Затварянето на въглищните централи в региона на Стара Загора потенциално

...
Затварянето на въглищните централи в региона на Стара Загора потенциално
Коментари Харесай

Стара Загора отвъд комините: кои са индустриите с най-голям потенциал за региона

Затварянето на въглищните централи в района на Стара Загора евентуално ще засегне 40 хиляди работни места. Това прави полемиката за бъдещето на локалните общини доста значима. Районът се намира на стратегическо и удобно географско място и има отлични природно-климатични запаси, което при вярно развиване може да го трансформира в привлекателен център за хора от цялата страна и освен.Затова на 6 юли " Капитал " събира в Стара Загора представители на локалната власт, научната общественост, бизнеса и гражданското общество, с цел да намерим отговори на въпросите кои са промишленостите с капацитет да заместят енергетиката в стопанската система на региона; каква е визията на общинската администрация за развиване и кои са основните планове за постигането й; какви промени в образованието са нужни, както и каква е ролята на обществената и културната инфраструктура като фактор за понижаване на миграцията.

Затварянето на въглищните централи в района на Стара Загора евентуално ще засегне 40 хиляди работни места. Това прави полемиката за бъдещето на локалните общини доста значима. Районът се намира на стратегическо и удобно географско място и има отлични природно-климатични запаси, което при вярно развиване може да го трансформира в привлекателен център за хора от цялата страна и освен.

Затова на 6 юли " Капитал " събира в Стара Загора представители на локалната власт, научната общественост, бизнеса и гражданското общество, с цел да намерим отговори на въпросите кои са промишленостите с капацитет да заместят енергетиката в стопанската система на региона; каква е визията на общинската администрация за развиване и кои са основните планове за постигането й; какви промени в образованието са нужни, както и каква е ролята на обществената и културната инфраструктура като фактор за понижаване на миграцията.

В първия панел Росица Райкова, шеф на отдел " Инвестиции " в община Стара Загора, ще опише какви са политиките и съответните планове на администрацията за справяне с последствията от прехода към въглеродно неутрална стопанска система. В това отношение най-силни позиции имат индустрията, промишлеността, селското стопанство, научноизследователската активност и други

За новата Индустриална зона " Загоре ", построена върху общински терени, и бъдещото й уголемение ще приказва изпълнителният шеф Радослав Танев. Темата е забавна поради упоритостите на управлението на " Загоре " и общината да включат към територията на индустриалната зона част от нефункциониращото сега летище Стара Загора и да употребяват пистата му.
Реклама
Доц. доктор Маню Моравенов, изпълнителен шеф на " Българска фондова борса ", ще опише за взаимната работа с община Стара Загора в посока привличането на евентуални вложители към района, както и какво вършат в поддръжка на фирмите с интерес да се листнат на пазарите на БФБ.

" Хората, най-ценният запас на районите " е името на втория панел, в който присъединяване ще вземат представители на Тракийския университет и на две от огромните компании в района - производителят на машинни елементи " М+С Хидравлик " АД и осведомителната eDynamix. Данни от преброяването на популацията демонстрират любопитна наклонност - за интервал от 10 години завършващите висше обучение в Стара Загора се усилват макар общата наклонност за понижаване и застаряване на популацията. Близо 60% от популацията на града е в трудоспособна възраст. Тракийският университет е сериозен фактор за това и въпреки всичко тези данни подсказват за една доста добра опция за реализация на района като учебен център, която участниците ще обсъдят.

Добрата среда за живот е различен фактор, който би спомогнал за понижаване на отрицателните стопански и демографски последици от бъдещото затваряне на ТЕЦ-овете и мините. Стара Загора има над 10 красиви паркове и градини, големи зелени площи, екологичен градски превоз. Опазването на локалния парк " Бедечка " от застрояване се трансформира в знак на гражданската интензивност и зеленото бъдеще на града. Около него се появиха доста начинания, свързани с градска среда, спорт и културни действия, за които ще опише Първан Симеонов, политолог, родом от Стара Загора, и един от моторите на Творчески колектив " На улицата ".

За акцията по опазването и отварянето за гости на най-популярния в света български паметник - " Бузлуджа ", ще приказва арх. Дора Иванова, създател на фондация " Проект Бузлуджа ". В панела ще чуем още за най-мащабните градски планове от последните години - ремонтите на Летния спектакъл, Зоологическата градина, покрития пазар, Драматичния спектакъл, от финансиращата институция " Фонд за стабилно градско развиване ", както и за планове в региона на дигитализацията и умното градско ръководство, развивани на територията на общината от " Виваком ".
Реклама
Пълен лист с участниците и стратегия може да откриете на. Присъствието е гратис, само че местата в залата са лимитирани и се изисква наложителна регистрация на. Събитието ще може да се следи и онлайн онлайн в на " Капитал ", на Capital Live, както и на на медията.

Специалното издание за район Стара Загора ще излезе от щемпел на 30 юни.
Свързани публикации Скъпият ток от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " въпреки всичко ще влезе в сметките за бита 22 юни 2023, 16:06 Едва 1/4 от 400-те милиона лв. за общини са регистрирани като изхарчени 22 юни 2023, 14:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР