Затварянето на терминал на третото най-натоварено пристанище за контейнери е

...
Коментари Харесай

Проблемите с веригите за доставки са обречени да продължат

Затварянето на терминал на третото най-натоварено пристанище за контейнери е един от последните сигнали, че разстройствата във веригите за доставки ще продължат и следващата година. Това слага под опасност възобновяване на световната стопанска система, защото хроничните забавяния и повишаващите се транспортни разноски могат да оставят търсенето неудовлетворено и да покачат потребителските цени.

Поводът за частичното затваряне на китайското пристанище " Нингбо-Джоушан " предходната седмица е нова вълна на ковид, оповестява Financial Times. Капацитетът на пристанището е понижен с 1/5. Подобен случай имаше през месец май, когато поради разпространяването на ковид-19 за три седмици беше затворен терминалът " Янтян " в Шенжен, затруднявайки интернационалните доставки.

Неизбежен скок на цените на доставките и продължаващите " тапи " на пристанищата в разнообразни елементи по света се натрупват към проблемите на веригите за доставки. Те включват още рецесията с полупроводници и повишаващите се цени на суровините, както и дефицитът на водачи на камиони. В тези условия търговците се запасяват за пиковия сезон за извършване на покупки.
Без усъвършенстване
Вносителите и експортьорите се пробват да компенсират нарасналите транспортни разноски, които доближават към 15 800 $ за преместването на 40-футов резервоар (с дължина към 13 метра) от Китай до Западното крайбрежие на Съединени американски щати - десеткратно нарастване от предпандемичните равнища и с 50% повече от предишния месец по данни на Freightos.

Разривите започнаха във втората половина на предходната година, откакто търсенето на артикули падна с настъпването на пандемията и превозвачите понижиха плаванията си, а потребителите, затворени в домовете си, поръчваха артикули онлайн в невиждани количества.
Опитите на доставчиците да наваксат бяха затруднени от блокирането на Суецкия канал през март и затварянето на терминала " Янтян ", както и от рестрикциите по границите и неналичието на служащи на пристанищата. Частичното затваряне на " Нингбо-Джоушан " за неопределен срок е най-новият проблем, който ще задълбочи натиска върху международната логистика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР