е организиран размерът на дължимото застрахователно обезщетение.

Следва да имате поради, че правата по контракти за наложителна застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите се погасяват с петгодишна отминалост, считано от настъпване на застрахователното събитие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР