Застрахователният пазар остава стабилен и постига устойчив ръст, въпреки икономическите

...
Застрахователният пазар остава стабилен и постига устойчив ръст, въпреки икономическите
Коментари Харесай

Събраните премии по застраховка Гражданска отговорност са в размер на над 1 млрд. лева

Застрахователният пазар остава постоянен и реализира резистентен растеж, макар икономическите компликации и високата инфлация, проблемите със сигурността и енергийните доставки, подбудени от войната в Украйна, сочат днните на КФН към края на 2022 г. Общо за застрахователния пазар премийният доход към края на декември 2022 г.  възлиза на 3 613 млн. лева, като  растежът на годишна база по отношение на същия интервал на миналата година е 10.5%. Сумата на изплатените компенсации пораства с леко изпреварващ ритъм от 11,3% и доближава 1 437 млн. лева, регистрират от Асоциация на българските застрахователи.

Пазарът на общо обезпечаване приключва 2022 година с премиен доход от 2,988 милиарда лева, а компенсациите са в размер на 1,168 милиарда лева, като и двата индикатора нарастват с идентичен ритъм от 10%. Без основни промени остава структурата на пазара – най-масовите автомобилни застраховки  заемат дял от 70% в премийния доход по общо обезпечаване.

Събраните награди по застраховка Гражданско отделение на автомобилистите са в размер на 1,123 милиарда лева, с 2,4% по-малко по отношение на декември 2021 г. По отношение на изплатените компенсации по застраховка Гражданско отделение се регистрира растеж от 5% и достигат  619 млн. лева, което съставлява 56% от всички изплатени компенсации в общо обезпечаване.

По линия за застраховка Каско се резервира темпът на напредък от предходните месеци, като към м. декември се регистрира растеж на премийния доход от 15,5% при събрани награди в размер на 823 млн. лева. Ръстът на изплатените компенсации е 13 %, непосредствен до този на приходите. Промените в превоза и цялата верига на доставки, главно поради войната в Украйна, оказват въздействие върху застрахователните бизнес линии, свързани с превоза, като по тях се регистрира значимо повишаване на премийния доход. Най-висок приръст на годишна база - 119% - бележи застраховка " Товари по време на транспорт “ (Карго). Ефектите от войната в Украйна и оформянето на бежански поток се виждат в динамичността по линия на " Гранична гражданска отговорност “ - премийният доход по нея нараства с 43% на годишна база. 

Общо премийният доход по имуществено обезпечаване " Пожар и естествени бедствия “ пораства с 9% на годишна база и доближава 345 млн. лева. В рамките на тази бизнес линия с обрисува по-висок ритъм на повишаване на застраховките за домашно имущество - " Пожар и други рискове “ –  13% при събрани награди от 118 млн. лева Въпреки устойчивия растеж, делът на имуществените застраховки в сумарния доход по общо обезпечаване остава към нормалните 12%, в пъти по-нисък от този на автомобилните застраховки. В същото време селскостопанските застраховки означават спад от 4% от така и така ниското равнище, на което се намират, на фона на непрекъснатото нарастване на рисковете за земеделието, обусловени от климатичните промени.

Затвърждава се оформилата се през последните две години наклонност за интензивно развиване по линия на застраховка " Пътуване в чужбина “.  Премийният доход към декември 2022 година пораства с 113% на годишна база до 159 млн. лева, а изплатените компенсации доближават 43 млн. лева, с 287% повече по отношение на същия интервал на миналата година. 

 

Животозастрахователният пазар остава постоянен, на равнища близки до миналата година - към декември 2022 година е събран премиен доход от 625 млн. лева, с 3% повече на годишна база. Остава годен трендът за изпреварващ растеж от 13% на компенсациите, като са изплатени 269 млн. лева Рисковите животозастраховки бележат стабилно повишаване от 14%, главно в следствие на  позитивната динамичността на пазара на ипотечни заеми.

Интересно е развиването на " Застраховка за пенсия или лихва “, по която, след мощен спад през 2020 година и 2021 година,  се регистрира растеж на прихода от 31% на годишна база и се доближават равнищата от предпандемичната 2019 г. Раздвижването на лихвените нива по депозитите в известна степен охлажда пазара на капиталовите животозастраховки, само че въпреки всичко те остават най-съществената и желана от потребителите бизнес линия в животозастраховането и през 2022 година Премийният доход от 221 млн. лева по тази линия бележи спад с към 10% по отношение на доста сполучливата 2021 година, само че остава в пъти по-висок от събраните награди от 91 млн. лева през 2019 година

Към края на 2022 година наклонността на нараснал интерес към здравните застраховки към този момент е ясно завършена. Общо за пазара по линия на застраховка " Заболяване “ премийният доход към м. декември възлиза на близо 196 млн. лева, като растежът на годишна база е 24%. Изплатени са компенсации в размер на 106 млн. лева, с 26% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година

 

Важно е да се означи и наклонността на непрекъснато нарастване на премийния доход на българските застрахователи по активност отвън България – т.е. износът на застрахователни артикули. Към края на 2022 година той възлиза на 318,8 млн. лева и съставлява близо 11% от целия премиен доход на пазара по общо обезпечаване, като втора поредна година бележи растеж на годишна база от над 20%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР