Застрояването и високата степен на урбанизация в големите градове в

...
Застрояването и високата степен на урбанизация в големите градове в
Коментари Харесай

Анализ: Застрояването в София е заплаха за биологичното разнообразие

Застрояването и високата степен на урбанизация в огромните градове в международен мащаб води до промени в земеползването. Това се отнася и за София. Разширяването на града оставя на назад във времето редица практики за поддържане на богато биологично многообразие. Това се показва в разбор на " Визия за София ".
От там показват, че през последните десетилетия съвсем всички екосистеми са подложени на въздействието на редица отрицателни фактори - разрушение на местообитания, замърсяване, свръхексплоатация и промени в климата - отрицателна наклонност, годна за множеството огромни градове по света.
Конкретно в Столична община има доста богато биологично многообразие. Резултатите на проучването демонстрират, че на относително дребната територия на общината се срещат огромен брой типове растения и животни. По предварителни данни обаче популациите на консервационно значимите типове са малко и локализирани в обособени залежи. Това усилва тяхната застрашеност и ги слага в риск от изгубване, породено от разширението на града и териториите с интензивно земеделие.
Зоните, в които има най-вече типове обаче, попадат отвън предпазените територии и все още не са обект на мониторинг, изследвания и запазване от управляващите.
От резултатите излиза наяве, че към 9% от територията на столицата са значими предпазени територии и зони и въпреки да е най-големият и гъсто обитаем град у нас, София е съумяла да резервира доста диви територии. Историческата информация удостоверява, че всички устройствени проекти на общината са разпознали този “съживителен елемент” и са се пробвали да запазят съществуването му , без да лимитират значително повишаването на града.
Запазването на зелените площи и биологичното многообразие способства за чистотата на въздуха, подобряването на микроклимата посредством компенсиране на почвеното запечатване в резултат на урбанизацията, намаляването на шума, подобряването на почвената пропускливост и усъвършенстваното оттичане на водата при превалявания и снеготопене. Не е за занемаряване и значимостта на прочувственото чувство за комфортен и прелъстителен град, което подкрепя и за създаване на туристическия имидж на София.
Според разнообразни източници, изследвания и литературни данни на територията на Столична община са разпознати 1195 типа животни и растения и 47 вида естествени местообитания.
От " Визия за София " акцентират, че е нужна местна тактика за ръководство на биологичното многообразие, използване на проект за деяние и непрестанен мониторинг на настоящото положение на типовете. Изведени са и съответни провокации, свързани с опазването на съответни скотски типове в градска среда, както и вероятни ограничения за оправянето с тези проблеми. Друга рекомендация е обвързвана с по-активното включване на природата в обществения живот на столичаните посредством просветителни начинания, осведомителни акции, туристически и други действия, с цел да се утвърди София като една от европейските столици с най-богато биологично многообразие.
Едно от вероятните решения за запазването на зелените площи и биологичното многообразие е оптималното ограничение на запечатването на нови терени. Това може да бъде реализирано посредством предпочитано преизползване на към този момент запечатани терени (ЖП ареали, индустриални зони и други) и ограничение на запечатването на нови.
Една от дилемите при осъществяването на дейностите по енергийно възобновяване на многофамилни здания в режим на етажна благосъстоятелност е намирането на механически решения за вземане предвид на санирането с наличието на популации от предпазени типове в градската среда и правенето на съобразени със строителните действия ограничения за опазването им.
Друг проблем, провокиран от градската инфраструктура, е конфликтът на птици с остъклени фасади на нови и високи остъклени здания. И в този случай е належащо при проектирането и строителството да бъдат прилагани механически решения, съобразени с запазване на птиците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР