Завърши реставрацията и адаптацията на сградата на видинската Синагога и

...
Завърши реставрацията и адаптацията на сградата на видинската Синагога и
Коментари Харесай

Завърши реставрацията на видинската Синагога

Завърши реставрацията и акомодацията на постройката на видинската Синагога и превръщането ѝ в туристически обект Културен център " Жул Паскин ".

Напълно обновената и реконструирана Синегога, откакто повече от 60 години еврейския храм тънеше в съсипия, пръв прегледа посланикът на Израел в България Н. Пр. Йорам Елрон. Официалното ѝ разкриване е планувано за началото на септември.

Ремонтните активност на над 125-годишната постройка стартираха преди две години. Общата стойност на ремонта на еврейския храм възлиза малко над 10 млн. лв..

Снимки: Българска телеграфна агенция















Сградата на втората по величина Синагога в страната е издигната през 1894 година Архитектурният проект е от вида на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатлявал с нюанс и използването на древноеврейски знаци. Олтарът е бил подложен в абсида върху подиум, обагрен в синьо, алено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За украса на постройката са употребявани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.













Дейността на еврейския молитвен дом е прекратена през 1950 година, заради всеобщото изселване на еврейските фамилии от града. До 60-те години на предишния век е употребен за разнообразни потребности, след което е оставен на произвола на ориста.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР