Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, домакин на които от

...
Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, домакин на които от
Коментари Харесай

Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, които се проведоха в Нови Искър

Завършиха XXVII Празници на Искърското дефиле, хазаин на които от 13 до 15 юни беше столичният административен Район Нови Искър. Програмата на тазгодишното издание на празниците, в които взеха присъединяване представители на общините Мездра и Своге и на Район Нови Искър, включваше 6 културни и просветителни прояви.

Празниците на Искърското дефиле 2022 започнаха точно на огромния християнски празник Св. Дух с Педагогически конгрес " Образованието сплотява ", в който взеха присъединяване шефове на учебни заведения и детски градини, учители и ръководители на просветителни институции в трите общини. В рамките на форума гостите посетиха 170 СУ " Васил Левски " - Нови Искър, 171 ОУ " Стоил Попов " и 135 Детска градина " Мое детство " в кв. " Курило " и обмениха положителни практики.

 XXVII Празници на Искърското дефиле XXVII Празници на Искърското дефиле Източник: Община Мездра
Вечерта на площад " Св. Дух " в кв. " Кумарица " се състоя Дефиле на националните носи, в което представителни групи от Мездра, Своге и Нови Искър, отпред с гайдаря Георги Младенов от с. Доброслaвци и кмета на региона хазаин Даниела Райчева, дефилираха, пременени в обичайни дрехи от разнообразни етнографски области на България. Официални посетители на откриването бяха ръководителят на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет Татяна Георгиева, националният представител Анна Александрова и общинският консултант Миглена Атанасова.

Празничната стратегия продължи с фолклорен концерт с присъединяване на самодейни сформира от трите общини. Община Мездра показаха Средношколският танцов състав и Ансамбъл " Мездра " при НЧ " Просвета 1925 ", които заслужиха аплодисментите на публиката с вихрените си осъществявания на танците " По гроздобер ", " Гергьовден ", " Стара копаница " и " Гроздана ".

 XXVII Празници на Искърското дефиле XXVII Празници на Искърското дефиле Източник: Община Мездра
На другия ден на площада в кв. " Кумарица " се състоя Фолклорен концерт под наслов " Да си върнем българското " с присъединяване на сформира от Район " Нови Искър " и на националната певица Ана-Мария.
Програмата на тридневната взаимна самодейност допълниха културно-исторически тур " Среща с предишното ", по време на който представители на трите общини посетиха Курилския манастир " Св. Иван Рилски " и се срещнаха с историята на светата обител, с помощта на забавната сказка, изнесена от игумена на манастира архимандрит Нектарий и разгледаха етнографската музейна колекция, и Пленер под звездите в Комплекс " Галени градини " в с. Войнѐговци - креативна изява на Общинските администрации в Мездра, Своге и Район " Нови Искър ".

Догодина хазаин на Празниците на Искърското дефиле е община Своге, а през 2024 година - община Мездра.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР